Πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ οι λογαριασμοί ρεύματος της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης

3 Min Read

Υπερδιπλασιασμός του κόστους της επιχείρησης με ερωτηματικά για τη νέα θερμική περίοδο

Με υπερδιαπλασμένο κόστος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή θερμική περίοδο, κλείνει αύριο την φετινή δύσκολη χρονιά της η Τηλεθέρμανση Κοζάνης. Η αίσθηση που επικρατεί στην ΔΕΥΑ Κοζάνης είναι αρχικά ανακούφιση που βγήκε η χρονιά και ανησυχία για το τι θα γίνει από τον Οκτώβρη του 2022 αφού τα προβλήματα της έλλειψης θερμικής ενέργειας και του υψηλού κόστους  λόγω της γενικής ακρίβειας θα είναι ένα είδος «κληρονομιάς».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» το κόστος της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης φέτος αυξήθηκε κατά 200%. Η καθαρή αξία ρεύματος του πρώτου λογαριασμού (Δεκέμβρης 2021) ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 1.150.000 ευρώ με την ρήτρα αναπροσαρμογής να αγγίζει τις 800.000 ευρώ. Η καθαρή αξία ηλεκτρικής ενέργειας την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν… 400.000 ευρώ.

Μετά το «έμφραγμα» των διοικούντων της Τηλεθέρμανσης που είδαν τον λογαριασμό της ΔΕΗ, ακολούθησε «εγκεφαλικό» με τον δεύτερο λογαριασμό. Η καθαρή αξία ρεύματος ανήλθε σε 1.050.000 ευρώ και η ρήτρα αναπροσαρμογής άγγιξε τις 700.000 ευρώ. Το καρδιογράφημα όσων είδαν τον τρίτο λογαριασμό ρεύματος, ήταν σαν ισχυρή σεισμική δόνηση. Η καθαρή αξία ρεύματος ξεπέρασε το 1 εκ. ευρώ και η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν περίπου 800.000 ευρώ. Αν αθροίσουμε τους τρεις λογαριασμούς ρεύματος το συνολικό ποσό ξεπερνάει κατά πολύ το περυσινό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας της Τηλεθέρμανσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας είχε εισηγηθεί με τα τότε δεδομένα, αυξήσεις στους λογαριασμούς κατά 42,5% με τον Πρόεδρο της Επιχείρησης Κώστα Κυτίδη να προτείνει τελικά, αύξηση 10% κάτι που εγκρίθηκε. Στα παραπάνω κόστη θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος για την αγορά πετρελαίου πάνω από 1 εκ ευρώ, λόγω της μη ομαλής τροφοδοσίας θερμικής ενέργειας από την ΔΕΗ και τις βλάβες στο σύστημα.

«Η χρονιά που έκλεισε ήταν πολύ δύσκολη και αυτή που έρχεται μας γεμίζει με ανησυχία και αμφιβολία λόγω των οικονομικών συγκυριών και την κρίση στην ενέργεια» είπε στον «Χ» ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Κοζάνης Νίκος Ζαφείρης. Ο κ. Ζαφείρης ήταν από τους πρώτους που αναδείκνυε το θέμα του μέλλοντος της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης, θέτοντας προβληματισμούς τόσο για το πως και με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία του συστήματος όσο και η γενναία και καθοριστική χρηματοδότηση-επιχορήγηση που θα πρέπει να δοθεί για να μην κρυώσουν τα περίπου 70.000 νοικοκυριά της Κοζάνης.

«Απαιτούνται καθοριστικές πολιτικές παρεμβάσεις για να μην υπάρξουν προβλήματα και βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα ζητήματα που προκύπτουν και πρέπει να λυθούν πριν την έναρξη της νέας θερμικής περιόδου είναι πολλά» είπε ο κ. Ζαφείρης.

Σωκράτης Μουτίδης www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση