Παλιά εργαλεία, νέα κόλπα, λέει η Επιστημονική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία μόλις πριν λίγες μέρες εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο «Κατανοώντας την παραπλανητική πληροφόρηση και τα ψεύτικα νέα».
Στόχος του σημειώματος είναι να τονίσει ότι η προπαγάνδα, όρος που συναντάται για πρώτη φορά το 1622, όταν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σύστησε συμβούλιο ελέγχου για τη διάδοση της ρωμαιοκαθολικής πίστης, το επονομαζόμενο Sacra Congregatio de Propaganda Fide, είναι τόσο παλιά στα μέσα, όσο ο έντυπος τύπος. Αυτό που άλλαξε είναι τα εργαλεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία επιτάχυναν τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων και μας έκαναν πιο ευάλωτους στο «ψάρεμα».
Αν θέλετε, λοιπόν, να προστατέψετε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας, πρέπει να μάθετε πώς να εντοπίζετε τα ψεύτικα νέα (fake news).
Πρώτο βήμα: Ελέγξτε το μέσο μαζικής ενημέρωσης. Το γνωρίζετε;
Δεύτερο βήμα: Ελέγξτε τον συντάκτη. Η ταυτότητα ενός αξιόπιστου συντάκτη είναι εύκολο να πιστοποιηθεί.
Τρίτο βήμα: Ελέγξτε τις αναφορές. Χρησιμοποιεί ο συντάκτης αξιόπιστες πηγές;
Τέταρτο βήμα: Σκεφτείτε πριν το μοιραστείτε. Ο τίτλος του άρθρου μπορεί να είναι προκλητικός προκειμένου να σας δελεάσει να κάνετε κλικ. Θα μπορούσε να είναι παραποίηση νέων ή παλαιών συμβάντων ή σάτιρα.
Πέμπτο βήμα: Αξιοποιήστε on-line υπηρεσίες ελέγχου εγκυρότητας των ειδήσεων
Για περισσότερα https://epthinktank.eu/2017/04/02/fake-news-and-the-eus-response/
Ιωάννα