Οργή από φιλάθλους και τοπικούς φορείς για τις εξελίξεις που στερούν το όνειρο από την Κοζάνη

7 Min Read

Θα προσφύγουν στο CAS Κοζάνη και Λευκίμμη

Οργή και αγανάκτηση ήταν τα συναισθήματα που επικράτησαν στο φίλαθλο κόσμο και στους τοπικούς φορείς, μετά την ανακοίνωση της δικαίωσης του Μακεδονικού στην υπόθεση της ένστασης για τον περιβόητο πια αγώνα με τη Λευκίμμη και της επακόλουθης πτώσης στη δεύτερη θέση της Κοζάνης από το 2Ο όμιλο της Γ’ Εθνικής.

Η ομάδα της Κοζάνης εξέδωσε ανακοίνωση που απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, τονίζοντας πως η απόφαση της επιτροπής ενστάσεων είναι πρωτοφανής και νομικά σκανδαλώδης. Η διοίκηση της ομάδας, μαζί με τις ΕΠΣ Κοζάνης και Κέρκυρας, αλλά και όσους στηρίζουν αυτό τον αγώνα, φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε προσφυγή στο CAS με την ελπίδα για δικαίωση, κάτι που είναι κοστοβόρο και χρονοβόρο.

Οι άνθρωποι αυτοί μιλούν για μια «απόφαση ντροπή» για το ελληνικό ποδόσφαιρο, η οποία αγνοεί τη σημασία που αποδίδει ο αθλητικός νόμος στο φύλλο αγώνος και τις αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ που ορίζουν τις ποινές, δημιουργώντας ένα απαράδεκτο νομολογιακό γεγονός, που θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο ποδόσφαιρο.

Να σημειωθεί ότι η πρωτοβάθμια απόφαση της ΕΠΟ ανατράπηκε μετά από πιέσεις, καθυστερήσεις και πολλές αναβολές. Μάλιστα, ο δικηγόρος του Μακεδονικού χαρακτήρισε αυτή την απόφαση ως το «όγδοο νομικό θαύμα», υπενθυμίζοντας πως είχε πει εξαρχής πως είναι μια δύσκολη υπόθεση που θα «δεθεί» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να δικαιώσει το Μακεδονικό.

Οι αντιδράσεις από τον αθλητικό κόσμο της Κοζάνης

Ο Παναγιώτης Τσακιρίδης, Γενικός Αρχηγός της ομάδας της Κοζάνης ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία και ψυχραιμία. «Εμείς σαν ομάδα δεν θα το αφήσουμε έτσι, έχουμε ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια εδώ κι έναν χρόνο. Βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι, άξιοι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, να σηκώσουν ένα βάρος και να φέρουν αποτελέσματα. Σίγουρα μας στεναχώρησε η απόφαση αυτή και η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για ένα τερατώδες σκάνδαλο. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Στην παρούσα φάση είμαστε στεναχωρημένοι, παρόλα αυτά πιστεύω ότι στο τέλος θα δικαιωθεί η προσπάθεια μας».

«Ήρθαν αυτά τα παιδιά, τα οποία είναι άξια, πήραν την ομάδα, την ανέστησαν, ξεκίνησαν πάλι από το μηδέν, την ανέβασαν εκεί που έπρεπε να την ανεβάσουν, βγήκαμε πρωταθλητές, πανηγυρίσαμε και στο φινάλε βρέθηκε ένας δικηγορίσκος, ο οποίος τα ανέτρεψε όλα και έβαλε φρένο σε μια ομάδα, η οποία έχει προοπτικές για Α’ εθνική. Είμαι πολύ λυπημένος και αναστατωμένος και δεν ξέρω γιατί κυνηγούν την ομάδα της Κοζάνης. Όλοι μαζί θα παλέψουμε, δεν θα το αφήσουμε έτσι και κάποια στιγμή θα δικαιωθούμε» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Παπακώστας, πρώην πρόεδρος της ομάδας της Κοζάνης.

Στην προσφυγή στο CAS αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κοζάνης Γ. Αποστόλου. «Χάθηκε μια μάχη όχι ο πόλεμος» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο Νέστορας Μητσιάκος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΣ Κοζάνης ανέφερε πως «ζήσαμε μια πρωτόγνωρη απόφαση, η οποία μας βρίσκει σύσσωμους απέναντι τους. Ο Μακεδονικός είχε όλα τα μέσα μαζί του. Αυτοί που κάποτε κατηγορούσαν τις ομάδες της Αθήνας, ήταν πίσω από όλο το παρασκήνιο. Υπήρχαν πιέσεις και από το κυβερνών κόμμα για να αλλάξει η απόφαση υπέρ του Μακεδονικού. Δεν υπήρξε καμία τιμωρία του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή».

