Παλιά εργαλεία, νέα κόλπα

2 Min Read

Παλιά εργαλεία, νέα κόλπα, λέει η Επιστημονική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία μόλις πριν λίγες μέρες εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο «Κατανοώντας την παραπλανητική πληροφόρηση και τα ψεύτικα νέα».

Στόχος του σημειώματος είναι να τονίσει ότι η προπαγάνδα, όρος που συναντάται για πρώτη φορά το 1622, όταν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σύστησε συμβούλιο ελέγχου για τη διάδοση της ρωμαιοκαθολικής πίστης, το επονομαζόμενο Sacra Congregatio de Propaganda Fide, είναι τόσο παλιά στα μέσα, όσο ο έντυπος τύπος. Αυτό που άλλαξε είναι τα εργαλεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία επιτάχυναν τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων και μας έκαναν πιο ευάλωτους στο «ψάρεμα».

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Αν θέλετε, λοιπόν, να προστατέψετε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας, πρέπει να μάθετε πώς να εντοπίζετε τα ψεύτικα νέα (fake news).

Πρώτο βήμα: Ελέγξτε το μέσο μαζικής ενημέρωσης. Το γνωρίζετε;

Δεύτερο βήμα: Ελέγξτε τον συντάκτη. Η ταυτότητα ενός αξιόπιστου συντάκτη είναι εύκολο να πιστοποιηθεί.

Τρίτο βήμα: Ελέγξτε τις αναφορές. Χρησιμοποιεί ο συντάκτης αξιόπιστες πηγές;

Τέταρτο βήμα: Σκεφτείτε πριν το μοιραστείτε. Ο τίτλος του άρθρου μπορεί να είναι προκλητικός προκειμένου να σας δελεάσει να κάνετε κλικ. Θα μπορούσε να είναι παραποίηση νέων ή παλαιών συμβάντων ή σάτιρα.

Πέμπτο βήμα: Αξιοποιήστε on-line υπηρεσίες ελέγχου εγκυρότητας των ειδήσεων

Για περισσότερα https://epthinktank.eu/2017/04/02/fake-news-and-the-eus-response/

Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση