Όταν ο Θεοδωράκης συνάντησε τον Ρίτσο

5 Min Read

Την Τετάρτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τέχνης Κοζάνης, μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Θρήνου Ωδή & Επιτάφιος». Η σοπράνο Άννα Παπαδοπούλου, συνοδευόμενη από ένα ολιγομελές μουσικό σχήμα, παρουσίασε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην απώλεια και τον πόνο που αυτή προκαλεί.

Η σοπράνο Άννα Παπαδοπούλου

Στο επίκεντρο του μουσικού προγράμματος βρέθηκε το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Επιτάφιος». Τον Μάη του ’36, πέφτει νεκρός στη μέση του δρόμου από πυρά της αστυνομίας ο Τάσος Τούσης, απεργός στη μεγάλη απεργία στη Θεσσαλονίκη. Ο φακός αποτυπώνει το θρήνο της μητέρας του νεκρού, πάνω από το πτώμα του γιου της. Αυτή την εικόνα δημοσιεύει την επόμενη μέρα η εφημερίδα «Ριζοσπάστης». Αυτή η εικόνα χαράσσεται στο μυαλό του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Αυτός κλείνεται σε ένα δωμάτιο και θα βγει από αυτό μόνο όταν έχει ολοκληρώσει το έργο του «Επιτάφιος». Αυτό το έργο αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

- Advertisement -

Η Άννα Παπαδοπούλου σημείωσε πως για πρώτη φορά ανεβαίνει το συγκεκριμένο έργο στην Κοζάνη και πως είναι μια συναυλία η οποία γίνεται από επαγγελματίες μουσικούς. «Ο επιτάφιος μαζί με τα άλλα τραγούδια, είναι στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας και έχουν κεντρικό πρόσωπο μια μάνα, με τη μορφή κοινής θνητής και τη μορφή της Παναγίας. Ο επιτάφιος του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου είναι γραμμένος με τέτοιο τρόπο που ναι μεν είναι ένας θρήνος, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια λύτρωση. Και για αυτόν που τραγουδάει και για αυτόν που το ακούει» τόνισε η ίδια. Τέλος, ευχαρίστησε τον κόσμο της Κοζάνης που εδώ και 30 χρόνια την υποστηρίζουν.

 

Στο πρώτο μέρος ακούστηκαν τραγούδια των Θάνου Μικρούτσικου, Λιβανελί, Μαμαγκάκη, Ξαρχάκου και Χατζιδάκι όπου η μάνα σύμβολο εκπέμπει όλο το απέραντο βάθος της μητρότητας. Στο δεύτερο μέρος έγινε παρουσίαση οκτώ τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη από τον «Επιτάφιο», τα οποία αποδόθηκαν με πρωτότυπη ενορχήστρωση. Η εκδήλωση έκλεισε με το «Ω Γλυκή μου Έαρ», λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας που έρχεται.

Επί σκηνής, εκτός από την Άννα Παπαδοπούλου, βρέθηκε το ολιγομελές μουσικό σχήμα ¨art-enseble” αποτελούμενο από τους:

Βαλταδώρου Κατερίνα, πιάνο

Γκλούμπο Θανάση, τσέλο

Καλύβα Μαρία, κιθάρα

Καραγιάννη Μαρία, βιολί

Μοσχογλου Παντελή, μπουζούκι και

Μπισίρη Δημήτρη, ακορντεόν

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Λευτέρης Πλασκοβίτης

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Λευτέρης Πλασκοβίτης, ανέφερε πως εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις, το ΔΗΠΕΘΕ προσπαθεί να εμπλουτίσει το πρόγραμμα του με μουσικές και άλλες παραστάσεις, ώστε να δώσει στο κοινό της Κοζάνης την ευκαιρία να απολαύσουν καλά και ποιοτικά έργα. «Θα συνεχίσουμε 19 Απρίλη με ένα ρεσιτάλ πιάνου από τέσσερα νέα παιδιά από την Κοζάνη τα οποία διακρίθηκαν σε έναν διαγωνισμό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και θέλαμε να τα τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο, εγκαινιάζοντας τον καινούριο πιάνο μας, αλλά δεν τελειώνουμε εδώ καθώς θα κάνουμε ένα διήμερο αφιέρωμα στον αείμνηστο Γιάννη Καραχισαρίδη, αλλά και δύο καταπληκτικές παραστάσεις ¨Τα ραδίκια ανάποδα¨ και ¨Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς¨ βασισμένο στο διήγημα του Τολστόι και θα είμαστε όπως υποσχεθήκαμε, πάντα ενεργοί για να μη λείψει τίποτα στο κοινό της Κοζάνης» τόνισε κλείνοντας.

Την εκδήλωση, επίσης, παρακολούθησαν, μετά από ανοιχτή πρόσκληση της Τομεακής Οργάνωσης Κοζάνης της

ο Γραμματέας της οργάνωσης, Νίκος Μενύχτας

ΚΝΕ, μέλη και φίλοι της οργάνωσης. Σε δηλώσεις του ο Γραμματέας της οργάνωσης, Νίκος Μενύχτας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ και η νεολαία του, για να αναδείξουν αυτά τα μεγάλα έργα στο λαό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. «Σαν κόμμα πάντοτε είχαμε και έχουμε στον προσανατολισμό μας το ζήτημα του

 

πολιτισμού, αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο την ανάγκη λαού και νεολαίας για ολοκληρωμένη πρόσβαση σε δομές πολιτισμού». Ενώ τέλος, αναφέρθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών χαρακτηρίζοντας το ως «κρατική δολοφονία» λέγοντας πως « ειδικά  την περίοδο που διανύουμε, η οργή και ο θρήνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας. Έτσι δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από μία τέτοια εκδήλωση, που με όχημα τα έργα κομμουνιστών και προοδευτικών ποιητών και συνθετών, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι τα συναισθήματα αυτά πρέπει να γίνουν όχημα αγώνα».

Θένια Βασιλειάδου

IMG-20230405-214508
IMG-20230405-204000
IMG-20230405-202429
IMG-20230405-202345
IMG-20230405-202257

Μοιραστείτε την είδηση