Έξαλλοι είναι και οι φίλαθλοι της ομάδας, όπως ο Δημήτρης Τράγιας που είπε πως «είμαι 28 χρονών, εδώ και 23 χρόνια παρακολουθώ αυτό το σωματείο και περιμένω αυτή τη στιγμή, όλη μου τη ζωή. Αυτή η ομάδα για κάποιους από εμάς είναι η ζωή μας ολόκληρη. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση γι’ αυτό που συμβαίνει. Πως θα πάμε να το πούμε στα μικρά παιδιά» είπε με δάκρυα στα μάτια.

Στο πλευρό της Κοζάνης και η αυτοδιοίκηση

Τη στήριξη τους στην ομάδα της Κοζάνης έδειξαν οι τοπικές αρχές, με τον Δήμο Κοζάνης να βγάζει ψήφισμα δια περιφοράς, για τη στήριξη της ομάδας και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας να τονίζει πως «δεν μπορούμε να στερήσουμε από τους αθλητές αυτό που κατακτούν μέσα στο γήπεδο με διοικητικές αποφάσεις». Ο κ. Κασαπίδης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζήτησε να εκφραστεί επίσημα η συμπαράσταση στην ομάδα, προτείνοντας την έκδοση ψηφίσματος.

«Λυπάμαι γι’ αυτό που διαπιστώνουμε κάθε μέρα, πως ακόμα η χώρα μας, δεν έχει ξεπεράσει πολλά πράγματα, ιδιάιτερα στον χώρο του αθλητισμού. Αυτό αποδεικνύεται με τη συγκεκριμένη απόφαση, της οποίας το σκεπτικό δεν το ξέρουμε ακόμα, αλλά ο Δήμος Κοζάνης θα είναι δίπλα στην ομάδα και δίπλα στους φιλάθλους για να στηρίξει την όποια προσπάθεια ούτως ώστε να δικαιωθεί η ομάδα. Έχουμε ακόμα δρόμο για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο Ευρωπαϊκό. Όλα αυτά μας γυρίζουν χρόνια πριν. Ως νομικός και με τα στοιχεία που είχα, θεωρώ πως δεν είχε βάση η ένσταση του Μακεδονικού, αλλά θεωρώ ότι επηρέασαν και άλλοι παράγοντες» είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μάρκος Φλώρος.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Κάτανας χαρακτήρισε την απόφαση «σκάνδαλο» και πρωτοφανή για τα αθλητικά δεδομένα, τονίζοντας πως προσβάλλει την πόλη, την κοινωνία μας, αλλά και τον φίλαθλο κόσμο. «Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε το κύρος της ομάδας, μακριά από διάφορα παράκεντρα, δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Νομίζω ότι η αυτή η απόφαση είναι μια μεθόδευση, που μας απογοητεύει και μας θλίβει όλους, ενώ φέρνει το ελληνικό ποδόσφαιρο τουλάχιστον 30 με 40 χρόνια πίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Για μια πολύ άδικη απόφαση έκανε λόγο ο παλιός ποδοσφαιριστής και επικεφαλής της παράταξης «Μετάβαση για το Δήμο Κοζάνης» Κυριάκος Μιχαηλίδης. «Προσπαθούν να αφήσουν αυτή την πόλη με εξωγηπεδικούς τρόπους έξω από τα αθλητικά δεδομένα της χώρας μας. Αν η Λευκίμμη και η Κοζάνη προσφύγουν στο CAS, θα δικαιωθούν. Τρεις δικαστές δικαίωσαν την Λευκίμμη και μετά ήρθαν άλλοι τρεις που αναίρεσαν τους πρώτους» τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Τέλος, η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» εξέφρασε έντονη έκπληξη, απογοήτευση και δυσαρέσκεια για τη συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, τονίζοντας σε ανακοίνωση πως «η απόφαση αυτή θίγει το περί δικαίου αίσθημα και ανατρέπει ένα αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε στον αγωνιστικό χώρο, λειτουργώντας σε βάρος των ομάδων της ΑΕ Λευκίμμης και του ΦΣ Κοζάνης».

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση