Ωρίμασαν οι συνθήκες για γονιμότερη και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ Δήμου Κοζάνης και Νοσοκομείου. Της Δώρας Τολίκα*

3 Min Read

Ο τρόπος που παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας στους πολίτες είναι αναμφισβήτητα ένας από τους κοινωνικούς δείκτες ποιότητας και το Νοσοκομείο μίας πόλης ο καθρέπτης της, συνεπώς ένα εύρωστο και λειτουργικό Νοσοκομείο είναι το ζητούμενο για όλους. 

- Advertisement -

Θα ήταν ουτοπικό να υποστηρίξω ότι το Νοσοκομείο της πόλης μας λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Με λυπεί το γεγονός ότι υπάρχουν εντάσεις και αρνητικά σχόλια από μερίδα συμπολιτών μας γιατί γνωρίζω εκ των έσω ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων μου αγωνίζονται καθημερινά για να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας αλλά δικαιολογώ απόλυτα την επιθυμία των συμπολιτών μας να έχουν την καλύτερη δυνατή ιατρική μεταχείριση και την δικαιολογημένη αγανάκτηση τους όταν αυτή δεν παρέχεται επαρκώς.

Όλοι γνωρίζουμε το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου τόσο στο ιατρικό όσο και στο νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα την εξάντληση του υφιστάμενου προσωπικού και την ένταση του φαινομένου αποχωρήσεων – παραιτήσεων ενώ παράλληλα απειλούνται με παύση λειτουργίας απαραίτητα τμήματα για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου (π.χ. το νευραλγικό τμήμα της ΜΕΘ). Πιστεύω ότι γίνεται κατανοητό από όλους ότι η έλλειψη προσωπικού ισοδυναμεί με μεγάλη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Είναι γνωστό ότι τα Γενικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν ιεραρχική σχέση με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και το Υπουργείο Υγείας για τα ζητήματα προσλήψεων και χρηματοδοτήσεων. Το Γ.Ν. της Κοζάνης όμως έχει μία ιδιαιτερότητα επειδή συμμετέχει στο Διοικητικό του Συμβούλιο ο Δήμαρχος. Εκτιμώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μία γονιμότερη και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ Δήμου και Νοσοκομείου.

Αναλογιζόμενη ότι το Νοσοκομείο Κοζάνης δέχεται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες αλλά και περιστατικά από όλη τη Δυτική Μακεδονία και σκεπτόμενη ότι το ιατρικό/νοσηλευτικό/διοικητικό προσωπικό κατά την περίοδο της πανδημίας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων καταλήγω πως αξίζει ο Δήμος Κοζάνης να υποστηρίξει με κάθε μέσο την πρόσληψη προσωπικού και τον εκσυγχρονισμό του ιατρικού εξοπλισμού όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις.

Το πρόγραμμα της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη τόπος να ζεις υποστηρίζει την επίλυση των προβλημάτων όπως της έλλειψης προσωπικού στο Νοσοκομείο με την θέσπιση οικονομικών κινήτρων σε ιατρούς/νοσηλευτές για να καλυφθούν τμήμα των κενών θέσεων εργασίας. Επίσης υποστηρίζει την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ΜΕΘ με αύξηση των κλινών της και αντίστοιχη αύξηση του εξειδικευμένου προσωπικού ενώ περιλαμβάνει πολλές κοινές δράσεις σε θέματα προληπτικής ιατρικής. Τέλος απαλλαγμένη από παρωχημένες εξάρσεις τοπικισμού προτείνει τη σωστή εκμετάλλευση όλων των κτιριακών δομών (Γ.Ν. Γρεβενών, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας) και την συνεργασία μεταξύ τους με ορθολογική κατανομή συγκεκριμένων κλινικών ανά μονάδα.

Με αυτή την προοπτική, με διάλογο και συνεργασία μεταξύ Δήμου και Νοσοκομείου δημιουργούνται οι βάσεις ώστε να βελτιωθούν μελλοντικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των δημοτών.

*Η Θεοδώρα Τολίκα είναι γιατρός, νευρολόγος στο νοσοκομείο Κοζάνης και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις»

Μοιραστείτε την είδηση