Παγκόσμια Ημέρα Δασών: Δεν αφήνουν χώρο για δημιουργία νέων δασών οι ΑΠΕ

5 Min Read

Δράσεις στην Σιάτιστα από τον Δήμο Βοΐου και το Δασαρχείο

Περίπου 300 δέντρα, Βελανιδιές και Κόκκινος Σφένδαμος, φυτεύτηκαν την Πέμπτη από μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Σιάτιστας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, η Δασική Υπηρεσία και ο Δήμος Βοΐου διοργάνωσαν δενδροφυτεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες και σε άλλες περιοχές.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών και μαθητριών και της κοινωνίας για την προστασία των δασών και την σημασία τους για το περιβάλλον και την ζωή. Το δάσος δεν είναι μόνο δέντρα. Είναι ένα σύνολο φυτών και ζώων που συνυπάρχουν με το έδαφος και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή. Όλες οι εκτάσεις που καλύπτονται από φυσική βλάστηση αποτελούν ένα πολυσύνθετο σύνολο με δική του ζωή και λειτουργίες. Ειδικά τώρα λόγω κλιματικής κρίσης, το δασικό οικοσύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στη βιολογική ισορροπία της φύσης.

«Το κλειδί της για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Αν λείψει το δάσος θα λείψει και η ζωή από τον πλανήτη. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία στα θέματα προστασίας των δασών και των οικοσυστημάτων. Προσπαθούμε με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουμε, να εκτελέσουμε προγράμματα και έργα καθαρισμών των δασικών περιοχών και φέτος για πρώτη φορά στην ζώνη ευθύνης του Δασαρχείου Τσοτυλίου, μέσω τέτοιου προγράμματος θα γίνει καθαρισμός σε μια πολύ μεγάλη περιοχή. Η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία είναι μια από τις καλύτερες δασικές περιοχές αν και στην ΠΕ Κοζάνης ένα πολύ μεγάλο μέρος των υποβαθμισμένων δασών έχουν καταληφθεί από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα» είπε στον «Χ» η Δασολόγος και Επικεφαλής των Δασικών Υπηρεσιών Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, Μαρία Τσιατούρα.

Η Δασολόγος και Επικεφαλής των Δασικών Υπηρεσιών Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, Μαρία Τσιατούρα

Το χαμόγελο των παιδιών που συμμετείχαν στις δράσεις κυριαρχούσε κατά την διαδικασία. Με την βοήθεια των ειδικών, τα παιδιά έσκαψαν αυλάκια στο κατάλληλο βάθος και φύτεψαν τα δέντρα στην απόσταση που προβλέπεται. Στόχος βέβαια είναι τα δέντρα αυτά να συντηρηθούν και να προσεχθούν την επόμενη τετραετία για να μπορέσουν να αναπτυχθούν με σωστό τρόπο, συνεπώς η δουλειά των παιδιών και του δήμου δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στις δενδροφυτεύσεις.

«Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε αλσύλλια και αστικά δάση κοντά σε κατοικημένες περιοχές για να έχει άμεση πρόσβαση ο κόσμος και να απολαύσει τα οφέλη του δάσους. Το δάσος είναι κάτι που χρειάζεται στην ζωή μας και στο εξωτερικό βλέπουμε τι βαρύτητα έχουν τα αστικά και περιαστικά δάση. Πρέπει να υπάρξει περισσότερο πράσινο και ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έκταση που καταλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά μιας και δεινοπαθούμε να βρούμε διαθέσιμες εκτάσεις κατάλληλες για αναδάσωση. Δυστυχώς θα πρέπει να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια για να δούμε τι θα μείνει, να δημοσιευτεί το Ειδικό Χωροταξικό και στη συνέχεια να κυρωθεί ο δασικός χάρτης για να κάνουμε δράσεις για νέα δάση» ανέφερε ο Δασολόγος και Διευθυντής Δασών Κοζάνης Δημήτρης Τσίμπλινας.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Δασών έχει ως θέμα «Δάση και καινοτομία: νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο». Είναι ένα κάλεσμα για δράση για την αξιοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών για τα δάση και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής της αποψίλωσης των δασών, της υποβάθμισης των οικοτόπων και της κλιματικής αλλαγής.

Στην δράση που έγινε στην Σιάτιστα, βοήθησε σημαντικά και το ΕΚΕΤΑ, το οποίο μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE TERRA, διένειμε δενδρύλλια και βοήθησε στην δενδροφύτευση. «Το ΕΚΕΤΑ ως ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδος και ως εταίρος του LIFE TERRA, έχει στόχο να δώσει ζωή στην γη μέσω των δενδροφυτεύσεων. Είμαστε στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε η Γεωπόνος και εκπρόσωπος του ΕΚΕΤΑ Χριστίνα Μακρή.

Η Γεωπόνος και εκπρόσωπος του ΕΚΕΤΑ Χριστίνα Μακρή

Μετά τις δράσεις στην Σιάτιστα που συμμετείχαν τα Δημοτικά Σχολεία Σιάτιστας και το Μουσικό Σχολείο, θα ακολουθήσουν παρόμοιες δράσεις στις 28 Μαρτίου στη Νεάπολη, στο Τσοτύλι, στη Γαλατινή και στην Εράτυρα.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση