Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Της Τάνιας Ώττα

4 Min Read

Τα fake news δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο ψευτιάς και εξαπάτησης στις μέρες μας. Οι λεγόμενοι fake people είναι  πιο σοβαρό πρόβλημα της κοινωνίας μας.

- Advertisement -

Ζούμε στην εποχή της εικόνας και του φαίνεσαι. Δίνουμε μεγάλη σημασία σ’ αυτό που αντικρίζουμε κι αγνοούμε το περιεχόμενο. Αυτό θα πρέπει να το ανακαλύψουμε  στη συνέχεια. Αρκεί  να δοθεί ένα κίνητρο για να το κάνουμε. Η εικόνα είναι αυτή που μας γοητεύει, μας παρασύρει, μας μαγεύει. Όπως η βιτρίνα ενός καταστήματος, όσο πιο εντυπωσιακή είναι τόσο περισσότερο αποτελεί πόλο έλξης για τους πελάτες. Όπως το περιτύλιγμα ενός δώρου, που δεν ξέρεις τι έχει μέσα, αλλά σου κεντρίζει το ενδιαφέρον να το ανοίξεις. Όλοι παρασυρόμαστε από μία όμορφη εικόνα, είναι γεγονός. Δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Έχει μία ελκυστικότητα. Ψεύτικοι άνθρωποι παντού. Υποκριτές. Ηθοποιοί χωρίς σκηνή και ρόλο. Εξαπατούν μέχρι να επιτύχουν τον σκοπό τους. Φορούν την εντυπωσιακή τους μάσκα και ξεγελούν. Κι έρχεται η στιγμή που πέφτουν οι μάσκες και αποκαλύπτεται ο μασκαράς.

Κι όπως λένε, ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Όσο κι αν μας αρέσει αυτή η λάμψη, πολλές φορές μπορεί να κρύβει ένα θάμπωμα, που μας απογοητεύει, που μας κάνει να μετανιώνουμε που ασχοληθήκαμε με κάτι τόσο ψεύτικο και απατηλό. Που δείξαμε εμπιστοσύνη σ’ αυτήν την ελκυστική λάμψη που έσβησε τόσο απότομα και αποκάλυψε το  ανούσιο περιεχόμενο της. Ένα περιεχόμενο τόσο απογοητευτικό, σχεδόν απωθητικό και πολύ συχνά μισητό.

Αυτήν την ψευτιά τη συναντάμε παντού. Όχι μόνο  στις προσωπικές μας σχέσεις, αλλά και στο φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να μας πλησιάζουν, προσπαθούν να κερδίσουν τη φιλία μας, την αγάπη μας, την εκτίμησή μας, τη συμπάθειά μας, το ενδιαφέρον μας, για να ικανοποιήσουν κάποιο προσωπικό όφελος, και πολλές φορές για να μας βλάψουν. Στο βωμό του προσωπικού συμφέροντος και της προσωπικής ικανοποίησης, της κοινωνικής ανόδου και αναγνώρισης, της οικονομικής και επαγγελματικής προόδου, θυσιάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις, ξεπουλιούνται τα συναισθήματα, χάνονται οι ανθρώπινες αξίες, υποβαθμίζεται ο άνθρωπος.

Έτσι είναι οι άνθρωποι, πουλάνε εικόνα, θέλουν να δίνουν καλή εντύπωση, να προσελκύουν, να νιώθουν επιθυμητοί και αρεστοί. Θέλουν να δείχνουν δυναμικοί, ικανοί, δημιουργικοί, ευχάριστοι. Προσπαθούν να πουλήσουν κάτι που δεν τους ανήκει. Μία ψεύτικη προσωπικότητα. Άνθρωποι που δεν εκτιμούν τον εαυτό τους, που θεωρούν ότι αυτό που είναι δεν αρέσει και θέλουν να γίνουν κάτι άλλο. Τραγικό πραγματικά να υποβαθμίζει κάποιος από μόνος του τον εαυτό του. Να μην αναγνωρίζει την αξία του. Να νιώθει ξένος και αφιλόξενος μέσα στο ίδιο του το σώμα.

Ας αγαπήσουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας. Ο καθένας μας είναι ξεχωριστός. Έχει τη δική του ομορφιά, εξωτερική και εσωτερική. Δεν έχει σημασία αν δεν αρέσεις στους πολλούς, αρκεί να αρέσεις στους λίγους, σ’ αυτούς που μπορούν να δουν ποιος πραγματικά είσαι και τι αξίζεις. Αυτούς που έχει νόημα να ασχοληθείς μαζί τους και να γίνουν κομμάτι της ζωής σου γιατί σε εκτιμούν γι’ αυτό που είσαι και στο δείχνουν. Μην αλλάζεις για κανέναν και για τίποτα.

 

Μοιραστείτε την είδηση