Π. Κουκουλόπουλος: «Η Δυτική Μακεδονία “χάνει το τρένο” μέχρι το 2044»

3 Min Read

Στη Βουλή καλεί τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, προκειμένου να δώσει όλες τις αναγκαίες απαντήσεις και διευκρινίσεις για την καταστροφική απόφαση της Κυβέρνησης να “πετάξει” στο μακρινό 2044 τη σιδηροδρομική σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο:

- Advertisement -

Σε σιδηροδρομικό αποκλεισμό καταδικάζεται η Δυτική Μακεδονία για ακόμα είκοσι χρόνια, σύμφωνα με όσα επισήμως ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την 9η /1/2024. 

Ειδικότερα, στο  Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών «Βασικά Σημεία Πρότασης Δημιουργίας “Νέου ΟΣΕ” και το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον σιδηρόδρομο» και ειδικότερα στο συνημμένο του υπό τον τίτλο «Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, Μεταρρύθμιση και Εκσυγχρονισμός του Σιδηροδρομικού Τομέα, Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Επενδύσεων» περιλαμβάνονται οι εξής αναφορές: 

α) «Μακροπρόθεσμο πρόγραμμα (έως 2044): Νέα έργα Δυτικής Εγνατίας, Αναβάθμιση δικτύου Δυτικής Μακεδονίας»

β) «Έργα 10-ετούς προγραμματισμού: Άξονας Δυτική Μακεδονία, Έργο Πλατύ – Φλώρινα, συνολικός νέος Π/Υ (Μ ευρώ) 50, χρηματοδοτικό πλαίσιο υπό διερεύνηση»

γ) «Έργα 20-ετούς προγραμματισμού

– Άξονας Δυτική Εγνατία, Έργο Καλαμπάκα – Κοζάνη, εκτίμηση Π/Υ (Μ ευρώ) 550, χρηματοδοτικό πλαίσιο υπό διερεύνηση 

– Άξονας Δυτική Εγνατία, Έργο Καλαμπάκα – Ηγουμενίτσα, εκτίμηση Π/Υ (Μ ευρώ) 1.550, χρηματοδοτικό πλαίσιο υπό διερεύνηση 

– Άξονας Δυτική Μακεδονία, Έργο Αναβάθμιση Δικτύου, εκτίμηση Π/Υ (Μ ευρώ) 2.000, χρηματοδοτικό πλαίσιο υπό διερεύνηση».

Δεδομένου ότι  η σιδηροδρομική σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας με τα λιμάνια Πειραιά και Ηγουμενίτσας, φέρει ζωτική σημασία για την έξοδο από την οικονομική, αναπτυξιακή και κοινωνική απομόνωση μιας περιφέρειας, η οποία ήδη υφίσταται δυσμενέστατες συνέπειες εξαιτίας της βίαιης απολιγνιτοποίησης που υλοποιεί η Κυβέρνηση. 

Δεδομένου ότι η ανωτέρω σύνδεση έχει στρατηγική σπουδαιότητα εθνικής και διευρωπαϊκής διάστασης, όπως άλλωστε είχαμε μεριμνήσει να αναγνωριστεί, πριν γνωρίσει την απαξίωση και εγκατάλειψη αρχικώς από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία της Ν.Δ.

Δεδομένου ότι πριν τις εκλογές (13η/2/2023) ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, παρουσίασε στην Κοζάνη το «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία του 2030» όπου αναγράφονται (σελ.14,15,63) και σιδηροδρομικά έργα, μεταξύ των οποίων η σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα – Κοζάνη

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Για ποιους λόγους και βάσει ποιων αντικειμενικών κριτηρίων, αποφασίστηκε η μετακύλιση στο μακρινό 2044 των επιτακτικώς αναγκαίων σιδηροδρομικών έργων για τη Δυτική Μακεδονία;

2) Προτίθεστε να διορθώσετε τον ανωτέρω χρονικό προγραμματισμό, ήτοι άμεσα να άρετε την 20ετή καταδίκη της Δυτικής Μακεδονίας, σεβόμενοι την εθνικής σημασίας γεωγραφική θέση της, αλλά και την τραγική ανασφάλεια που βιώνει συνεπεία της βίαιης απολιγνιτοποίησης;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Παρασκευάς (Πάρις) Κουκουλόπουλος 

Μοιραστείτε την είδηση