Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]
Στην Κομισιόν βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες η αναφορά του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής που κατατέθηκε τον Απρίλη στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για την μη ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης εντός 10ετίας και ζητά από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα να παρέμβουν. Πρόκειται για μια από τις εξωδικαστικές ενέργειες που προχώρησε ο Σύλλογος το προηγούμενο διάστημα και μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας ολοκλήρωσης της μετεγκατάστασης (31 Μαρτίου 2021) βλέποντας πως αυτό που ορίζει ο νόμος δεν τηρήθηκε από την Ελληνική πολιτεία, το Υπουργείο Ενέργειας και την ΔΕΗ.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Χ», η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου έκρινε παραδεκτή την αναφορά του Συλλόγου και αφού αυτή μεταφραστεί θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα διαβιβαστεί δε προς ενημέρωση και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, καθώς και στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου.
Σχετικά με τα επόμενα στάδια επεξεργασίας της Αναφοράς, η Κομισιόν αναμένεται να την εξετάσει και συνήθως αποστέλλει την απάντησή της εντός 3 μηνών από τη στιγμή που λάβει την μεταφρασμένη Αναφορά κι όλα τα σχετικά έγγραφα. Κατ’ εξαίρεση σ’ ορισμένες περιπτώσεις, η Κομισιόν μπορεί να ζητήσει παράταση της προθεσμίας εξέτασής της.
Σε περίπτωση που δεν απαντήσει εντός της παραπάνω προθεσμίας, η Επιτροπή Αναφορών του Κοινοβουλίου αναμένεται να προσκαλέσει την υπεύθυνη υπηρεσία της Κομισιόν σε μια από τις συνεδριάσεις της για να τεθεί η Αναφορά προς συζήτηση, παρουσία του αναφέροντος (δηλαδή του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής). Διαφορετικά η Επιτροπή Αναφορών εξετάζει την απάντηση σχετικά με το αν χρειάζεται περαιτέρω ενέργεια.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση της μετεγκατάστασης που αποδεικνύει πως τα Ευρωπαϊκά όργανα «δουλεύουν» σε αντίθεση με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην χώρα μας ακόμη και στα κορυφαία όργανα της δικαιοσύνης όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο έχει προσφύγει ο Σύλλογος στις αρχές του χρόνου.
Να σημειωθεί πως η Επιτροπή Αναφορών έχει γνωμοδοτικό ρόλο και οι αποφάσεις της δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, όπως και του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο ο σύλλογος κατέφυγε, επίσης, καταθέτοντας αίτημα.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr