Συμφωνεί στην Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης αλλά όχι σε όλα τα έργα
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Κοζάνη, Μιχάλης Παπαδόπουλος, τοποθετήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι η απολιγνιτοποίηση είναι μια διαδικασία που, παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, μπορεί να αλλάξει την περιοχή προς το καλύτερο. Σημείωσε πως το σχέδιο μετάβασης αντιμετώπισε δυσκολίες στην έναρξή του, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η υλοποίηση επιταχύνθηκε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε προγράμματα μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες.
«Η μετάβαση απαιτεί κοινή λογική και συνεννόηση μεταξύ των θεσμικών φορέων, καθώς όλοι επιθυμούμε την ανάπτυξη της περιοχής», δήλωσε, απορρίπτοντας τις απόψεις ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, όπως τα προγράμματα στήριξης των εργολαβικών εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά και τις ενέργειες για τη διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων σε ψυχρή εφεδρεία, με στόχο το κλείσιμό τους να γίνει το 2028 και όχι το 2026.
Ένα από τα θέματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση ήταν και η κατάθεση της τροπολογίας Κουκουλόπουλου για την «Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης», η οποία -τελικά- δεν υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση. Ο κ. Παπαδόπουλος υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής στρατηγικής, ξεκαθαρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν απέρριψε την τροπολογία λόγω του ότι προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί θεωρεί πως η ρήτρα ήδη εφαρμόζεται μέσω μέτρων όπως η πριμοδότηση εντοπιότητας στις προσλήψεις, οι ενισχυμένες τοποθετήσεις καθηγητών στη Δυτική Μακεδονία και η οικονομική στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, σημείωσε ότι μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, αν και τόνισε πως «δεν μπορεί να ενσωματωθεί υποχρεωτικά σε όλα τα νομοσχέδια, ειδικά σε θεματολογίες που δεν σχετίζονται άμεσα με τη μετάβαση».
Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον υγειονομικό χάρτη της περιοχής, υπογραμμίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Υγείας έθεσε τη στρατηγική του σε διαβούλευση, δίνοντας στους τοπικούς φορείς τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση των δομών υγείας. «Η Δυτική Μακεδονία πρέπει να έχει έναν σύγχρονο και λειτουργικό υγειονομικό σχεδιασμό, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών της», ανέφερε.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της μετάβασης, επισημαίνοντας πως, παρά τα προβλήματα, υπάρχει πρόοδος και η περιοχή μπορεί να επωφεληθεί από τις επενδύσεις και τις αλλαγές που προωθούνται. «Το στοίχημα είναι να διασφαλίσουμε ότι η Δυτική Μακεδονία θα αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο και ότι οι κάτοικοί της θα έχουν ευκαιρίες απασχόλησης και προοπτικές για το μέλλον», κατέληξε.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr