Π. Κουκουλόπουλος:  «Ο χρόνος δικαιώνει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ»

4 Min Read

Στην Ολομέλεια της Βουλής, ως Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επί των Νομοσχεδίων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών περί κύρωσης του Απολογισμού του Κράτους και του Ισολογισμού και των λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων για το 2021, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Στο πλαίσιο της εκτενούς αναλυτικής ομιλίας του, εστίασε, μεταξύ πολλών άλλων, στο θέμα των απευθείας αναθέσεων, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι όλα τα ζητήματα απευθείας αναθέσεων ίδιας φύσεως. Όσοι έχουμε ασκήσει δημόσια διοίκηση, γνωρίζουμε καλά πως η διευκόλυνση Δημοσίων Αρχών στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει να χρησιμοποιείται με εξαιρετική φειδώ, επιμέλεια και προσοχή, μόνο όπου υπάρχει πράγματι ανάγκη, όχι με τρόπο που δεν προάγει το δημόσιο συμφέρον και δημιουργεί τεράστια ερωτήματα για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος». Όσον αφορά την επίκληση της πανδημίας ως δικαιολογίας εκ μέρους της Κυβέρνησης, σημείωσε πως «προφανώς ο χρόνος θα αποδείξει κατά πόσο ισχύει, στις επόμενες Εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περιόδους μετά την πανδημία». Τόνισε, επίσης, την «πρακτική των απευθείας αναθέσεων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά τις φυσικές καταστροφές του “Ιανού”, καθεστώς που διατηρήθηκε για χρόνια με διαδοχικές παρατάσεις και μάλιστα το Μάρτιο του 2023, μετά από ένα “ψιλόβροχο” στην Καρδίτσα, ακολούθησε απευθείας ανάθεση ύψους άνω των τριάντα εκατομμυρίων ευρώ. Και όλα αυτά, με τον απολογισμό των έργων πραγματικής αντιπλημμυρικής προστασίας να είναι πενιχρότατος, παρά τη διευκόλυνση των Ο.Τ.Α. με τις απευθείας αναθέσεις λόγω κήρυξης σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης».

- Advertisement -

Ο Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής καταψήφισε τον Απολογισμό του 2021, ως συνέχεια της καταψήφισης του Προϋπολογισμού του 2021, πλην των αμυντικών δαπανών. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην «αναγκαιότητα μιας εθνικής προσπάθειας για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το δημόσιο έλλειμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείνει εδώ και χρόνια, ψηφίζοντας πάντοτε τις αμυντικές δαπάνες. Η Κυβέρνηση έπρεπε ήδη να το έχει θέσει κατά το στάδιο των υπογραφών σχετικών αμυντικών συμβάσεων». Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος την 27η Οκτωβρίου έθεσε ως κεντρικό ζήτημα τη συγκεκριμένη πρόταση  κατά τη συμμετοχή του στη «Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», η οποία διοργανώθηκε από την ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., στη Μαδρίτη. 

«Συζητώντας τον Απολογισμό, κρίνεται η αξιοπιστία τόσο της Κυβέρνησης όσο και των κομμάτων», υπογράμμισε ο Π. Κουκουλόπουλος, τεκμηριώνοντας πως «οι επισημάνσεις μας από το Δεκέμβριο του 2020 για το 2021, σε συνθήκες πανδημίας, δικαιώθηκαν, καθώς η αείμνηστη Πρόεδρός μας, Φώφη Γεννηματά, είχε θέσει τρεις μεγάλες προτεραιότητες, που δεν προέκυπταν τότε μέσα στον προϋπολογισμό: 1) ότι το μεγάλο γεγονός της πανδημίας πρέπει να οδηγήσει σε μια ριζική ανασυγκρότηση και ανόρθωση του Ε.Σ.Υ, 2) την άμβλυνση των ανισοτήτων, 3) την στέρεη, αναπτυξιακή παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, η τραγική απώλειά της δεν επέτρεψε στη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2022 να κάνει η ίδια τον απολογισμό αξιολόγησης του 2021. Συνεχίζουμε, όμως, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, τονίζοντας ότι απολογιστικά προκύπτει πως δεν νοιαστήκατε για τίποτα από αυτά, αντιθέτως το Ε.Σ.Υ. καταρρέει, οι ανισότητες διευρύνονται, ενώ καταγράφουμε τριακόσιες χιλιάδες λιγότερους εργαζόμενους εξαιτίας του brain drain και του δημογραφικού».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών αναφέρθηκε σε σειρά μεγάλων ζητημάτων της Ελλάδας, όπως το άνοιγμα της “ψαλίδας’ μεταξύ άμεσης και έμμεσης φορολογίας και την ενεργειακή κρίση, ενώ επανάφερε το θέμα της Aegean για το οποίο είχε ήδη πραγματοποιήσει παρέμβαση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Μοιραστείτε την είδηση