Παράταση για τον διαγωνισμό του Ξενία

3 Min Read

Μέχρι την επόμενη Παρασκευή η υποβολή φακέλων για την εκμίσθωση

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής φακέλου δικαιολογητικών για τον διαγωνισμό του Ξενία, ανακοίνωσε η ΕΤΑΔ. Η παράταση ισχύει έως και την Παρασκευή 24 Ιουνίου και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι και τη συγκεκριμένη ημερομηνία να ανεβάσουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα Ανοιχτών Πλειοδοτικών Διαγωνισμών την προσφορά τους για το ακίνητο.

Όπως είχε γράψει ο «Χ» στις 3 Μαρτίου 2022, ο εκμισθωτής που θα κερδίσει τον διαγωνισμό, θα πάρει το ακίνητο για 35 χρόνια. Πρόκειται για οικόπεδο περίπου 5.000 τετραγωνικών μέτρων εκ των οποίων τα 2.506 τ.μ. είναι το κτίριο που λειτουργούσε ως ξενοδοχείο δυναμικότητας 66 κλινών. Η ΕΤΑΔ σημειώνει πως το συγκεκριμένο κτίριο, εμπίπτει στην κατηγορία εξαίρεσης από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης και η τιμή εκκίνησης του μισθώματος είναι 40.000 ευρώ τον χρόνο. Υποχρέωση του αναδόχου θα είναι να αναλάβει τις δαπάνες για την πλήρη ανακατασκευή του και να καταστήσει το κτίριο λειτουργικό με βάση την υπάρχουσα δόμηση.

Ο διαγωνισμός βγήκε στον αέρα, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης που ανακάλεσε τις αποφάσεις 687/1998 και 623/2000, οι οποίες είχαν ως στόχο να μην επιτρέψουν τη εκποίηση του ακινήτου χωρίς κανένα περιορισμό ή δέσμευση για τη χρήση του. Σκοπός της ανάκλησης των αποφάσεων ήταν να μην υπάρχουν προβλήματα, στην απόφαση της ΕΤΑΔ να προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία προσέλκυσης ενδιαφέροντος για μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου και τη χρήση του ως ξενοδοχείο. Ο διαγωνισμός, ανοικτού τύπου, αφορά τη μακροχρόνια μίσθωση – με τον τρόπο πληρωμής να προβλέπει δόσεις – του ακινήτου με σκοπό αποκλειστικά την τουριστική του αξιοποίηση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά, που υπάρχει διάθεση να αναζητηθεί επενδυτικό ενδιαφέρον. Τόσο η προηγούμενη δημοτική αρχή όσο και η σημερινή έχουν κάνει σχετικές κινήσεις, που όμως δεν απέδωσαν ενώ επί θητείας Λευτέρη Ιωαννίδη είχε γίνει προσπάθεια να περάσει το Ξενία στο Δήμο, με τους όρους όμως που είχε θέσει τότε η ΕΤΑΔ να κρίνονται απαγορευτικοί. Μάλιστα το φθινόπωρο του 2019, η νέα τότε δημοτική αρχή ξεκίνησε  επαφές-συνεργασία με διευθυντικά στελέχη της ΕΤΑΔ ΑΕ προκειμένου να κινηθούν διαδικασίες που θα οδηγούσαν στη επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ. Παράλληλα  έγιναν επαφές προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, το οποίο όμως δεν εντοπίστηκε.

Σωκράτης Μουτίδης  xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση