Παράκληση με Αρτοκλασία για τους διαγωνιζόμενους μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Βελβεντού. Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

3 Min Read


Παράκληση με Αρτοκλασία για τους διαγωνιζόμενους μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου (και για τις πανελλήνιες εξετάσεις τους) τελέστηκε (20-5-2018) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό.

Τις ι. Ακολουθίες τέλεσε ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. και στο αναλόγιο έψαλαν κατανυκτικά και μελωδικά την Παράκληση ο π. Κωνσταντίνος, ο Γιάννης Παπαγόρας και ο Γιώργος Στεργιόπουλος.

Στην Παράκληση – Αρτοκλασία προσήλθαν μαθητές-μαθήτριες του Λυκείου και του Γυμνασίου Βελβεντού και μαθητές-μαθήτριες από τα Σχολεία των Σερβίων. Δίπλα στους μαθητές (συνοδευτικά και ενισχυτικά) οι μητέρες τους, συμμετέχουσες στην κοινή προσευχή-παράκληση στην Παναγία για την προκοπή των παιδιών τους και παιδιών μας. Η παρουσία και η σημασία της οικογένειας. Σπουδαία υπόθεση.

Η Ακολουθία που ψάλθηκε είναι ο ‘’ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ – Για τη μαθητική νεολαία. Κείμενο-Μετάφραση. ‘Eκδοση: Aποστολική Διακονία’’. Στην Αρτοκλασία έγινε χρήση της εικόνας (την οποία κρατούσε μαθητής του Γυμνασίου Βελβεντού) των εορταζόμενων αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η Παράκληση απευθύνεται στην Παναγία και επιζητείται η γλυκύτητά της ως δωρεά στην επίτευξη σχέσης με τους μαθητές – παιδιά της: ‘’Επίχεε Κόρη τοις μαθηταίς, της Σης βοηθείας, τον σωτήριον γλυκασμόν, ως αν τον ιόν της αμαρτίας, μετά σπουδής αποκρούωσιν Δέσποινα’’. (Ωδή γ’, τροπάριο 3ο).

Στην παράδοσή μας δεν υπάρχει προσπάθεια, αγώνας, αρχή ή ολοκλήρωση έργου (προσωπικού ή συλλογικού) που να μην επιζητείται η παρουσία του Θεού σ’ αυτό, που να μην θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την αίσια πορεία και χρήση τους η Χάρη του Αγίου Πνεύματος σε όλα αυτά.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον επίπονο και καθημερινό αγώνα (μαθησιακό και ήθους) που διεξάγουν οι μαθητές μέσα στα σχολεία τους δίπλα στους παιδαγωγούς τους – νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές. Που τους καλλιεργούν τη γνώση, αλλά και που τους διαπαιδαγωγούν στο ήθος της ελευθερίας και της αγάπης.

Η εκκλησιαστική λατρεία (τμήμα της οποίας είναι και η Παράκληση-Αρτοκλασία) είναι η μήτρα, που διαμορφώνει, μέσα στην ενότητα του εκκλησιαστικού σώματος, το ορθόδοξο φρόνημα και μεταμορφώνει καθολικά το ανθρώπινο πρόσωπο και τη ζωή του όλη (υλική και πνευματική, προσωπική και κοινωνική) χωρίς κενά σε ‘’καινή κτίση’’.

Δείγμα αυτής της ‘’καινής κτίσης’’ είναι και η δυνατότητα να αισθάνεται κανείς ‘’τον απέναντι, αδελφό και φίλο με αγάπη θυσιαστική, αγιοπνευματική και πνεύμα της Τριαδικής αγαπητικής αλληλοπεριχώρησης’’. (Από την ‘’Ποιμαντορική Εγκύκλιο επί τη εορτή της Πεντηκοστής 2018’’, του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου).

Εύχομαι την καλή επιτυχία σε όλους σας παιδιά!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
22-5-2018

Μοιραστείτε την είδηση