Όρους σύνδεσης για φωτοβολταικά 6MW με εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό έδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ στην Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης- «Το 1ο Virtual Net Metering της αυτοδιοίκησης»

3 Min Read

Αποδεκτοί έγιναν από τον  ΔΕΔΔΗΕ όροι σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 6MW με εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό στο δίκτυο Μέσης Τάσης, από την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης. Την σχετική ανακοίνωση έκαναν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο Πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας και Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας Κώστας Κυριακίδης.

Πρόκειται για  φωτοβολταϊκά συστήματα που θα έχουν ως σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τόσο του Δήμου Κοζάνης όσο και του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού (ΟΑΠΝ), της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (ΚΒΔΚ) και του Βιοτεχνικού Πάρκου Κοζάνης (ΒΙΟΑΠΑΚ ΑΕ) σε ποσοστό 100% και σύμφωνα με την εκτίμηση του Δήμου θα απαιτηθούν 3,6εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση τους, που θα γίνει είτε μέσω δανεισμού είτε από κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Πιο συγκεκριμένα, τα δημοτικά & σχολικά κτίρια, ο δημοτικός φωτισμός αλλά και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν το σύστημα ύδρευσης του Δήμου και των δημοτικών διαμερισμάτων θα καλύπτονται μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού με το ετήσιο όφελος από τη λειτουργία τους να  υπολογίζεται σε 1,4εκ. ευρώ.

Η Ενεργειακή Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης συστήθηκε  στις 29 Οκτωβρίου 2020 με εταίρους, τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ ΑΕ), τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Κοζάνης (ΟΑΠΝ), την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ), την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (ΚΒΔΚ) και την Ανώνυμη Εταιρία Διοίκησης – Διαχείρισης Βιοτεχνικού Πάρκου Κοζάνης (ΒΙΟΠΑΚ ΑΕ), ενώ τον Νοέμβριο της ίδια χρονιάς, η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ Κοζάνης.

«Είμαστε μετά από δύο χρόνια στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έγκριση των όρων σύνδεσης, μια σημαντική πρωτοβουλία να μειωθεί το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Πλέον βρισκόμαστε στη φάση της αναζήτησης χρηματοδότησης, με το Δήμαρχο να έχει αναλάβει τις επαφές» ανέφερε ο κ. Κυριακίδης που ευχαρίστησε το Λάζαρο Μαλούτα για την εμπιστοσύνη, τα μέλη του ΔΣ της Κοινότητας και τον Τόλη Αγραφιώτη για την υποστήριξη.

«Είναι η πρώτη ενεργειακή κοινότητα φορέων της αυτοδιοίκησης  που λαμβάνει έγκριση όρων. Βάλαμε από την αρχή τον πήχη ψηλά ώστε να πετύχουμε κάλυψη πάνω από το 90% των αναγκών του Δήμου. Ο Δήμος Κοζάνης είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα και σύντομα θα έχομε το 1ο Virtual Net Metering της αυτοδιοίκησης με σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους» πρόσθεσε ο Δήμαρχος Κοζάνης.

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση