Ορθοδοντική με νάρθηκες. Του Δρ. Γιώργου Λίτσα DDS, Μ.Sc., PhD, Ειδικός ορθοδοντικός παιδιών & ενηλίκων- Master στην Αόρατη Ορθοδοντική

4 Min Read

Έφηβοι κι ενήλικες που μεγαλώσατε με στραβά δόντια, διστάζετε ακόμη να χαμογελάσετε; Τώρα υπάρχει η Αόρατη Ορθοδοντική που σας προσφέρει τη δυνατότητα ανώδυνα, διακριτικά και γρήγορα να αποκτήσετε το χαμόγελο που ονειρεύεστε .

 

  1. Τι είναι οι διαφανείς, αφαιρούμενοι νάρθηκες;

Είναι μία σειρά από «μεμβράνες», που κατασκευάζονται για κάθε ασθενή ξεχωριστά και ισιώνουν σταδιακά τα δόντια, χωρίς να χρειάζονται σιδεράκια και σύρματα. Οι μεμβράνες αυτές αποτελούνται από ένα ειδικό, εύκαμπτο πλαστικό, που διαμορφώνεται στο σχήμα των δοντιών του ασθενούς.

  1. Πώς λειτουργούν;

Οι νάρθηκες μετακινούν χιλιοστό-χιλιοστό τα δόντια, μέσω πιέσεων που ασκούν σε συγκεκριμένα τμήματά τους.

 

  1. Είναι επώδυνη η διαδικασία;

Η ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες έχει ένα πολύ χαμηλό επίπεδο δυνάμεων, άρα η οποιαδήποτε ενόχληση περιορίζεται στο ελάχιστο.

 

  1. Πόσες ώρες πρέπει να τους φοράω;

Επειδή οι νάρθηκες είναι αφαιρούμενοι, μπορεί κανείς να τους βγάλει για να φάει ή για να βουρτσίσει τα δόντια του. Τις υπόλοιπες ώρες της μέρας και της νύχτας όμως καλό είναι να τους φοράει, ειδάλλως θα υπάρξει καθυστέρηση της ορθοδοντικής θεραπείας.

 

  1. Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχει ο ορθοδοντικός την πορεία της θεραπείας;

Συνήθως κάθε 4-6 εβδομάδες, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της θεραπείας και το πόσο εκτεταμένη είναι.

  1. Μπορεί να βάλει τους νάρθηκεςκάποιος που παλαιότερα φορούσε σιδεράκια;

Συνήθως ναι, αλλά εξαρτάται από το πόσο είχε αποδώσει η προηγούμενη θεραπεία και τι πρόβλημα υπάρχει τώρα.

  1. Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για θεραπεία με αυτούς;

Οι διαφανείς αφαιρούμενοι νάρθηκες συνήθως είναι κατάλληλοι για τη διόρθωση του συνωστισμού των δοντιών σε εφήβους και ενήλικες. Η αξιολόγηση από τον ορθοδοντικό μπορεί να δείξει αν ένα άτομο είναι κατάλληλος υποψήφιος ή όχι.

 

  1. Υπάρχουν περιορισμοί κατά τη θεραπεία (π.χ. με το φαγητό);

Επειδή οι νάρθηκες είναι αφαιρούμενοι, δεν υπάρχουν περιορισμοί στο θέμα της διατροφής. Ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται οι τσίχλες γιατί κολλούν πάνω στους νάρθηκες και το κάπνισμα γιατί θα τους αποχρωματίσει, οπότε θα πάψουν να είναι διαφανείς.

 

  1. Είναι όλοι οι διαφανείς νάρθηκεςίδιοι;

Και βέβαια όχι. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες που επηρεάζει σημαντικά το κόστος. Υπάρχουν εταιρείες των οποίων οι νάρθηκες μπορούν να θεραπεύσουν σε άριστο βαθμό ακόμα και πιο έντονα προβλήματα, και άλλες που μέχρι στιγμής έχουν αποτελέσματα σε πιο ήπια περιστατικά. Το κόστος λοιπόν διαμορφώνεται ανάλογα.

 

  1. Τι είναι πιο σημαντικό να ξέρω ως ασθενής;

Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες κερδίζει συνέχεια έδαφος, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Παρ’ όλα αυτά, η γνώση του ειδικού ορθοδοντικού είναι αυτή που θα κάνει την διαφορά. Η τεχνολογία είναι εργαλείο της γνώσης και όχι υποκατάστατο. Ο ορθοδοντικός είναι ο μόνος υπεύθυνος για το αποτέλεσμα στον ασθενή του. Ακόμα και στα πιο προηγμένα συστήματα, ο γιατρός οδηγεί το σύστημα στις μετακινήσεις. Είναι ο μόνος που γνωρίζει σε βάθος αν ό,τι βλέπουμε ψηφιακά, μπορεί να επιτευχθεί στην πραγματικότητα.Η άριστη σχέση μεταξύ των ειδικών και των ασθενών, με απόλυτο σεβασμό στις βιολογικές διαδικασίες, είναι το κλειδί της επιτυχίας σε κάθε θεραπευτική προσέγγιση, και βέβαια και στον νέο συναρπαστικό κόσμο της ψηφιακής ορθοδοντικής.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση