Όσα έγιναν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης

5 Min Read

Μήνυμα αυστηρής τήρησης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοιού έστειλε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης ο Δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας. Ο κ. Μαλούτας ήταν σαφής πως οι φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις θα γίνουν μόνο διαδικτυακά και δεν θα γίνει καμιά εκδήλωση με την παρουσία  κόσμου.

Στην ίδια  συνεδρίαση ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λευτέρης Ιωάννιδης έθεσε το ζήτημα που προέκυψε από δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» και σύμφωνα με το οποίο συγγενικά του πρόσωπα συμμετέχουν σε φωτοβολταικό σταθμό στην περιοχή «Μάνα Νερού» της Μεσιανής των Τ.Κ. Βαθυλάκκου και Τ.Κ. Μεσιανής του Δήμου Σερβίων, περιοχή για την οποία έχει σηκωθεί πολύ κουβέντα την τελευταία περίοδο ενώ υπήρξε και σχετική ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ.

- Advertisement -

Ο Δήμαρχος απάντησε πως «οι κόρες μου δεν είναι ημιπιτσιρίκες. Είναι ενήλικα άτομα και ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα…Είναι προφανές πως δεν υπάρχει καμιά σύγκρουση συμφερόντων, καθώς ούτε στα όρια του Δήμου Κοζάνης ασκείται οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, ούτε υπάρχει κάποια σύνδεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με αποφάσεις του Δήμου Κοζάνη ή του Δημοτικού Συμβουλίου».

Το μέλλον των τηλεθερμάνσεων

Για  που βρίσκεται το ζήτημα του μέλλοντος της τηλεθέρμανσης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Κυτίδης. Ο κ. Κυτίδης ανέφερε πως η παροχή θερμικής ενέργειας από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αναμένεται, σύμφωνα με το σχεδιασμό, να σταματήσει το 2023.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η κοινή παροχή θερμικής ενέργειας στις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Πτολεμαίδας και Αμυνταίου από την νέα μονάδα Πτολεμαίδα 5 αλλά μιας νέας μονάδας συμπαραγωγής θερμικής ενέργειας από φυσικό αέριο, που θα κατασκευαστεί  στην περιοχή του ΑΗΣ  Καρδιάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυτίδης ο Δήμος Κοζάνης και η ΔΕΥΑΚ πρέπει να λύσουν το ζήτημα της διασύνδεσης της παροχής από την Καρδιά έως και το Δρέπανο, όπου θα συναντήσει το σημερινό αγωγό, που έρχεται στην Κοζάνη από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Eνεργειακή κοινότητα δημιουργεί ο Δήμος Κοζάνης – Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου

Στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας μετά την παραχώρηση 150 στρεμμάτων της τοπικής κοινότητας Δρεπάνου για την εγκατάσταση Φ/Κ ισχύος 7ΜW προχωρά ο Δήμος Κοζάνης καλύπτοντας τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των κτιρίων του, εξοικονομώντας ποσό που θα ξεπερνά το 1,5 εκ. ευρώ τον χρόνο.

Όπως έγινε γνωστό στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα, η διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή βρίσκεται στο τέλος, για τη δημιουργία της εν λόγω επένδυσης που θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Δήμου, πλην της ΔΕΥΑΚ, με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου,  καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και προχωρά η διαδικασία της δημοπράτησης των τευχών και η κατάθεση του αιτήματος στον ΔΕΔΗΕ για τους όρους σύνδεσης.

Ο  κ. Μαλούτας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις γύρω από τις ΑΠΕ και το τέλος του λιγνίτη, με τον Δήμο Κοζάνης να συνεχίζει ως ενεργειακός, με μηδενικό αποτύπωμα περιβαλλοντικών επιπτώσεων. “H ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη κοντεύει τα 90 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στις ΑΠΕ είναι κοντά στις 40 ευρώ η μεγαβατώρα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η εξέλιξη είναι αυτή. Υπηρετούμε με συνέπεια”, είπε ο κ. Μαλούτας, “τον στρατηγικό στόχο ο δήμος να είναι ενεργειακός και την επόμενη μέρα περνώντας στις ΑΠΕ φεύγοντας από τα τεράστια περιβαλλοντικά προγράμματα σε άλλες λύσεις. Με την ενεργειακή κοινότητα θα εξοικονομήσουμε ποσό που ξεπερνά το 1,5 εκ. τον χρόνο με Φ/Τ και άλλους τομείς στον τομέα της ενέργειας. Όλα αυτά δίνουν ταυτότητα στον τόπο και κρατούν τον ενεργειακό του χαρακτήρα. Δίνουν εισοδήματα στον δήμο και τους πολίτες. Όποιος έχει άλλη πρόταση ας την καταθέσει”.

Ο Αντιδήμαρχος Κώστας Κυριακίδης από την πλευρά του ανέφερε ότι ίσως, γίνει ο πρώτος πράσινος ενεργειακός δήμος, σημειώνοντας ακόμα ότι με την λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου θα υπάρξει η δυνατότητα των 1100 συνδέσεων ενώ στο σύστημα θα κουμπώσουν και τα ρολόγια των αρδευτικών γεωτρήσεων της περιοχής, με ανταποδοτικά για την κοινότητα Δρεπάνου και στόχο στην συνέχεια των μηδενικών Δημοτικών τελών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ομόφωνη ήταν η απόφαση από τους πέντε τοπικούς συμβούλους στου Δρεπάνου για τα φ/τ και την παραχώρηση των 150 στρεμμάτων.  Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία στην χθεσινή συνεδρίαση με την αρνητική ψήφο του Νόντα Στολτίδη από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Γιάννης Κωσταρέλλας με πληροφορίες ΕΡΤ Κοζάνης, Δέσποινα Αμαραντίδου

Μοιραστείτε την είδηση