«Ευέλικτα» θα είναι πλέον τα Πανεπιστήμια
Ως «ιστορική μεταρρύθμιση για την Παιδεία, για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» η οποία παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Πέμπτης.
«Το νομοσχέδιο αφορά τόσο στην απελευθέρωση του δημόσιου πανεπιστημίου από τη γραφειοκρατία και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου όσο και τη διαμόρφωση του πλαισίου για τη δημιουργία στη χώρα μας παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της ΕΕ ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Συνέχισε λέγοντας πως στο δημόσιο πανεπιστήμιο απλουστεύονται οι διαδικασίες που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων και ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, όπως το ότι καταργείται η μέχρι σήμερα απαραίτητη υπογραφή του υπουργού Παιδείας ακόμα και σε μικρής κλίμακας τροποποιήσεις των προϋπολογισμών, ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες όσον αφορά στους ειδικούς λογαριασμούς καινοτομίας και έρευνας.
Τα πανεπιστήμια θα αποκτήσουν «ευελιξία» ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και θα ενισχυθούν με περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την περαιτέρω ενίσχυση της διεθνοποίησης τους και τη δημιουργία δυνατότητας χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ που θα αφορά αποκλειστικά φοιτητές ή ερευνητές. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
«Πρόκειται πράγματι για μια αναγκαία μεταρρύθμιση η οποία ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.