Παγκόσμιες ημέρες…. αφορμή για σκέψη. Της Τάνιας Ώττα

3 Min Read

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί για τη χρησιμότητα των παγκόσμιων ημερών, που είναι διασκορπισμένες στο ημερολογιακό έτος και αποτελούν την αφορμή να θυμηθούμε, πρόσωπα, γεγονότα ή καταστάσεις. Ο εορτασμός τους συνήθως συνεπάγεται δημόσιες αναρτήσεις, διάφορες δημοσιεύσεις, μηνύματα και δηλώσεις είτε από πολιτικά πρόσωπα, από πρόσωπα του καλλιτεχνικού και άλλων χώρων, και από απλούς πολίτες, και κυρίως χρήστες του διαδικτύου. Τα social media έδωσαν άλλες δυνατότητες να «γιορτάζουμε» τις παγκόσμιες ημέρες, με διάφορες αναρτήσεις, εύστοχα στιχάκια και εικόνες, με χιουμοριστικό ή συναισθηματικό περιεχόμενο, συνοδευόμενα από σχόλια χρηστών και πλήθος Like. Διαφημιστικά σποτ, λογότυπα, ρεπορτάζ σε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και έντυπα μέσα προσπαθούν να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη για ένα γεγονός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του εορτασμού του.

- Advertisement -

Κάποιες παγκόσμιες ημέρες αναφέρονται σε σημαντικά γεγονότα που πρέπει να θυμόμαστε. Γεγονότων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, που έχουν χαραχθεί στη μνήμη μας και μας έχουν στιγματίσει ως κοινωνία. Άλλες έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το κοινωνικό σύνολο για σοβαρά θέματα, όπως η υγεία, οι φυλετικές διακρίσεις, το περιβάλλον και πολλά ακόμη , άλλες εξυπηρετούν εμπορικούς και καταναλωτικούς σκοπούς, στοχεύοντας στο συναίσθημα. Κάποιες αναφέρονται σε γεγονότα και καταστάσεις που θα έπρεπε να τιμούμε, να γιορτάζουμε, να θυμόμαστε και να δραστηριοποιούμαστε καθημερινά.

Αν δεχτούμε ότι η καθιέρωση των παγκόσμιων ημερών είναι απαραίτητη για να θυμόμαστε και να ευαισθητοποιούμαστε σε σημαντικά θέματα, να δείχνουμε την ανάλογη συμπεριφορά και να προβαίνουμε σε αντίστοιχες πράξεις, όπως για παράδειγμα η Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, θα πρέπει να δούμε εάν αυτός ο σκοπός εξυπηρετείται ή απλά το θυμόμαστε μία μέρα και μετά συνεχίζουμε την καθημερινότητά μας, χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα. Τι νόημα έχει να γιορτάζεις την Παγκόσμια Ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων με μία δημόσια ανάρτηση αλλά στην ζωή σου να συμπεριφέρεσαι ρατσιστικά; Τι νόημα έχει να γιορτάζεις την Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος και να είσαι ένας από αυτούς που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα; Τι νόημα έχει να θυμόμαστε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ή των ναρκωτικών όταν τα ποσοστά των χρηστών και φορέων αυξάνονται καθημερινά; Ενδεικτικά παραδείγματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας προτρέψουν να σκεφτούμε πως η συμπεριφορά μας για σημαντικά θέματα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και όχι να το θυμόμαστε μία φορά το χρόνο, κυρίως για λόγους δημοσιότητας και εμπορικότητας.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση