Πανελλαδικές Εξετάσεις 2018. Σχολιασμός των θεμάτων από το Φροντιστήριο ΑΙΧΜΗ

3 Min Read

ΦΥΣΙΚΗ

Τα σημερινά θέματα της φυσικής ήταν σαφώς δυσκολότερα από τα αντίστοιχα των δύο τελευταίων ετών. Χαρακτηρίζονται σαφή, κλιμακούμενης δυσκολίας και μπορούμε να πούμε ότι κάλυπταν μεγάλο μέρος της διδακτέας ύλης. Σε αρκετά σημεία του διαγωνίσματος οι υποψήφιοι είχαν να αντιμετωπίσουν «παγίδες» και γενικά απαιτούνταν προσεκτική μελέτη του κάθε ζητούμενου. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του μεγάλου φετινού διαγωνίσματος ήταν ένα επιπλέον πρόβλημα των υποψηφίων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το τελευταίο υποερώτημα του τέταρτου θέματος ήταν αυξημένης δυσκολίας και διαχώριζε τους άριστα από τους καλά προετοιμασμένους μαθητές. Το συγκεκριμένο Δ4 ερώτημα απαιτούσε καλές γνώσεις μαθηματικών (αριθμητικές πράξεις), κάτι που σε γενικές γραμμές προβληματίζει τους μαθητές.

Και από τα φετινά θέματα επιβεβαιώνεται ότι το μάθημα της φυσικής προσανατολισμού Γ λυκείου απαιτεί συνδυαστικές γνώσεις μαθηματικών και κυρίως φυσικής των προηγούμενων σχολικών τάξεων. Είναι λοιπόν προφανές ότι η προετοιμασία των υποψηφίων για «καλές επιδόσεις» στο μάθημα πρέπει να ξεκινήσει από την Α λυκείου ώστε να αποκτηθούν οι απαραίτητες γνώσεις και να καλλιεργηθεί η απαιτούμενη «φυσική σκέψη» .

Ηλίας Χ. Μιχαηλίδης

M.Sc. Φυσικός Α.Π.Θ.

 

 

Σχολιασμός θεμάτων Ιστορίας Κατεύθυνσης

Τα θέματα στο μάθημα Ιστορίας Κατεύθυνσης καλύπτουν μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης. Απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους μαθητές με κριτική σκέψη. Ειδικότερα στα θέματα Β1α και Β2β ζητούσαν από τους μαθητές να απομονώσουν και να παραθέσουν συγκεκριμένα αποσπάσματα του σχολικού βιβλίου (στο θέμα Β1α απλή ονομαστική αναφορά στα αντιβενιζελικά κόμματα, ενώ στο Β2β αναφορά μόνο στα οικονομικά μέτρα της Κρητικής Πολιτείας. Στο σημείο αυτό διαφοροποιούνται από τα θέματα προηγούμενων ετών.

Στη Β΄ ομάδα ερωτήσεων, το πιο απαιτητικό μέρος του διαγωνίσματος, η ανάλυση του πίνακα στο Γ1β αναμένεται να δυσκολέψει αρκετά τους υποψηφίους. Παράλληλα, ο χωρισμός του θέματος σε τρία υποερωτήματα ίσως δημιουργήσει πρόσθετη δυσκολία σε ορισμένους μαθητές. Τέλος, το ερώτημα Δ1 απαιτούσε συνδυασμό μαθημάτων από το κεφάλαιο του Προσφυγικού Ζητήματος.

Εν κατακλείδι, τα θέματα κρίνονται πιο απαιτητικά από τα περσινά και υπήρξε μια διάθεση διαφοροποίησης σε ορισμένα ζητήματα από τη λογική των περασμένων ετών.

Λεωνίδας Κοκάνης – Φιλόλογος Φροντιστηρίου “Αιχμή”

 

 

ΑΕΠΠ

 

Τα θέματα της Αεππ ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές. Σε σχέση με την περσινή χρονιά ήταν πιο βατά αλλά απαιτούσαν μεγάλη προσοχή. θέμα Α απλά ερωτήματα και ασκήσεις στην κατανόηση της θεωρίας θέμα Β β1 σχετικά εύκολη συμπλήρωση κενών β2  σύνθετο και δύσκολο διάγραμμα ροής θεμα Γ μικρή σε έκταση άσκηση αλλά δυσνόητη σε αρκετά σημεία της. Γ1 και Γ5 δυσκόλεψαν τους μαθητές θέμα Δ άσκηση πινάκων σε συνδυασμό με υποπρόγραμμα. σύνθετη άσκηση που απαιτούσε το συνδυασμό πολλών μεθοδολογιών.

Κώστας Πάσχος – Καθηγητής Πληροφορικής Φροντιστηρίου “Αιχμή”

Μοιραστείτε την είδηση