Οριοθετούνται τα βοσκοτόπια στη Δυτική Μακεδονία

2 Min Read

Προγραμματικές συμβάσεις για Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης σε πέντε Περιφέρειες της χώρας, μεταξύ αυτών και της Δυτικής Μακεδονίας υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς.

Συγκεκριμένα υπέγραψε μαζί με τον   Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας  Γιώργο  Κασαπίδη την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», με συνολικό προϋπολογισμό 1.949.213,90 ευρώ,

- Advertisement -

Με την προγραμματική σύμβαση η Περιφέρεια  αναλαμβάνει την αρμοδιότητα για την ωρίμανση, δημοπράτηση και διεξαγωγή των διαγωνιστικών διαδικασιών για την επιλογή αναδόχων για την εκπόνηση των μελετών για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Η διάρκεια των προγραμματικών συμβάσεων αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής τους και λήγει με την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31.12.2024.

Οι πόροι χρηματοδότησης των έργων θα προέλθουν από τα εισπραχθέντα μισθώματα για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής που έχουν κατατεθεί υπέρ της Περιφέρειας.

Με δεδομένη τη λήξη των προηγούμενων προγραμματικών συμβάσεων, επιλύεται μία εκκρεμότητα του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, επιτυγχάνεται η επίλυση ενός χρονίζοντος ζητήματος για τη χώρα και τους κτηνοτρόφους, εφαρμόζονται πολιτικές ορθολογικής και σύγχρονης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και αποφεύγεται ο κίνδυνος επιβολής περαιτέρω δημοσιονομικών διορθώσεων, καθώς έχουν τροποποιηθεί οι ειδικοί όροι και έχει τεθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα και σε χρονικό διάστημα ενός μηνός θα δημοσιευθούν οι σχετικές διακηρύξεις.

Ο Περιφερειάρχη σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μία σπουδαία εξέλιξη έρχεται να ολοκληρώσει σε επίπεδο χώρας, την οριοθέτηση των βοσκοτόπων προς όφελος της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων μας. Μία προσπάθεια πολλών ετών φτάνει στο τέλος της, με την ενσωμάτωση και των 10,0 εκ. στρεμμάτων επιπλέον βοσκοτόπων, που εκκρεμούσαν από το 2015. Στόχος  της σύμβασης είναι η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με σύγχρονες τεχνολογίες προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους».

 

Μοιραστείτε την είδηση