Ορειβατική εξόρμηση στα Πιέρια με τον Ε.Ο.Σ. Κοζάνης

3 Min Read

Τα Πιέρια όρη είναι ορεινός όγκος βορειοδυτικά του Ολύμπου. Η έκτασή τους μοιράζεται ανάμεσα στους νομούς Ημαθίας, Πιερίας και Κοζάνης. Τα Πιέρια είναι ένα εκτεταμένο βουνό, εξαιρετικά δασωμένο και με χαρακτήρα. Δεν εντυπωσιάζει με το ύψος του αλλά με τις όμορφες και μακριές διαδρομές του και με την ηρεμία του τοπίου. Οι ψηλότερες κορυφές του είναι το Φλάμπουρο (2.193 μ.) και η Τούρλα (2.104).
Την Κυριακή 17.11.2019 η ομάδα του E.Ο.Σ. Κοζάνης πραγματοποίησε δυο αναβάσεις. Η πρώτη ομάδα κινήθηκε από την Βρύση των Κυνηγών προς την λίμνη Βροχού και η δεύτερη, ακολουθώντας τη διαδρομή, Βρύση Κυνηγών – λίμνη Βροχού – κορυφή Τούρλα (2.104 μ ) – Διάσελο – κορυφή Φλάμπουρο (2.193 μ.) και επιστροφή από το καταφύγιο του Σ.Ε.Ο. Κοζάνης, στο χωριό Καταφύγιο.
Κατά τη διαδρομή ορειβατήσαμε σε δασικό μονοπάτι. Η γη ποτισμένη από τις τελευταίες βροχές. Βατομουριές, αγριοτριανταφυλλιές, σπάρτα, αγιοκλήματα και βότανα οι σύντροφοι μας. Το μονοπάτι συνεχώς ανηφορικό μέσα από πανέμορφο δάσος πανύψηλης μαύρης πεύκης, μας οδηγεί στις πλαγιές της κορυφής Τούρλα. Μετά από αρκετή ανάβαση βρισκόμαστε στην κορυφή με θέα τον μυθικό Όλυμπο, εν μέσω νεφών. Μετά από ολιγόλεπτη στάση παίρνουμε το μονοπάτι και διασχίζοντας τον διάσελο ανεβαίνουμε τον γρανιτένιο όγκο του βουνού.
Ανεβαίνοντας προς την κορυφή αριστερά μας κάτω χαμηλά ξεπροβάλλει το χωριό Καταφύγι, κάτοικος του οποίου υπήρξε για κάποιο διάστημα ο Γιώργος Ζορμπάς.
Μετά από μια δύσκολη κοπιαστική ανάβαση φθάσαμε στην κορυφή. Από εδώ η θέα δυστυχώς περιορισμένη λόγω της ομίχλης. Έτσι δεν μπορέσαμε να απολαύσουμε την ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος τον Μύτικας (2.918μ.), την τεχνητή λίμνη των Σερβίων, τα όρη Τίταρος, Βουλγάρα και άλλες βουνοκορφές. Σύννεφα από παντού να μας τυλίγουν και ένας κρύος αέρας μας αναγκάζουν να πάρουμε το δρόμο του γυρισμού.
Στην επιστροφή και αφού περάσαμε το εξωκλήσι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ συνεχίσαμε στο μονοπάτι που οδηγεί στο ορεινό καταφύγιο του Σ.Ε.Ο. Κοζάνης “Μερκούρης Κυρατσούς” που βρίσκεται στη θέση “Μπάρα”, σε υψόμετρο 1.945 μ.
Κατηφορίζοντας μπήκαμε σε πυκνό δάσος από έλατα και πεύκα, με χαμηλή βλάστηση από φτέρες και άλλα θαμνώδη, με κατεύθυνση το χωριό Καταφύγιο που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.450 μ. και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδος.
Συγχαρητήρια σε όλη την συντροφιά. Μετά από μια πανέμορφη και γεμάτη μέρα, αφήσαμε πίσω μας τα Πιέρια παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής. Άλλη μια μέρα γεμάτη ορειβασία πήρε τέλος με επιτυχία.

Κείμενο Μπάμπης Κελεσίδης
Φωτογραφίες Αλέξανδρος Τσολάκης

Μοιραστείτε την είδηση