Παραιτήθηκε της αμοιβής του ως βοηθός σκηνοθέτη ο Νίκος Κέφαλος- Ελπίδα Κουϊμτζίδου: Η Δημοτική Κίνηση να βρει αλλού πεδίο αντιπαράθεσης

3 Min Read

Παραιτήθηκε της αμοιβής του ως βοηθός σκηνοθέτη ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Νίκος Κέφαλος, μετά το ντόρο που δημιουργήθηκε, όπως ανακοίνωσε χθες η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κοζάνης Ελπίδα Κουϊμτζίδου.

Η κ. Κουϊμτζίδου, μάλιστα, κάλεσε τη Δημοτική Κίνηση “Κοζάνη Τόπος Να Ζεις” να αναζητήσει αλλού πεδίο αντιπαράθεσης, αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και τα προηγούμενα χρόνια οι καλλιτεχνικοί διευθυντές έπαιρναν εξτρά αμοιβές ή έδιναν δουλειά σε συγγενείς τους.
“Η παράταξη της Δημοτικής Κίνησης που εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο από τον κ. Κουζιάκη δεν καταψήφισε τη συγκεκριμένη πρόταση. Μάλιστα, η διαφωνία δεν ήταν ως προς το ποσό της παράστασης, αλλά στο ότι θα έπρεπε να γίνει ανάθεση στον καλλιτεχνικό διευθυντή του καλλιτεχνικού σχεδιασμού. Αυτή ήταν η διαφωνία” είπε η κ. Κουϊμτζίδου.
Σε ότι αφορά στο ύψος του προϋπολογισμού για την επίμαχη παράσταση “Αχ Έρωτα” υπεραμύνθηκε της επιλογής, τονίζοντας ότι “τα ΔΗΠΕΘΕ θα πρέπει να διατηρήσουν το ρόλο τους να ανεβάζουν σοβαρές παραστάσεις θεατρικές. Η συγκεκριμένη παράσταση είναι υψηλού επιπέδου, γι’ αυτό και τη στηρίξαμε”.
Επίσης, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι εγγυημένος και στάθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή του Δημάρχου Κοζάνη να προέρχεται το 50% των συντελεστών όλων των παραγωγών από το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό. “Δηλαδή γύρω στα 80 με 100 άτομα θα απασχοληθούν σε αυτά που ετοιμάζει το ΔΗΠΕΘΕ. Δεν είναι αμελητέος ο αριθμός εν μέσω κορωνοϊού” είπε χαρακτηριστικά η κ. Κουϊμτζίδου.
Για το θέμα της ανάληψης από τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ της θέσης του βοηθού σκηνοθέτη της παράστασης με αμοιβή περί τα 1000 ευρώ, η κ. Κουϊμτζίδου ανέφερε ότι “δεν ήταν το θέμα για 1000 ευρώ και δεν ήταν πρόβλημα να αναλάβει ο πρόεδρος, εφόσον είναι και σκηνοθέτης. Ήδη, όμως, τροποποιείται αυτό μετά από αυτό έγινε αυτό και παραιτείται της αμοιβής. Η Κίνηση να βρει αλλού σημεία αντιπαράθεσης και αντιπολίτευσης, γιατί και τα προηγούμενα χρόνια οι καλλιτεχνικοί διευθυντές αμείβονταν εξτρά για σκηνοθεσίες, εφόσον επιτρέπεται κάτι τέτοιο και δεν βγήκαμε ποτέ να καταγγείλουμε, ούτε την κ. Δημοπούλου που έπαιρνε σε όλες τις παραστάσεις φωτιστή το σύζυγό της, ούτε τον κ. Γιοβανίδη που μας έφερε την παράσταση “Τριαντάφυλλο στο στήθος”,  με δική του αμοιβή για σκηνοθεσία 5000 ευρώ, ενώ ξέραμε ότι η παράσταση ήταν μέσα για μέσα”. Μάλιστα, όπως επισήμανε, “η παράσταση μετέφερε μια οφειλή 104.000 ευρώ”.
 
Για το θέμα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή
Τέλος, για το θέμα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή και όλα αυτά που ακούστηκαν, αλλά και την επιστολή των 86 ανθρώπων του πολιτισμού που ζητούν διαφανή διαδικασία επιλογής, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού είπε: “Αυτά που ακούγονται είναι άδικα και κλονίζουν την εικόνα του ΔΗΠΕΘΕ. Η προκήρυξη έγινε με καθ’ όλα σωστό τρόπο, θα ψηφίσουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, θα κρίνουν όλους τους υποψηφίους και ελπίζουμε ότι θα βγει ο ικανότερος. Αυτά που διαβάσαμε είναι προφάσεις εν αμαρτίαις”.
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση