Ορειβατική διάσχιση του ΕΟΣ Κοζάνης στο Βαρνούντα. Του Αλέξανδρου Τσολάκη

2 Min Read

Όπως κάθε βδομάδα, πιστοί στο ραντεβού μας, την Κυριακή που μας πέρασε η ομάδα του ΕΟΣ Κοζάνης διοργάνωσε άλλη μια υπέροχη διαδρομή στη φύση.
Το ραντεβού δόθηκε και ξεκινήσαμε για τα βουνά της Φλώρινας. Σημείο εκκίνησης το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου. Πιάνοντας το χωματόδρομο από νωρίς αχνοφαίνεται η κορυφή. Έχοντας στα αριστερά μας τον Βαρνούντα, τραβερσάραμε μέσα σε πυκνή χαμηλή βλάστηση και μπήκαμε σε ξεκάθαρο μονοπάτι, που διασχίζει ένα απέραντο βοσκοτόπι με εκατοντάδες ίσως αγελάδες που βόσκουν ανέμελα.
Από την κορυφή Μπέλα Βόντα (καλό νερό) στα 2154 μέτρα, βλέπαμε στα πόδια μας την Μικρή Πρέσπα. Μετά την απαιτούμενη στάση για κολατσιό και φωτογραφίες, κινηθήκαμε προς το διπλανό διάσελο και καταλήξαμε σε ένα υπέροχο μπαλκόνι με θέα, το ωραιότερο σημείο της διαδρομής. Μπροστά μας ξεδιπλώνεται η Μεγάλη και η Μικρή Πρέσπα, οι κορφές του Γράμμου και του Σμόλικα. Μέχρι και τις κορυφογραμμές του Ολύμπου και της Τύμφης μπορέσαμε να διακρίνουμε στο βάθος.
Η διαδρομή συνεχίζεται στην πλαγιά προς τον Άγιο Γερμανό. Διασχίζοντας ένα ρέμα και ακολουθώντας χωματόδρομο, μπήκαμε σε δάσος οξιάς, που αυτή την περίοδο έχει την τιμητική του. Τα χρώματα του φθινοπώρου και ο ήχος των πεσμένων φύλλων είναι μαγικά! Εδώ συναντάμε και κινούμαστε σε Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 (δίκτυο μονοπατιών μεγάλων αποστάσεων που διασχίζουν την Ευρώπη).
Συνολικά διανύσαμε 19 περίπου χιλιόμετρα ήπιου βαθμού δυσκολίας σε εξίμισι ώρες. Η θέα πάντως από την κορυφή ξεπληρώνει πάντα τον κόπο που απαιτείται για να την προσεγγίσεις! Αυτή τη φορά είχαμε και πάλι σύμμαχο και σύντροφό μας τον καιρό.
Την επόμενη εβδομάδα θα βαδίσουμε στα μονοπάτια του Βερμίου, κάνοντας άλλη μια διάσχιση, από τους Πύργους Εορδαίας μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια της Νάουσας.
Αλέξανδρος Ι. Τσολάκης

Μοιραστείτε την είδηση