Παράταση προθεσμίας καταβολής ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις της ΠΕ Κοζάνης έως 30 Απριλίου 2021- Τι ισχύει για την αναστολή εργασίας των τελευταίων 14 ημερών

3 Min Read

Παράταση καταβολής του ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου (30 Οκτωβρίου) δόθηκε λόγω lockdown σε επιχειρήσεις της ΠΕ Κοζάνης. Οι επιχειρήσεις των ΚΑΔ που περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση Α.1236/2020, μπορούν να καταβάλουν το ΦΠΑ έως τις 30 Απριλίου του 2021. Η παράταση ισχύει μόνο για επιχειρήσεις και όχι για φυσικά πρόσωπα τα οποία καλούνται να καταβάλουν κανονικά την δόση για τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ.

- Advertisement -

«Θα πρέπει να τονιστεί πως η συγκεκριμένη παράταση αφορά μόνο σε επιχειρήσεις συγκεκριμένων ΚΑΔ, τους οποίους μπορούν οι επαγγελματίες να δουν αν ανήκουν μέσω του λογιστή τους» σημειώνει μιλώντας στον «Χ» ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης.

Τι θα γίνει με την αναστολή εργασίας

Όπως προσθέτει ο κ. Θεοδωρίδης «στην τελευταία υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για την ΠΕ Κοζάνης, δεν γίνεται αναφορά στις αναστολές εργασίας όσων εργάζονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές επιπέδου 4 παρά μόνο για αναστολή πληρωμών. Αυτό σημαίνει πως όπως έγινε και στο πρώτο lockdown, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να θέσουν σε αναστολή εργασίας τους εργαζόμενους για 14 μέρες μπορούν να το κάνουν με την αποζημίωση που θα δοθεί από το κράτος να είναι η αναλογία των δεκατεσσάρων ημερομισθίων στα 534 €. Ωστόσο η φόρμα για να δηλωθεί η αναστολή δεν έχει ακόμη ανοίξει και δικαιολογημένα πολλοί ρωτούν γιατί αυτή η καθυστέρηση. Είναι κάτι όμως που δεν μπορούμε να απαντήσουμε γιατί αναμένεται η σχετική απόφαση από τους αρμόδιους» υπογραμμίζει.

Ανοιχτή η πλατφόρμα για αναστολή εργασίας μόνο για το lockdown του Μαρτίου

Να σημειωθεί πως η πλατφόρμα υποβολής των στοιχείων για αναστολή εργασίας εργαζομένων λόγω COVID-19 είναι ακόμη ανοιχτή μόνο για συγκεκριμένους ΚΑΔ που συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα της θέσης των εργαζομένων σε αναστολή με βάση αποφάσεις που εκδόθηκαν κατά το πρώτο lockdown. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι για παράδειγμα τα τουριστικά γραφεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι μεταφορές κλπ και μπορούν να βγάλουν σε αναστολή εργασίας και τον Σεπτέμβρη εργαζόμενους. Στην περίπτωση του «κόκκινου» της ΠΕ Κοζάνης τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες δεν έχει ανοίξει η σχετική φόρμα για αναστολές.

Σωκράτης Μουτίδης

 

 

Μοιραστείτε την είδηση