Όταν η Γραμμή Δημότη του Δήμου Κοζάνης λειτουργεί και ο Δήμος «ακούει»

4 Min Read

Η εμπειρία μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την Γραμμή Δημότη

Του Σωκράτη Μουτίδη ([email protected])

- Advertisement -

Ο χώρος του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού της Κοζάνης γίνεται καθημερινά πόλος έλξης εκατοντάδων πολιτών ενηλίκων και ανηλίκων, ειδικά όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Μετά τις προσπάθειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ο χώρος παραχωρήθηκε στον Δήμο Κοζάνης και ξεκίνησαν (και συνεχίζονται με πολύ αργούς ρυθμούς) οι διαδικασίες μετατροπής του σε ένα μεγάλο πάρκο που θα «ενώσει» το κύριο μέρος της πόλης με την περιοχή Αγίου Αθανασίου.

Πρόκειται συνεπώς για έναν δημόσιο χώρο τον οποίο, όπως πολλούς άλλους στην πόλη και στην χώρα, δεν σεβόμαστε. Καθημερινά τα σκουπίδια είναι πολλά και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συνεργείων καθαρισμού, συναντά κανείς στον γύρω χώρο διάφορα απορρίμματα. Γι’ αυτό και η Τοπική Κοινότητα Κοζάνης προχώρησε στην κατασκευή ξύλινων κάδων που βοήθησαν την κατάσταση, εκτός από τον κάδο που βρισκόταν στο σημείο διέλευσης από τον οδό Αριστοτέλους προς τον Άγιο Αθανάσιο. Ο συγκεκριμένος κάδος, ενόχλησε τους ανήλικους που συχνάζουν στην περιοχή τις νύχτες και τον έκαναν «σμπαράλια».

Ένας από τους ξύλινους κάδους που έσπασαν άγνωστοι στον χώρο του ΟΣΕ. Ο κάδος αντικαταστάθηκε δυο μέρες μετά, με νέο κάδο λίγα μέτρα παρακάτω από το συγκεκριμένο σημείο

Την ίδια μοίρα είχαν και οι προβολείς και τα φωτιστικά που υπήρχαν στον χώρο. Για έναν περίεργο λόγο, οι νεαροί στόχευσαν με πέτρες τα φωτιστικά και κατάφεραν να τα σπάσουν και να τα αχρηστεύουν. Οι συγκεκριμένη «παρέα» πρέπει να είναι καλή στο σημάδι, αφού τα «πολεμοφόδια» τους γέμισαν και ένα από τα παλιά βαγόνια που βρίσκονται στις γραμμές.

 

Άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τον Δήμο μέσω της Γραμμής Δημότη

Επικοινωνήσαμε με την Γραμμή Δημότη στο 24610 34000 και η πολύ ευγενική υπάλληλος κατέγραψε τις αναφορές μας. Μέσα σε δυο μέρες, τα συνεργεία του Δήμου Κοζάνης έσπευσαν να τοποθετήσουν νέα φωτιστικά σώματα στο σημείο, κάνοντας τη νύχτα μέρα, και επιδιόρθωσαν και τις υπόλοιπες βλάβες που παρατήρησαν. Επίσης, ο ξύλινος κάδος αντικαταστάθηκε με νέο λίγα μέτρα από εκεί που υπήρχε ο κατεστραμμένος.

 

Οι φωτογραφίες δείχνουν το πέρασμα από την οδό Αριστοτέλους προς τον Άγιο Αθανάσιο και τον δρόμο πίσω από την παλιά αποθήκη, πριν την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων. Να σημειωθεί πως το φως που φαίνεται στις φωτό προέρχεται από την ευαισθησία της φωτογραφικής μηχανής αφού τα συγκεκριμένα σημεία ήταν κατασκότεινα
Το σημείο διέλευσης από την οδό Αριστοτέλους προς τον Άγιο Αθανάσιο μετά την παρέμβαση

 

Η Γραμμή Δημότη λειτουργεί και περιμένει τις παρατηρήσεις σας

Δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήσαμε την Γραμμή Δημότη για να αναφέρουμε κάτι. Στο παρελθόν χρησιμοποιήσαμε την συγκεκριμένη υπηρεσία για να ζητήσουμε αντικατάσταση λαμπτήρα σε κολώνα φωτισμού στην οδό Αρχελάου, αλλά και βλάβη στον δημοτικό φωτισμό στην ίδια οδό. Η επιδιόρθωση έγινε εντός δυο ημερών. Επίσης αναφέραμε χαλασμένο πλαστικό κάδο στην συμβολή των οδών Αρχελάου και Βενιζέλου και αντικαταστάθηκε την επόμενη. Το ίδιο συνέβη και με σπασμένα κολωνάκια που πετάχτηκαν στον δρόμο στην οδό Ολυμπίου Γεωργάκη και με βουλωμένο φρεάτιο στην οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 

Η πόλη της Κοζάνης μπορεί να μην είναι μεγάλη, ωστόσο οι υπηρεσίες του δήμου δεν μπορούν να βρίσκονται σε κάθε μέρος της καθημερινά. Η Γραμμή Δημότη λειτουργεί και επιτελεί (η δική μας εμπειρία αυτό έδειξε) τον ρόλο της και το έργο της.

Την επόμενη φορά που θέλετε να «καταγγείλετε» κάτι που έχει σχέση με την καθημερινότητα της πόλης, πριν το κοινοποιήσετε στο Facebook ή γράψετε κάποιο ανώνυμο δημοσίευμα, φροντίστε να ενημερώσετε την Γραμμή Δημότη.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση