Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων επί των διατάξεων που αναφέρονται στη «δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση» και περιλαμβάνονται στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, πραγματοποίησε ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος.
Στην έναρξη της τοποθέτησής του, υπενθύμισε πως «η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία δεν αιφνιδίασε το ΠΑΣΟΚ που υπήρξε πρωτοπόρο –λοιδορούμενο μάλιστα πριν πολλά χρόνια- σε αυτήν την υπόθεση. Το ίδιο και τη Δυτική Μακεδονία, όπου η δημόσια συζήτηση για τη μεταλιγνιτική περίοδο ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια. Το ζητούμενο πάντα ήταν και παραμένει η πραγματικά δίκαιη μετάβαση».
«Το ΠΑΣΟΚ, σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, διατύπωσε έγκαιρα ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό σχέδιο για τη μετάβαση, που συμπυκνώνεται σε πέντε κυρίως σημεία:
1) Τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, παράλληλα με την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και των τεχνολογιών αποθήκευσης, που πρέπει να επιταχυνθούν.
2) Την ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας σε προπύργιο ενεργειακής Δημοκρατίας, θεμελιώνοντας ένα νέο brand name στην ενέργεια και ανοίγοντας το “δρόμο” για όλη την Ελλάδα.
3) Τη θεσμοθέτηση ρήτρας απολιγνιτοποίησης, ώστε όλα τα σχετικά νομοθετήματα να εξετάζονται και υπό αυτό το πρίσμα, για το εάν περιλαμβάνουν ειδικές ρυθμίσεις όταν χρειάζεται.
4) Προτεραιότητα στις βασικές υποδομές για το αναπτυξιακό μοντέλο του αύριο, με έμφαση στον σιδηρόδρομο, την ενίσχυση του Πανεπιστήμιου, τα εμβληματικά αρδευτικά έργα και τον άξονα 10.
5) Πλήρης αποκατάσταση εδαφών με βάση τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, η οποία άλλωστε αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της ΔΕΗ, προκειμένου ο τόπος να μην μετατραπεί σε “σεληνιακό” τοπίο», υπογράμμισε.
Εν συνεχεία, ο Π. Κουκουλόπουλος ανέδειξε ότι «αντιθέτως, η Κυβέρνηση της Ν.Δ.:
1) Έδωσε ένα βίαιο χαρακτήρα στην απολιγνιτοποίηση. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα απόσυρσης ανθρακικών μονάδων. Έδωσε απλόχερα χώρο στο φυσικό αέριο, από το οποίο εξάρτησε τη Χώρα, δημιουργώντας και σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.
2) Οργάνωσε τον Δεκέμβρη 2020 την “απόδραση” της ΔΕΗ από τις σοβαρές υποχρεώσεις της για την αποκατάσταση των εδαφών. Οι -νευραλγικής σημασίας- αποκαταστάσεις εδαφών έχουν υποβαθμιστεί περίπου στο 10% των προβλεπόμενων.
3) Αντί της ρήτρας απολιγνιτοποίησης, επιβάλλει συστηματικά ποινές απολιγνιτοποίησης. Ενδεικτικά, στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αγροτικών καλλιεργειών του Ταμείου Ανάκαμψης, η Δυτική Μακεδονία επιδοτείται όπως η Αττική με 40%, ενώ η υπόλοιπη Χώρα με 55%-60%. Αντίστοιχα, στην Προκήρυξη Οκτωβρίου 2020 για 300 θέσεις μόνιμων Καθηγητών Πανεπιστημίου, δεν δόθηκε ούτε μια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
4) Προκάλεσε τεράστια λειτουργικά προβλήματα και χρηματοδοτικό κενό στο έργο της τηλεθέρμανσης Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.
5) Αναβάλλει διαρκώς την έναρξη του αναπτυξιακού νόμου και η προσέλκυση επενδυτών αγνοείται ακόμα.
6) Η μόνη επένδυση που προχωρεί απρόσκοπτα είναι η μετατροπή της περιοχής σε “πρίζα” για φωτοβολταϊκά, όλα από μεγάλες εταιρείες, με κορυφαίο το πάρκο των 2 GW από την Κοινοπραξία ΔΕΗ – RWE με χαμηλότοκο μάλιστα δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης».
«Οι συνέπειες της κυβερνητικής αβελτηρίας στη Δυτική Μακεδονία θυμίζουν επιπτώσεις πολέμου εν καιρώ ειρήνης. Έχουμε χάσει το μέτρημα σε ανέργους, κλειστά μαγαζιά, ξενιτεμένα παιδιά, συρρίκνωση του ΑΕΠ και κυβερνητικές υποσχέσεις. Η Κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να συμπεριφέρεται έτσι στην περιοχή που κράτησε όρθια στην πλάτη της τη Χώρα, σφραγίζοντας την εκβιομηχάνισή της. Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του Νομοσχεδίου, αυτές αναφέρονται σε μικροδιευθετήσεις στο μοντέλο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, του οποίου ο απολογισμός είναι το απόλυτο “βατερλό” του κρατικού συγκεντρωτισμού, με την προκλητική αγνόηση όλων των τοπικών φορέων. Καλούμε την Κυβέρνηση να τις αποσύρει και να αποδοθεί η διαχείριση σε φορείς της τοπικής κοινωνίας», επισήμανε. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ: https://collab.parliament.gr/~misKA