Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» και κληθείς να απαντήσεις στις καταγγελίες για ετεροχρονισμένη καταγραφή των κρουσμάτων με τελευταίο παράδειγμα αυτό της Κοζάνης, τόνισε ότι ο ΕΟΔΥ δεν είναι υπεύθυνος για την εισαγωγή των κρουσμάτων στο σύστημα, αλλά παρά μόνο για την καταγραφή τους.

«Ο ΕΟΔΥ δεν είναι σεφ για να μαγειρεύει αποτελέσματα ούτε χαλκείο. Προσπαθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια να καταγράψει την πραγματικότητα. Ο ΕΟΔΥ τα κρούσματα τα καταγράφει, δεν τα προσφέρει στο σύστημα καταγραφής ο ίδιος. Εκεί τα περνούν τα  κατά τόπους εργαστήρια, οι γιατροί και οι κόμβοι του ΕΟΔΥ. Αν για κάποιο λόγο κάποιο εργαστήριο αργήσει να καταγράψει τα κρούσματα, ο ΕΟΔΥ πρέπει κάπου να τα βάλει. Έτσι προστίθενται με υποσημείωση ότι αφορούν παλαιότερη περίοδο. Η Δυτική Μακεδονίας έχει ένα δίκιο να διαμαρτύρεται αλλά έτσι είναι το σύστημα επιτήρησης».

Συμπλήρωσε  ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών Εμπειρογνωμόνων για τα τοπικά lockdown δεν λαμβάνεται με αποκλειστικό γνώμονα τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά είναι πολύπλευρη για αυτό και αυτή η καταγραφή δεν επηρεάζει το κλείσιμο περιοχών».

Αναρωτήθηκε δε τι θα γινόταν αν τελικά αυτά τα κρούσματα που καταγράφονται ετεροχρονισμένα, δεν περνούσαν στο σύστημα. «Δεν θα μας κατηγορούσατε για απόκρυψη;», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι αυτή η ετεροχρονισμένη καταγραφή είναι υπεύθυνη για ένα άλλο πρόβλημα, καθώς δεν υπήρξε ιχνηλάτηση αυτών των κρουσμάτων όταν παρουσιάστηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξει διάδοση του κορονοϊού που θα μπορούσε να είχε περιοριστεί.

Με πληροφορίες ΑΝΤ1– Επιμέλεια Γιάννης Κωσταρέλλας