Όταν η παράδοση συναντάει τον πολιτισμό: Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Κόζιανη»

5 Min Read
default

«Ο χορός είναι σιωπηλή ποίηση» είπε ο αρχαίος ποιητής και συγγραφέας επιγραμμάτων, Σιμωνίδης ο Κείος. Αυτή την «ποίηση» γράφει εδώ και χρόνια ο πολιτιστικός και λαογραφικός σύλλογος «Η Κόζιανη» που μετράει 18 χρόνια ζωής, αμέτρητες συμμετοχές σε εκδηλώσεις και προσφορά στον πολιτισμό της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γρηγόρης Τζουμερκιώτης

Ο σύλλογος αριθμεί περίπου 120 μέλη, ενώ ενεργά είναι περίπου 80. «Αν και είμαστε λίγοι αριθμητικά, κάνουμε μεγάλα πράγματα. Έχουμε αποτέλεσμα γιατί δουλεύουμε ομαδικά» είπε στο «Χ» ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου Γρηγόρης Τζουμερκιώτης, συμπληρώνοντας πως «στόχος μας είναι να εκφράζονται όλοι μέσα από αυτά που κάνουμε, να νιώθουν αυτοεκτίμηση και να γεμίζουμε ευχάριστα τον όποιο ελεύθερο χρόνο έχουμε».

- Advertisement -

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στη δράση του συλλόγου

Την εποχή πριν την πανδημία, εκτός από τμήματα χορού, «Η Κόζιανη» είχε θεατρική ομάδα στο Κοζανίτικο ιδίωμα, τμήμα Βυζαντινής μουσικής, τμήματα μοντέρνου χορού, ζωγραφικής, ιντερνετικού ραδιόφωνου και τόσα άλλα. «Μετά την πανδημία, όλοι κάναμε μια κοιλιά και τώρα ασχολούμαστε μόνο με το χορό. Το μέλλον θα δείξει… Αναπτυσσόμαστε σιγά-σιγά» σημείωσε ο κ. Τζουμερκιώτης.

Αυτή τη στιγμή ο σύλλογος έχει δύο τμήματα χορού ενηλίκων και δύο παιδικά τμήματα χορού, ενώ κάνει κάθε χρόνο και το δικό του φανό. Έχει, επίσης, τη δική του ιστοσελίδα, καθώς και σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διοργανώνουν, επίσης, σεμινάρια παραδοσιακών χορών, στα οποία έρχονται καταξιωμένοι δάσκαλοι χορού από όλη την Ελλάδα για να διδάξουν εξειδικευμένες θεματικές ενότητες.

Επιδίωξή μας η αύξηση του πολιτιστικού τουρισμού

«Έχουμε θεσμοθετήσει κάποια πράγματα στην Κοζάνη, τα οποία τα τρέχουμε εμείς» τόνισε ο κ. Τζουμερκιώτης, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο σύλλογος, με μεγάλη  συμμετοχή συλλόγων και τεράστια ανταπόκριση από τον κόσμο. Μια από αυτές ήταν και το 14ο αντάμωμα παιδικών και εφηβικών συγκροτημάτων, το οποίο είχε τεράστια επιτυχία. «Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι περιζήτητη σε χορευτικές ομάδες και αν και έχουμε επιλέξει την κεντρική πλατεία της Κοζάνης, η οποία είναι μεγάλη, δεν έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε όλους αυτούς τους συλλόγους που εκδηλώνουν ενδιαφέρον κάθε χρονιά» σημείωσε. Όλη τη χρονιά ο σύλλογος δραστηριοποιείται είτε με χορευτικές εκδηλώσεις, είτε με εκδηλώσεις άλλου είδους.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη νεολαία ως «συνεχιστές της παράδοσης», ενώ θέλει να περάσει το μήνυμα πως πρέπει να ασχοληθούν όλοι με τη τέχνη του χορού. «Σαν σύλλογος ασχολούμαστε και με άλλες δραστηριότητες και με τα κοινά. Κύριο μέλημα μας είναι το να μεταδώσουμε την τέχνη του χορού στους συμπολίτες μας και κυρίως στα μικρά παιδιά και να αυξήσουμε τον πολιτιστικό τουρισμό στην πόλη της Κοζάνης». Όπως ανέφερε ο κ. Τζουμερκιώτης στην εκδήλωση που διοργανώνουν με αφορμή την παγκόσμια ημέρα χορού, έρχονται στην πόλη μας περίπου 40 αποστολές από άλλες πόλεις, πολλές φορές και με διανυκτέρευση, κάτι το οποίο συμβάλλει στην τοπική οικονομία.

«Το πανηγύρι του καλοκαιριού» έγινε για πρώτη φορά πέρυσι τον Ιούλιο, στον Αγ. Χαράλαμπο και στόχος είναι να συντηρηθεί και το εξωκλήσι πέραν της εκδήλωσης.

Όσον αφορά στα σεμινάρια που διοργανώνουν, σε αυτά έρχονται χοροδιδάσκαλοι και χορευτές από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό και η συμμετοχή είναι μεγάλη. «Έχουν έρθει από το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία και είναι κάτι το οποίο μας χαροποίησε ιδιαίτερα» τόνισε.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, μάλιστα, μέλη του συλλόγου θα συμμετέχουν σ’ ένα διαβαλκανικό φεστιβάλ χορού στην Κορυτσά, όπου θα είναι έξι αντιπροσωπείες όλες τις Βαλκανικές χώρες και θα πάει μια ομάδα 25 ατόμων.

Για τα μέλη του συλλόγου «Κόζιανη» όπως και για όλους τους Κοζανίτες μια από τις καλύτερες περιόδους είναι αυτή των φανών, ενώ τονίζει ο κ. Τζουμερκιώτης ότι δεν χρηματοδοτούνται από το δήμο, αλλά από χορηγίες και ίδιους πόρους. Ο φανός τους γίνεται στην παιδική χαρά, στην οδό Πίνδου, κοντά στο πρώην κλαμπ «Μύλος» και ονομάζεται «στ’ Λατσκ’ τ’ Πηγάδ’». «Νομίζω ότι είμαστε ένας από τους πρώτους σε επισκεψιμότητα, φανούς, της πόλης και λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά και λόγω του αποτελέσματος της δουλειάς που κάνουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τζουμερκιώτης.

«Έχουμε διάθεση, λειτουργούμε και νομίζω πως το μέλλον μας ανήκει» καταλήγει ο πρόεδρος του συλλόγου «Η Κόζιανη».

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση