Ακρίβεια και ανισότητες στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να πλησιάζει, το βάρος για τις ελληνικές οικογένειες μεγαλώνει, καθώς το κόστος των σχολικών ειδών καταγράφει σημαντικές αυξήσεις. Ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, με δήλωσή του στηλίτευσε την κυβερνητική στάση απέναντι στο ζήτημα, τονίζοντας ότι οι γονείς καλούνται να προμηθευτούν τα απαραίτητα «από το υστέρημά τους», σε μια χώρα που βρίσκεται προτελευταία στην Ευρώπη σε αγοραστική δύναμη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματικότητα των τιμών διαψεύδει τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στις 28 Αυγούστου, το υπουργείο υποστήριξε ότι οι τιμές στα σχολικά είδη παραμένουν «σταθερές» σε σχέση με το 2024, μετά από συνεννόηση με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, στις 3 Σεπτεμβρίου, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) παρουσίασε στοιχεία που καταγράφουν ανατιμήσεις έως και 54,26% σε βασικά είδη.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
- Μολύβια 5 τεμαχίων: +50,51% (από 0,99 € σε 1,49 €)
- Διαβήτης με μολύβι: +50,51% (από 0,99 € σε 1,49 €)
- Μαρκαδόροι λεπτοί πλενόμενοι 12 τεμαχίων: +54,26% (από 1,29 € σε 1,99 €)
- Χάρακας 20cm: +44% (από 0,25 € σε 0,36 €)
- Στυλό 4 τεμαχίων: +30,30% (από 0,99 € σε 1,29 €)
Την ίδια στιγμή, οι γονείς επιβαρύνονται και με το αυξημένο κόστος ένδυσης και υπόδησης. Η ΕΛΣΤΑΤ, στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Ιούλιος 2025/Ιούλιος 2024), καταγράφει αύξηση 8,4% στην ομάδα «ένδυση και υπόδηση», γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την κάλυψη των αναγκών για το ξεκίνημα της χρονιάς.
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις οικογένειες, αλλά και τους μικρομεσαίους εμπόρους της περιοχής. Τα μικρά καταστήματα, όπως σημειώνει, βρίσκονται σε «σκηνικό μάχης επιβίωσης Δαβίδ και Γολιάθ» απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες και τις πολυεθνικές, την ώρα που πιέζονται από υψηλό ενεργειακό κόστος και «άδικο φορολογικό σύστημα».
«Η έναρξη του νέου σχολικού έτους φέρνει στην επιφάνεια τις ακραίες ανισότητες που διαιρούν την κοινωνία μας. Το “Καλή Σχολική Χρονιά” εύκολα λέγεται, δύσκολα διασφαλίζεται στην πράξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει επανειλημμένως προτάσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μη προνομιούχων νοικοκυριών, ζητώντας μέτρα ενάντια στην αισχροκέρδεια, την ακρίβεια και το δυσβάσταχτο κόστος ζωής, με σεβασμό – όπως είπε – «στο κάθε ευρώ της οικογένειας που δίνει καθημερινό αγώνα αξιοπρέπειας».