Παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία με ηχηρά μηνύματα

3 Min Read

«Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση» φώναξαν οι συγκεντρωμένοι

Συνδικάτα, σύλλογοι και σωματεία της Κοζάνης, πραγματοποίησαν συλλαλητήριο το πρωί της Πέμπτης στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης για το θέμα της θέρμανσης, φωνάζοντας «κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση», ενώ εξήγγειλαν συνέχεια των κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα, έως το μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις  15 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Κοζάνης κ. Κώστας Χατζηδαμιανός, σημείωσε πως η συγκεκριμένη παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διεκδικήσεων των σωματείων των εργαζομένων αλλά και των συνταξιοδοτικών σωματείων σε σχέση με τα ζητήματα της θέρμανσης και ειδικά με το αυξημένο κόστος που υπάρχει, ειδικά για τους κατοίκους των χωριών, όχι μόνο της Π.Ε. Κοζάνης αλλά όλης της  Δυτικής Μακεδονίας.

«Μια οικογένεια για να θερμανθεί σε ένα χωριό, την περίοδο του χειμώνα, θέλει πάνω από 3.000 ευρώ. Είτε θα θερμανθεί με πετρέλαιο θέρμανσης, που θα φτάσει το 1,5 ευρώ όπως φαίνεται, είτε με ξύλα που κυμαίνονται στα 140 το κυβικό. Καταλαβαίνετε πως για τους εργαζόμενους, το μεροκάματο τους ισούται με μια μέρα θέρμανσης. Αν συνυπολογίσουμε την ακρίβεια που υπάρχει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και ότι μισθοί και συντάξεις, είναι καθηλωμένοι, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η κατάσταση, δεν πάει άλλο. Πολύς κόσμος έχει φτάσει στο απροχώρητο και Κεντρική Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να στηρίξουν τις εργατικές λαϊκές οικογένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σαν συνταξιούχοι συμμετέχουμε σε αυτή την κινητοποίηση, με την παρέμβαση στο Δήμο, σε σχέση με το θέμα της θέρμανσης γενικότερα και όχι μόνο της τηλεθέρμανσης. Γιατί κάποιοι νομίζουν ότι είναι μόνο η τηλεθέρμανση της πόλης και όχι τα χωριά. Τα χωριά έχουν το σοβαρότερο πρόβλημα, σε σχέση με την καύσιμη ύλη που έχουν. Είτε αυτή είναι ξύλα, είτε πετρέλαιο, είτε αέριο. Αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα με την τηλεθέρμανση, δεν έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Εμείς σαν συνταξιούχοι είμαστε μια ευάλωτη ομάδα και ζητάμε να παρέμβει ο Δήμος και η Περιφέρεια για να μπορέσει ο κόσμος να βγάλει τον χειμώνα» τόνισε ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Π.Ε. Κοζάνης κ. Παναγιώτης Τάτσιος.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους βρέθηκε στο Δημαρχείο, όπου και παρέδωσε τα αιτήματα τους. Οι ίδιοι ζητούν να μη μείνει κανένα σπίτι, σχολείο, οίκος ευγηρίας και νοσοκομείο χωρίς θέρμανση και ρεύμα. 

Επίσης, αγωνίζονται ώστε να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα ξύλα και να μπει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου ούτως ώστε να μπορεί μια οικογένεια σήμερα, να ζει αξιοπρεπώς και να ζεσταίνεται το σπίτι της. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση