Παρελθόν από το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Εύα Καϊλή

3 Min Read

Η Ολομέλεια απέπεμψε χθες την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή που ανήκει πλέον στους «Μη Εγγεγραμμένους»

Με 625 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές, η θητεία της Εύας Καϊλή στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τερματίστηκε χθες και επίσημα. Η Ολομέλεια αποφάσισε να μην έχει πλέον τη θέση της Αντιπροέδρου του οργάνου, μιας και για τον τερματισμό της θητείας απαιτούνταν διπλή πλειοψηφία (δύο τρίτα των ψηφισάντων και πλειοψηφία επί του αριθμού των μελών του Κοινοβουλίου).

Μετά και την διαγραφή της από την Ομάδα των S&d (Σοσιαλδημοκράτες) η κ. Καϊλή ανήκει στους Ευρωβουλευτές που είναι «Μη Εγγεγραμμένοι».

Η ψηφοφορία διεξήχθη το μεσημέρι της Τρίτης στο Στρασβούργο, σύμφωνα με το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού του Κοινοβουλίου σε συνέχεια των εν εξελίξει ερευνών στο Βέλγιο, στις οποίες εμπλέκονται μέλη και προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, οι οποίοι συνεδρίασαν χθες το πρωί και ενέκριναν ομόφωνα την πρωτοβουλία της Προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η Διάσκεψη των Προέδρων έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με τις συνεχιζόμενες ποινικές έρευνες για συστήματα διαφθοράς:

«Η Διάσκεψη των Προέδρων είναι συγκλονισμένη και βαθιά ανήσυχη για τις πρόσφατες αποκαλύψεις διαφθοράς και της εγκληματικής επιρροής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως το έργο της αστυνομίας και της δικαιοσύνης για τη διασφάλιση της απονομής δικαιοσύνης.

Δεν προσπερνάμε αυτό που έγινε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κινήσει εσωτερική διαδικασία μεταρρύθμισης για να διασφαλιστεί ότι η διαφάνεια και η λογοδοσία ενισχύονται στεγανά. Αυτό ξεκινά σήμερα με την πρόωρη παύση της θητείας του εμπλεκόμενου Αντιπροέδρου.

Θα συνεχίσει με την ενίσχυση των κανόνων του Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του και συναντήσεις. Θα διασφαλίσουμε επίσης ότι η χρηματοδότηση οργανισμών και ατόμων με πρόσβαση στο Κοινοβούλιο θα είναι πλήρως διαφανής και θα  παρακολουθείται δεόντως.

Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να αποκατασταθεί η πλήρης εμπιστοσύνη στο Ευρωκοινοβούλιο μας.»

Χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια, πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με τις υποψίες για διαφθορά από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Το σχετικό ψήφισμα αναμένεται να εγκρίνει το Σώμα σήμερα το μεσημέρι.

 

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση