Παναγιώτης Θεοδωρίδης, ο γιατρός από το Πρωτοχώρι Κοζάνης που μεγαλουργεί στην Αθήνα

5 Min Read

Ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983 και αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2009. Από το 2013 έως το 2016 πραγματοποίησε την εκπαίδευσή του στη Γενική Χειρουργική στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ από το 2016 έως το 2021 ολοκλήρωσε την ειδικότητα στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του «Κωνσταντοπούλειου» Γ.Ν. Ν. Ιωνίας. Από τον στρατό παραιτήθηκε πριν 6 μήνες και πλέον είναι ιδιώτης αγγειοχειρουργός.

Στις ακαδημαϊκές του αποσκευές βρίσκονται ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα της Ιατρικής Αθηνών με τίτλο «Αιμορραγία-Θρόμβωση-Ιατρική των Μεταγγίσεων», ενώ είναι υποψήφιος διδάκτορας της ίδιας σχολής με θέμα «η πολυκυστίνη-1 ως πιθανός προγνωστικός δείκτης περιφερικής αγγειακής νόσου». Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα Ελληνικών και Διεθνών συνεδρίων, με παρουσίαση εργασιών, βραβεύσεις και δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα αγγειοχειρουργικά περιοδικά εισαγμένα στο PubMed. Από το 2019 έως το 2021 αποτέλεσε μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδοαγγειακής Χειρουργικής (ΕΕΑΕΧ), ενώ είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Φλεβολογικής Εταιρείας.

Μεταξύ Αθήνας και Κοζάνης

Σήμερα είναι επιμελητής στη Γ’ Αγγειοχειρουργική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στο Μαρούσι κοντά στο μέντορά του καθηγητή Αγγειοχειρουργικής Θεοδόσιο Μπίσδα, ενώ κάθε 15 ημέρες έρχεται στο ιατρείο του στο Ίασις Κοζάνης και συνεργάζεται και με την κλινική Euromedica.

Ασχολείται με την διάγνωση, αντιμετώπιση και μετεγχειρητική παρακολούθηση όλων των αγγειακών παθήσεων, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές.

Η ομάδα και οι καινοτομίες της

Η καινοτομία της ομάδας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στην οποία συμμετέχει, είναι ότι από την στιγμή που θα φύγει ο ασθενής από την κλινική αναλαμβάνει την παρακολούθηση και την φροντίδα του ο νοσηλευτής της ομάδας, ο οποίος ενημερώνει τους γιατρούς καθημερινά τηλεφωνικά, γραπτά αλλά και μέσω φωτογραφιών για την εξέλιξη της πορείας του, αλλά και της ανάρρωσης του.

Ένα μεγάλο κομμάτι της καινοτομίας τους έγκειται, επίσης, στην ενδοαγγειακή χειρουργική, τη θεραπεία δηλαδή με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Μέσω της θεραπευτικής αυτής προσέγγισης δίνουν λύσεις σε σοβαρές παθήσεις, όπως πολύπλοκα ανευρύσματα στην κοιλιακή και θωρακική χώρα, αλλά και το διαβητικό πόδι.

«Μέσα από τις νέες τεχνικές έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε λύσεις σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα να σώσουμε τα πόδια ασθενών που μέχρι τώρα ακρωτηριάζονταν» λέει ο κ. Θεοδωρίδης.

Επίσης, τα μέλη της ομάδας ασχολούνται πολύ με τις φλεβικές θρομβώσεις και παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις στον τομέα τους, σχετικά με ό,τι καινούριο έχει να δώσει η επιστήμη και η τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα, οι εξελιγμένες τεχνικές που χρησιμοποιούμε, επιτρέπουν στους ασθενείς μας να επιστρέφουν πολύ γρήγορα στις δραστηριότητές τους, λέει ο κ. Θεοδωρίδης.

Όλα αυτά γίνονται σε μια υβριδική αίθουσα στο ιατρικό κέντρο, η οποία λέγεται «Προμηθέας» και δίνει τη δυνατότητα να γίνεται κλασσική, αλλά και ενδοαγγειακή χειρουργική. «Κάτι τέτοιο μέχρι τώρα γινόταν ξεχωριστά, καθώς είτε θα πήγαινες σε έναν χώρο να κάνεις το ενδοαγγειακό κομμάτι, είτε θα πήγαινες στο χειρουργείο για να κάνεις την χειρουργική επέμβαση» αναφέρει.

Τα social media και η βοήθεια τους

Η γνωστοποίηση και προώθηση της δουλειάς της ομάδας στο ευρύ κοινό, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, έχει διευρύνει την εμβέλεια, ενώ απευθύνονται πλέον στην ομάδα άνθρωποι από όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. «Μου είχε έρθει ένα περιστατικό από τη Φλώρινα που ο άνθρωπος είχε πρόβλημα με μια αρτηρία του στο νεφρό και του είχαν πει ότι το πρόβλημα του δεν λύνεται. Ο ίδιος είδε, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη δουλειά που κάνουμε και επικοινώνησε μαζί μου. Ήρθε από τη Φλώρινα στην Αθήνα, δώσαμε λύση στο πρόβλημά του κι έτσι δεν χρειάστηκε να κάνει αιμοκάθαρση» λέει ο κ. Θεοδωρίδης.

 

Οι στόχοι για το μέλλον

Στη διατριβή του μελετά μια πρωτεΐνη, την πολυκυστίνη, η οποία υπάρχει στον οργανισμό μας και παρακολουθεί ανθρώπους με βλάβη στην καρωτίδα, ώστε να διερευνήσει την πιθανή σύνδεση της ποσότητας της πρωτεΐνης αυτής με την προδιάθεση για αθηροσκλήρωση. Ένας άλλος στόχος του είναι να ολοκληρώσει τη μετεκπαίδευση του στη Γερμανία.

Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν σκεφτόταν να φύγει στο εξωτερικό, πλέον θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος, καθώς στο χώρο της εργασίας του παρέχεται υψηλού επιπέδου κατάρτιση και γίνονται πολύ σύγχρονες διαδικασίες.

Στο μέλλον, βλέπει τον εαυτό του ως γιατρό και καθηγητή ταυτόχρονα, στοχεύοντας σε μια ακαδημαϊκή καριέρα.

 

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση