Από όλη αυτή την περιπέτεια του Σέρβου πρωταθλητή της αντισφαίρισης, αλλά και παγκόσμιου αδιαμφισβήτητου άρχοντα του πολυτελούς αυτού αθλήματος, την τελευταία δωδεκαετία, του Νόβακ Τζόκοβιτς, στην Αυστραλία, αξίζει να κρατήσουμε κάποια πράγματα:
*** Στις ευνομούμενες αληθώς δημοκρατικές κοινωνίες, η θεσμοθετημένες εξουσίες, από την εκτελεστική ως την δικαστική, δεν κάνουν “χατίρια” σε “επώνυμους”, όσο διάσημοι και αν είναι. Η ομαλή λειτουργία των θεσμών οδηγεί σε παραιτήσεις, ακόμη και σε αυτοεξορία, κορυφαίους, όπως πχ ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, όταν πιάνονται “με τη γίδα στη πλάτη”, ως πρωταγωνιστές σκανδάλων. Καμία σχέση δηλαδή με το πνεύμα που επιχειρήθηκε να “σφραγίσει” την δική μας πολιτική ζωή, κατά το οποίο “έναν πρώην πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή, τον στέλνεις στο σπίτι του”.
*** Ισχύει ως αυτονόητο ότι όποιος δεν συμμορφώνεται προς την νομοθεσία, θα εισπράξει τα επίχειρα της απρονοησίας ή της αλαζονείας του. Όπως συνέβη με την νομοθεσία της Αυστραλίας, η οποία απαγορεύει την είσοδο στην χώρα αυτή οποιουδήποτε δεν έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Είτε ειναι διάσημος είτε όχι. Πράγμα που οδήγησε στην απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να άρει την βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς.
*** Όταν μια απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας δεν ειναι πράγματι απολύτως σύννομη, όταν η ορθότητα της στασιάζεται, υπάρχει, υπεράνω της εκτελεστικής, η δικαστική εξουσία. Αυτή την οποία, στα καθ’ ημάς, προσδιόριζε ως “οχυρό της Δημοκρατίας” ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου. Και αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του Τζόκοβιτς. Ένας απλός δικαστής, μονομελούς δικαστηρίου, ο Άντονι Κέλι, ακύρωσε την απόφαση μιας ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αξιολογώντας, με διαφορετικό πνεύμα, τα στοιχεία που του παρουσίασαν, από την μια η κυβέρνηση της χώρας του και ειδικώς ο υπουργός Μετανάστευσης και από την άλλη οι δικηγόροι του αλλοδαπού ενδιαφερομένου. Η δε εκτελεστική εξουσία έσπευσε αμέσως να συμμορφωθεί, επιστρέφοντας στον Τζόκοβιτς το διαβατήριο του και επιτρέποντας του να κινείται ελευθέρως και να κάνει τις προπονήσεις του.
Ατυχώς, αυτά που ειναι αυτονόητα σε μια χώρα που ιδρύθηκε από Βρετανούς …καταδίκους, δεν ισχύουν πάντοτε στη δική μας που “έδωσε τα φώτα στην οικουμένη”. Διό και χρειάζεται ενίοτε να ξεσηκωθεί το σύμπαν για να συλληφθεί ένας Φουρθιώτης.
Η …μυλωνου της δημοκρατιας και της δικαιοσυνης, με τους πραμματευτάδες της οικουμενης.