Παίζοντας με τη φωτιά

3 Min Read

Το επεισόδιο με την προκλητική υπέρπτηση του τουρκικού πολεμικού ελικοπτέρου, υπεράνω της νησίδος Ρω, στα Δωδεκάνησα, που αντιμετωπίσθηκε με τροχιοδεικτικές βολές της μικρής ελληνικής φρουράς, έρχεται να δικαιώσει του φόβους Ευρωπαίων διπλωματών, που ζουν στην Αθήνα, τους οποίους προβάλουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ότι δηλαδή, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, η συνεχώς αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο, εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης ανάφλεξης, που μπορεί να προπλάθει από «ένα τυχαίο ατύχημα».

Το βασικό ερώτημα είναι αν υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για αλλαγή του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με προοπτική βελτίωσης τους. Ή αν, αντιθέτως, υπάρχουν λόγοι που αιτιολογούν μια περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Και δυστυχώς η απάντηση δεν βρίσκεται στην πλευρά της λογικής και της αισιοδοξίας.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνον από την αλαζονεία του «σουλτάνου» Ταγίπ Έρντογαν. Αλλά και από το γεγονός ότι έχει ανάγκη να τροφοδοτεί την κοινή γνώμη της χώρας του με μεγάλες δόσεις εθνικισμού, για να αποτρέψει την προσοχή της από την τεράστια αποτυχία της οικονομικής του πολιτικής.

Όταν ο Έρντογαν «έκοψε» από το τουρκικό νόμισμα τα πολλά πληθωρικά μηδενικά, καθόρισε, με υπερβάλλουσα φιλοδοξία, την ισοτιμία της τουρκικής λίρας, έναντι του ευρώ, στο ένα προς ένα. Μια τουρκική λίρα ισοδυναμούσε προς ένα ευρώ. Τώρα η λίρα χάνει συνεχώς την αξία της, επειδή ο Έρντογαν απαγορεύει στην διοίκηση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να κάνει νομισματικές διορθώσεις και να περιορίσει την φούσκα των χαμηλότοκων δανείων, που έχουν οδηγήσει σε επικίνδυνο υπερδανεισμό. Σήμερα, η ιστοτομία της λίρας έχει πέσει πολύ χαμηλά. Χρειάζονται πέντε λίρες για ένα ευρώ. Και οι προοπτικές είναι ακόμη δυσμενέστερες, όπως εξηγούν οι εγκυρότερες γερμανικές οικονομικές εφημερίδες.

Αλλά γίνονται δυσμενέστερες και για μας, με την εύθραυστη οικονομία μας, όταν ο Έρντογαν μας παρασύρει σε ένα παιγνίδι εξοπλισμών. Παιγνίδι που δεν έχει πάτο. Κυρίως αν αναλογισθούμε ότι τα μεγαλεπήβολα εξοπλιστικά προγράμματα του Έρντογαν δεν γίνονται με αποκλειστικό στόχο την Ελλάδα, αλλά την διάθεση του να καταστεί υπερδύναμη, ικανή να επιβάλλει τις θελήσεις της σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Επομένως, η μόνη δική μας λογική διέξοδος, αντί των θυμικών αντιδράσεων του, κακή τη τύχη, υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου, είναι να μετατρέψουμε, με σοβαρή διπλωματική δουλειά, τις «ελληνοτουρκικές» διάφορες σε «ευρωτουρκικές». Στέλνοντας τον αναγκαίο λογαριασμό στις Βρυξέλες.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση