Π. Κουκουλόπουλος:  «Στον “αέρα” 1.047 εργαζόμενοι των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ»

3 Min Read

Κοινοβουλευτική παρέμβαση προκειμένου να επιτευχθεί λύση στην εργασιακή επισφάλεια των 1.047 εργαζομένων στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού  Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Με Ερώτηση που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι είκοσι εννέα Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, τονίζει πως «η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ξεκινά από την  ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βασική δομή της οποίας αποτελούν και οι Κινητές Ομάδες Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σήμερα οι 1.047 εργαζόμενοι – συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) των δομών αυτών, διαφόρων ειδικοτήτων, βρίσκονται σε πλήρη εργασιακή αβεβαιότητα, καθώς η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας δεν έχει προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι μετά την 30η Νοεμβρίου 2023, οπότε και λήγουν οι εν ισχύ συμβάσεις τους».

- Advertisement -

Περαιτέρω, ο Βουλευτής Κοζάνης επισημαίνει ότι «οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ από την αρχή της πανδημίας, επί τριάμισι χρόνια τώρα, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή πραγματοποιώντας δειγματοληψίες (covid – γριπώδης συνδρομή) σε όλη την επικράτεια της Χώρας, με μεγάλα διαστήματα αναστολής αδειών, χωρίς ρεπό, με εξουθενωτικά ωράρια και συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, εκτεθειμένοι σε όλους τους πιθανούς κινδύνους. Απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου του κορωνοϊού, στη διερεύνηση συρροών, στον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων σε ποικίλες δομές, στην ανάλυση δειγμάτων στο εργαστήριο του Οργανισμού (ΚΕΔΥ), καθώς επίσης και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ΥΠΕ και τα Κέντρα Υγείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας. Ακόμη και τώρα, στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ είναι εκεί και δηλώνουν την παρουσία τους, αναλαμβάνοντας επιπλέον αρμοδιότητες, πέραν της συμβάσεως του ειδικού σκοπού, αλλά ενός γενικού σκοπού, συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας των πολιτών και στην αντιμετώπιση των κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία».

«Παρά τις εξαγγελίες σας για πλήρη αξιοποίηση των συμβασιούχων – εργαζομένων των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, δεν έχετε προβεί σε καμία σχετική ενέργεια. Δεν έχετε λάβει καμία μέριμνα για την ανανέωση των συγκεκριμένων συμβάσεων. Και όλα αυτά, τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει εξαιρετικά υποστελεχωμένο», υπογραμμίζει ο Π. Κουκουλόπουλος προς τον Υπουργό Υγείας.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η Κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις για το πως προτίθεται να αντιμετωπίσει τους 1.047 συμβασιούχους των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ, ποιος είναι ο προγραμματισμός για την απορρόφησή τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και με ποιον τρόπο.

Μοιραστείτε την είδηση