«Πάμε μαζί» με το ΚΕΘΕΑ για την απεξάρτηση κάθε είδους

3 Min Read

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, το ΚΕΘΕΑ Δυτικής Μακεδονίας, διοργάνωσε διάφορες δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου, γύρω από τους εθισμούς, με σύνθημα «Πάμε μαζί», με σκοπό να τονίσει την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης και των πολιτικών συμπερίληψης, για την αντιμετώπιση κάθε είδους εξαρτήσεων.

Η αρχή έγινε το πρωί της Δευτέρας, όπου το προσωπικό της κινητής μονάδας του ΚΕΘΕΑ, βρέθηκε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, όπου και συνομίλησε και ενημέρωσε τον κόσμο, για την αξία και το νόημα της συγκεκριμένης ημέρας στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων καθώς και για το έργο του ΚΕΘΕΑ, προς αυτή την κατεύθυνση. 

Στη συνέχεια τη σκυτάλη έλαβε, το Πολυδύναμο Κέντρο και η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, το απόγευμα, με την ποδηλατοδρομία στους δρόμους της πόλης, η οποία άρχισε και κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, περνώντας και από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ. 

Ενώ το βράδυ, διοργανώθηκε μουσική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, με τους Γιάννη Ζάμκο και Βασίλη Παπαδόπουλο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 284 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση παράνομων ουσιών και από αυτούς 38.624.000 χρειάζονται θεραπεία. Κάθε χρόνο οι θάνατοι που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα ναρκωτικά αγγίζουν το μισό εκατομμύριο, ενώ εξαιτίας των ναρκωτικών χάνονται 42 εκατομμύρια χρόνια «υγιούς» ζωής. Το πρόβλημα των ναρκωτικών πλήττει δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους. Συνδέεται με τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, την οικονομία και το περιβάλλον. Επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τις πολεμικές συγκρούσεις, την εξέλιξη της τεχνολογίας και την παγκοσμιοποίηση. Αποτελεί ένα επίμονο και σύνθετο παγκόσμιο ζήτημα που αψηφά τις εύκολες λύσεις και τις απλοϊκές προσεγγίσεις.

Στην Ελλάδα σήμερα, χρειάζεται να δείξουμε ότι ως κοινωνία διαθέτουμε την κεκτημένη εμπειρία και ωριμότητα, ώστε να εστιάζουμε, στην εξάρτηση και όχι στις ουσίες, στις αιτίες και όχι στα συμπτώματα, στη θεραπευτική υποστήριξη και όχι στην καταστολή, στα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι στις ηθικολογικές κρίσεις και στην αποδοχή και στην αλληλεγγύη και όχι στον στιγματισμό και στην περιθωριοποίηση.

Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και προλαμβάνεται και θεραπεύεται. 

 

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση