Παρά τις κόντρες κοινή γραμμή στο αν λειτουργήσει ο ΧΥΤΑΜ να αφορά μόνο τη Δυτική Μακεδονία

4 Min Read

Διόρθωσα κάτι μικρά μέσα

Παρά τις κόντρες κοινή γραμμή σε περίπτωση που λειτουργήσει ο ΧΥΤΑΜ να αφορά μόνο τη Δυτική Μακεδονία

- Advertisement -

 

Το θέμα του ΧΥΤ Αμιάντου απασχόλησε, εκτός ημερησίας διάταξης, το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, στην αρχική του τοποθέτηση, ανέφερε πως συστάθηκε Ειδική επιτροπή υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Νίκο Λυσσαρίδη για να διερευνήσει το θέμα των ΧΥΤΑΜ.

«Ανοίξαμε τη συζήτηση για να δούμε περιβαλλοντικά, αν στέκει το εγχείρημα του ενταφιασμού ποσοτήτων αμιάντου στην περιοχή, που ήδη έχει λειτουργήσει κύτταρο και έχει ενταφιαστεί τεράστια ποσότητα αμιάντου, ενώ έχει θεσμοθετηθεί με παλαιότερη απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου το 2016 ως ΧΥΤΑΜ» σημείωσε ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας πως «ως νέα Περιφερειακή αρχή  δεν αποφασίσαμε για ΧΥΤΑΜ, αλλά ήταν ήδη αποφασισμένο από και αυτά που  βρήκαμε. Επειδή, όμως, επίκειται η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του χώρου της ΜΑΒΕ με τις κατεδαφίσεις, τέθηκε το ζήτημα από πλευράς υπηρεσιών αν θα ανοίξει και άλλο κύτταρο για να ενταφιαστούν οι ποσότητες της Δυτικής Μακεδονίας, όπως είχε προαποφασιστεί. Θα μπορούσαμε χωρίς δεύτερη κουβέντα να λέγαμε να αποξηλωθεί όλη η ποσότητα αμιάντου της Δυτικής Μακεδονίας και να τα πάμε εκεί, όπως είχε αποφασιστεί. Όμως δεν τον κάναμε, ανοίξαμε την κουβέντα για να ρωτήσουμε τους επιστήμονες αν δημιουργεί προβλήματα και αν όχι να δούμε αν υπάρχει οικονομικό όφελος» είπε ο κ. Κασαπίδης.

Ο Περιφερειάρχης έκανε, επίσης, λόγο για 30.000 τόνους αμιάντου που είναι ήδη ενταφιασμένοι στην περιοχή και επιτέθηκε σε όσους εκφράζουν σήμερα αντιρρήσεις, ενώ δεν τον έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.

«Αν υπήρχε πρόβλημα στον ενταφιασμό, γιατί όσοι αντιδρούν τώρα δεν αντέδρασαν και τότε και παράλληλα να μας απαντήσουν τι να κάνουμε με τις ποσότητες, που είναι ήδη ενταφιασμένες» ανέφερε ο Περιφερειάρχης που έκανε λόγο για «παράλογη στάση» από κάποιους (έκανε λόγο και για στελέχη της ΔΕΗ), τους οποίους όμως δεν κατονόμασε. «Πριν πέντε χρόνια δεν πείραζε και τώρα πειράζει. Ας μην έχουν κομματικές παρωπίδες» κατέληξε.

Αντιδράσεις από Καρυπίδης και Ζεμπιλιάδου

Στα όσα είπε ο κ. Κασαπίδης αντέδρασαν ο Θόδωρος Καρυπίδης και η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, με τον κ. Καρυπίδη να σημειώνει πως «ο Περιφερειάρχης δεν έχει σωστή ενημέρωση και παραπληροφορεί το όργανο. Στα ΜΑΒΕ υπήρξε συγκεκριμένη  χρηματοδότηση για αποκατάσταση. Το 2016 η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  έλεγε πως το αδειοδοτημένο κύτταρο θα φιλοξενήσει τον αμίαντο του που υπάρχει στο χώρο και δύναται να προστεθεί και άλλη ποσότητα από τη Δυτική Μακεδονία μέχρι την πλήρωση του κυττάρου. Το κύτταρο είναι 25 χιλ. τόνων και σήμερα  έχει 15 χιλ. τόνους. Το κύτταρο κλείδωσε και έκλεισε. Το ίδιο ισχύει και με τα 6-7 κύτταρα υπάρχουν στα ορυχεία, χρησιμοποιήθηκαν τα τέσσερα και έκλεισε η συζήτηση. Σήμερα δεν υπάρχει αδειοδοτημένο κύτταρο».

Από την πλευρά της η Γ. Ζεμπιλιάδου ανέφερε πως «χαιρόμαστε που μετά από τόσο καιρό τελικά ο Περιφερειάρχης παραδέχτηκε πως μιλάει μόνο για τον αμίαντο της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ με προηγούμενες απαντήσεις είχε αφήσει αλλά να εννοηθούν. Η απόφαση του  2016 είχε περιοριστεί αποκλειστικά και μόνο στη Δυτική Μακεδονία».

Μοιραστείτε την είδηση