Πανέτοιμη η «Hyperion Robotics» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για το «Eurobot 2022»

4 Min Read

Η ομάδα φοιτητών «Hyperion Robotics» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι έτοιμη για τη συμμετοχή της στο φετινό Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ρομποτικής Eurobot με θέμα «η εποχή των bot».

Πρόκειται για μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που δημιουργήθηκε το 2014 από τον Γιώργο Αγγελόπουλο (που διετέλεσε αρχηγός της ομάδας μέχρι το 2017) και αποτελείται από τους Πέτρο Χατζητουλούση, Γιώργο Φράγκο, Γιώργο Κτιστάκη, Κωνσταντίνο Γεωργίτσαρο, Πέτρο Στρουμπάκη και Αντώνη Χατζησάββα. «Μας συναρπάζουν τα ρομπότ, καθώς είναι μια αντανάκλαση του εαυτού μας» είναι το μότο της ομάδας.

«Ο διαγωνισμός θα ασχοληθεί με την ιστορία και θα κάνει μια αναδρομή στα τρία τελευταία χρόνια, τοποθετώντας κάποιου είδους μουσεία και μνημεία, προκειμένου να μνημονεύσει τα προηγούμενα θέματα» ανέφερε ο Αντώνης Χατζησάββας, υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών και μέλος της ομάδας.

Το σενάριο
Η ομάδα «Hyperion robotics» ετοίμασε δύο αυτόνομα ρομπότ, τη Γαλάτεια και τον Πυγμαλίωνα (ονόματα προερχόμενα από τη μυθολογία, όπου ο Πυγμαλίων ήταν γλύπτης και η Γαλάτεια το άγαλμα το οποίο είχε δημιουργήσει και εν συνεχεία η Θεά Αφροδίτη του είχε δώσει ζωή), τα οποία θα πρέπει να κινηθούν στην πίστα, να μεταφέρουν κάποια αγαλματίδια, να τα τοποθετήσουν σε μια βάση και στη συνέχεια να τοποθετήσουν το αυθεντικό άγαλμα μέσα σε ένα μουσείο, ώστε να ανάψουν κάποια φωτάκια. Στη συνέχεια θα υπάρχουν κάποια εξάγωνα, τα οποία θα προσομοιάζουν στα αρχαία και θα πρέπει να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν σε μια βιτρίνα, προκειμένου να προβληθούν στο κοινό το οποίο θα παρευρεθεί και να συλλέξουν όσους περισσότερους πόντους μπορούν.

Στα μνημεία έχουν τοποθετηθεί κάποια «Ruko», τα οποία είναι σαν QR code/ barcodes προκειμένου τα ρομπότ, χρησιμοποιώντας μηχανική όραση, να μπορούν να εντοπίζουν το χρώμα του κάθε αγαλματιδίου, ώστε να το τοποθετήσουν στην αντίστοιχη θέση.

«Τα ρομπότ έχουν προγραμματιστεί από την ομάδα μας, προκειμένου να υλοποιήσουν όσα περισσότερα tasks του διαγωνισμού μπορούν και η δυσκολία είναι ότι τα ρομπότ δεν θα πρέπει να χτυπήσουν μεταξύ τους ή με τα ρομπότ της αντίπαλης ομάδας και να επανυπολογίζουν κάθε φορά την κίνηση που θα κάνουν» αναφέρει ο Αντώνης. Ο διαγωνισμός ακολουθεί τη διαδικασία ενός πρωταθλήματος, όπου οι ομάδες μαζεύουν βαθμούς και στη συνέχεια αναμετρούνται βάσει δυναμικότητος.


Είναι η τρίτη φορά που συμμετέχει η ομάδα στο διαγωνισμό

Θα είναι η τρίτη φορά που η ομάδα θα συμμετέχει στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, καθώς είχαν προηγηθεί δύο συμμετοχές το 2018 που η ομάδα κατέκτησε την 35η θέση μεταξύ 300 και το 2019 που τερμάτισε στην 33η θέση. «Ευελπιστούμε η εμπειρία των προηγούμενων ετών, να μας δώσει μια καλύτερη θέση. Στοχεύουμε την δεκαπεντάδα» τονίζει ο Αντώνης.

Το 2018 ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό και δεν γνώριζε τις απαιτήσεις και τις συνθήκες που επικρατούν. Το 2019 έκαναν μια καλύτερη προσπάθεια, με στόχο να καταλάβουν την καλύτερη δυνατή θέση. Οι δύο χρονιές που μεσολάβησαν που δεν διενεργήθηκε ο διαγωνισμός λόγω της πανδημίας, τους βοήθησαν να εξελιχθούν και να βελτιώσουν τις κατασκευές, αλλά και τους αλγορίθμους που χρησιμοποιούν.

Ο ίδιος ανέφερε πως, αν και δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς φοιτητών για ενασχόληση τη ρομποτική, είναι αισιόδοξος για το μέλλον καθώς η ρομποτική, έχει μπει πλέον πολύ δυναμικά στα σχολεία και αναμένει τους μελλοντικούς φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Ο διαγωνισμός είναι πολύ απαιτητικός και ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Φέτος, θα συμμετέχουν περίπου 65 ομάδες από όλο τον κόσμο, καθώς ο διαγωνισμός από το 2008 και μετά έχει ανοίξει τα σύνορα του. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «Hyperion Robotics» δουλεύει ασταμάτητα από τον Γενάρη, ώστε να είναι έτοιμη για μια πολύ καλή θέση.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση