Ούριος άνεμος φύσηξε και πάλι στα μουσικά δρώμενα της πόλης μας. Της Φανής Φτάκα-Τσικριτζή

4 Min Read

Την Τετάρτη, 3/1/ 2018, όσοι παραβρεθήκαμε στην Αίθουσα Τέχνης είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε για πρώτη φορά εδώ και 70 περίπου χρόνια τις δυο μουσικές δομές του Δήμου Κοζάνης (Δημοτικό Ωδείο και Πανδώρα) να συμπράττουν σ’ ένα πανηγυρικό εορταστικό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με πάρα πολλούς συντελεστές και πολλές εκπλήξεις.
Στο πρώτο μέρος, απολαύσαμε τα διάφορα μουσικά σύνολα του ΔΩΚ (Παιδική Χορωδία, Νεανική Χορωδία, Μικρή Ορχήστρα, Συμφωνική Ορχήστρα, Μικτή Χορωδία Ενηλίκων) που εναλλάσσονταν με μεγάλη επιτυχία στη σκηνή υπό τη διεύθυνση των μουσικών Ελένης Μπαντώλα και Χρήστου Κτιστάκη.
Στο δεύτερο, καθηλωθήκαμε κυριολεκτικά από την Πανδώρα, η οποία, με μεγάλη δεξιοτεχνία, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου της κ. Νίκου Χρυσοχόου, παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό της πόλης ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με πολύ γνωστά έργα κλασσικού ρεπερτορίου όπως το Sound of music του Richard Rodgers, the Best του Hans Zimmer, το Momment for Morricone του Ennio Morricone, το Radetzky March του Johann Strauss.
Η αυλαία της πολύ όμορφης αυτής μουσικής βραδιάς, που δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει ονομαστές μπάντες ή συμφωνικές ορχήστρες μεγάλων ελληνικών πόλεων, έκλεισε με το Christmas Singalong του James D. Ployhar , το οποίο για πρώτη φορά αποδόθηκε με κοινή δημόσια σύμπραξη της Πανδώρας και του ΔΩΚ μέσω των δυο χορωδιών του (Nεανικής και Μικτής Χορωδίας Ενηλίκων).
Ούριος άνεμος είναι αλήθεια ότι φύσηξε τον τελευταίο χρόνο στα γενικότερα μουσικά δρώμενα της πόλης μας. Κι είναι φανερό πια ότι καταλυτική συμβολή σ’ αυτή τη μεγάλη αλλαγή είχε η πληθωρική μουσικά προσωπικότητα του κ. Χρυσοχόου. Απόρροια αυτής σε συνάρτηση και με άλλους φυσικά παράγοντες ήταν η φετινή κατάκτηση των δυο χρυσών βραβείων από την Πανδώρα στο καλοκαιρινό φεστιβάλ του Rybnik της Πολωνίας. Μια άλλη θετική εξέλιξη που καταγράφτηκε φέτος ήταν ότι παρατηρήθηκε μια μεγαλύτερη κινητικότητα μαθητών της Πανδώρας που γράφτηκαν στο Δημοτικό Ωδείο για να εμπλουτίσουν και θεωρητικά τις μουσικές τους γνώσεις όπως και το αντίστροφο, περισσότεροι μαθητές του ΔΩΚ συμμετείχαν πιο ενεργά στις συναυλίες της Πανδώρας.
Οι συμπράξεις αυτές μόνο επωφελείς μπορεί να είναι για όλους μας. Όχι μόνο για τις δυο δημοτικές μουσικές δομές (Πανδώρα και ΔΩΚ) που σταθερά πλέον πρέπει να λειτουργούν ως δυο συγκοινωνούντα δοχεία αλλά και για τους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές. Όσο για το μουσικόφιλο κοινό της πόλης, το κέρδος του θα είναι πολύ μεγαλύτερο μιας και θάχει την ευκαιρία να παρακολουθεί όλο και συχνότερα εξαιρετικές συναυλίες κλασσικής μουσικής αλλά και άλλου ρεπερτορίου.
Την περασμένη Τετάρτη , στην Αίθουσα Τέχνης το μουσικόφιλο κοινό της πόλης με την πολυπληθή παρουσία του αγκάλιασε και καταχειροκρότησε τις δυο μουσικές δομές του Δήμου εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη στήριξη του στην αναβάθμιση της μουσικής σκηνής της πόλης μας .
Μένει τώρα στη Δημοτική Αρχή να αποδείξει έμπρακτα και το δικό της ενδιαφέρον στήριξης προχωρώντας πρώτα από όλα σε εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου της Πανδώρας. Είναι η τέταρτη συνεχής χρονιά που κανένα έργο αναβάθμισης των αιθουσών της Πανδώρας δεν συμπεριλήφθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου , παρά το γεγονός ότι, πλην των εξωτερικών κουφωμάτων, καμία άλλη εργασία παρέμβασης εκεί δεν έγινε από το 1965,όταν πέρασε ως κληροδότημα στο Δήμο Κοζάνης, παρά την έγγραφη εισήγηση του ΟΑΠΝ από τον Οκτώβρη 2014 για την αναγκαιότητα ανακαίνισης όλων των χώρων λειτουργίας της και παρά τη δημόσια δήλωση στήριξης της Πανδώρας από τους αρμοδίους κυρίως μετά τα δυο χρυσά βραβεία της Πολωνίας φέτος το καλοκαίρι.

Μοιραστείτε την είδηση