«Ορθολογική χρήση κάθε ευρώ» ζήτησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν από την Περιφέρεια

6 Min Read

Εντυπωσιασμένος από νέο κάμπους στην ΖΕΠ και το ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαϊδα

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Νιόβη Ρίγκου (αριστερά) με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά (δεξιά) κατά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαϊδα

Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

«Είμαι εδώ για να σας αποδείξω ότι έχουμε και την θέληση και τα μέσα να στηρίξουμε την Δυτική Μακεδονία με κάθε τρόπο και στο μέλλον», διεμήνυσε από την Κοζάνη το πρωί της Δευτέρας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας σε παραγωγικούς φορείς της περιφέρειας στο αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στην ΖΕΠ. Ο κ. Σχοινάς εστίασε την ομιλία του στους τρεις χρηματοδοτικούς άξονες από τους οποίους θα αντλήσει κονδύλια η περιοχή στο πλαίσιο της Μετάβασης, τονίζοντας πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αρχή, στο σημείο που έχουμε όλα τα μέσα να στηρίξουμε την Δυτική Μακεδονία, τους πολίτες που θα επηρεαστούν άμεσα από το μεγαλύτερο κάλεσμα της εποχής μας, την μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό, βιομηχανικό, αναπτυξιακό μοντέλο και σας διαβεβαιώ ότι με ένα συνολικά ανθρωποκεντρικό πολιτικό πλαίσιο, δεν θα μείνει πίσω κανείς».

Ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είπε πως το περίπου το 20,4% περίπου του συνολικού μεγέθους των πόρων, εστιάζει στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, τονίζοντας πως για να δεσμευτούν για την περιοχή τα 1,6 δις ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, δόθηκε «μεγάλη μάχη» από τον ίδιο στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. «Το Κοζανίτικο επιχειρηματικό δαιμόνιο μεγαλούργησε και πριν την ΔΕΗ και θα έχει ένα λαμπρό μέλλον χάρις τα άξια χέρια και τα σπουδαία μυαλά των Δυτικομακεδόνων που προκόβουν σε όλη την Ελλάδα και παντού στον κόσμο, το Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γερμανία παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σχοινάς.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει ήδη μια αύξηση στο Περιφερειακό της Πρόγραμμα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ. Είναι στο χέρι σας να κάνετε ορθολογική χρήση κάθε ευρώ για την κοινωνική ισορροπία και όχι μόνο για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη της. Για τις νέες και σύγχρονες αναπτυξιακές της ευκαιρίες, φέρνοντας στο επίκεντρο τον τοπικό τα πλουτοπαραγωγικά της συστατικά και αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα» είπε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε την επίσκεψή του ουσιαστική και όχι τυπική. «Η Ευρώπη με τις καθυστερήσεις, με τους γνωστούς τεχνικούς της κανόνες, πολλές φορές δυσκίνητα, έχει «πιάσει ρότα» προς την σωστή κατεύθυνση. Και στο δύσκολο σήμερα γεωπολιτικό σκηνικό, θα τα καταφέρουμε και πάλι. Όπως τα καταφέραμε στη Πανδημία, όπως τα καταφέραμε στον Έβρο, όπως τα καταφέραμε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος αλλά και πάλι η βούληση όλων των Ευρωπαίων να δράσουμε μαζί θα δώσει την σωστή απάντηση. Σας καλώ να κάνετε χρήση κάθε εργαλείου, κάθε δυνατότητας. Στη δυτική Μακεδονία λειτουργούμε το γραφείο διασύνδεσης Europe Direct που πρέπει να γίνει το δικό σας ευρωπαϊκό στέκι πληροφορίας και ενημέρωσης. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, η Δυτική Μακεδονία θα πρωταγωνιστήσει όχι μόνο ως πρότυπο μετάβασης αλλά ως μια ιστορία επιτυχίας για την δίκαιη και ομαλή μετάβαση σε ένα νέο κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο ανοιχτό σε κάθε πολίτη, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νέο» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σχοινάς.

Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης δώρισε στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν έναν χάλκινο δίσκο με τον αστέρι της Βεργίνας. «Ο κ. Σχοινάς είναι φίλος της Δυτικής Μακεδονίας και αυτό φάνηκε στα δύσκολα όταν βγήκε μπροστά για να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για την περιοχή μας. Δικαιολόγησε πως αυτοί οι πόροι ήταν και είναι αναγκαίοι για να προχωρήσουμε στην μετάβαση με ασφάλεια και σιγουριά» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασαπίδης.

 

Επισκέψεις στην Πανεπιστημιούπολη και στο ΕΚΕΤΑ

Αμέσως μετά την ομιλία του ο κ. Σχοινάς επισκέφθηκε τη νέα Πανεπιστημιούπολη στην ΖΕΠ, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τις νέες εγκαταστάσεις. Ο Πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης τον ενημέρωσε για την πορεία της μετακόμισης και για τα εγκαίνια που αναμένεται να γίνουν μέσα στο Νοέμβρη.

Επόμενη στάση ήταν το παράρτημα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA) στην Πτολεμαΐδα. Ο κ. Σχοινάς ενημερώθηκε για τα πρότζεκτ που «τρέχουν» και ειδικά για τα όσα περιλαμβάνονται στην μετάβαση με κεντρικό άξονα την ενέργεια. Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και στα σύγχρονα εργαστήρια του Κέντρου και δεν ήταν λίγες οι φορές που ρώτησε τους υπεύθυνους για το που φτιάχτηκε ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν και για το πόσο διαφορετικά θα ήταν τα δεδομένα αν υπήρχε στην περιοχή η δυνατότητα να κατασκευάζεται εργαστηριακός εξοπλισμός στην Δυτική Μακεδονία.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση