Πέτη Πέρκα: ο Κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει τίποτα για τους συμπολίτες μας που έχασαν ή χάνουν τώρα τη δουλειά τους λόγω της απολιγνιτοποίησης

2 Min Read

Σε δήλωσή της, η βουλευτής Φλώρινας και αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε τα εξής:

Δεν μας προκάλεσε καμία εντύπωση ότι ο δήθεν φιλοπεριβαλλοντικός Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει πως το φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί την βασική του (;) επιλογή για την αντικατάσταση του λιγνίτη, είναι ορυκτό καύσιμο. Αφού για άλλη μια φορά εμπαίζει τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης δηλώνοντας ότι η πορεία των περιοχών θα είναι καλύτερη, σημείωσε πως είμαστε σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή για τα ορυκτά καύσιμα. Τότε γιατί προχωρά στην αντικατάσταση του λιγνίτη με ορυκτό καύσιμο; Γιατί ματαίωσε τις τηλεθερμάνσεις Φλώρινας και Μεγαλόπολης χάριν του φυσικού αερίου;

- Advertisement -

Η εμπροσθοβαρώς εξαγγελμένη απολιγνιτοποίηση και η πράσινη μετάβαση εδώ και δύο χρόνια περιορίζεται σε γενικόλογα κείμενα καλοπληρωμένων συμβούλων και δίχως τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Την ίδια στιγμή Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη μετρούν τις πληγές τους στην τοπική οικονομία και τις απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Δεν βρήκε να πει τίποτα για τους συμπολίτες μας που έχασαν ή χάνουν τώρα τη δουλειά τους λόγω της απολιγνιτοποίησης. Θα επισκεφτεί την περιοχή για να μας πει το σχέδιό του… μετά από δύο χρόνια που δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Μίλησε όμως και για τους «πόρους» που ακόμα αναζητούμε, τόλμησε να μιλήσει για αποκαταστάσεις. Ας προχωρήσουν επιτέλους το χωρικό σχεδιασμό και τον καθορισμό των ζωνών απολιγνιτοποίησης, ας ξεκινήσουν τις αποκαταστάσεις των εδαφών, ας μας παρουσιάσουν επιτέλους ένα σοβαρό σχέδιο για την απόδοση εδαφών στην τοπική κοινωνία, μια σοβαρή μελέτη για επαναφορά της οικολογικής καταστροφής που έχουν δημιουργήσει τα ορυχεία του λιγνίτη, ας διαβουλευτούν με τους επιστημονικούς φορείς ένα χωροταξικό σχέδιο για την εγκατάσταση ΑΠΕ και έπειτα θα μπορούν να υποδυθούν τους «φιλοπεριβαλλοντικούς».

Μέχρι τότε, να σταματήσουν να παράγουν μόνο επικοινωνία και να διοχετεύουν κονδύλια που θα ευνοήσουν ‘ειδικά οχήματα’ και μεγαλοεπενδυτές, να ξηλώνουν βήμα-βήμα την περιβαλλοντική νομοθεσία και να ασχοληθούν επιτέλους με τις ανάγκες των περιοχών που στο αίμα τους φωτίστηκε όλη η Ελλάδα.

Μοιραστείτε την είδηση