Παρέμβαση 7 μηχανικών της Κοζάνης- Αυθαίρετα: Τι πραγματικά ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ • Οι παρατάσεις, οι μηχανικοί & το ”κερασάκι” με τον κορονοϊό

8 Min Read

Είναι μια συνηθισμένη, ηλιόλουστη μέρα. Η κίνηση στους δρόμους αυξημένη, οι πολίτες τρέχουν να προλάβουν οφειλές, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με μάσκες για γορίλες και χωρίς παγουρίνο και οι μηχανικοί προσπαθούν να χωρέσουν 15 αυτοψίες για αυθαίρετα και τετραγωνικά σε ένα μόνο πρωινό.

Και τότε σκάει η μεγάλη είδηση.. Το γραφείο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βγάζει την εξής ανακοίνωση:

«Δε θα δοθεί νέα παράταση για τα αυθαίρετα»

Μετά από ένα γραπτό λογύδριο με κούφια λόγια και τελεσίδικες αποφάσεις τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» θα προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τι, τελικά, μας είπε το υπουργείο.

Μας είπε, καταρχήν, ότι δε θα δοθεί παράταση. Απλά ελληνικά είναι.

Μας είπε, πως δε θα πάρει υπ’ όψιν του χιλιάδες συναδέρφους που είναι στα όρια της ψυχικής τους αντοχής μέσα από αλλεπάλληλες ψυχρολουσίες προθεσμιών. Εξάλλου τι πειράζει που δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ, είναι αντιμέτωποι με εγκεφαλικά και κρίσεις πανικού και οι οικογένειές τους υπό διάλυση. Να το σκεφτόντουσαν καλά πριν γίνουν μηχανικοί.

Μας είπε, πως δεν πειράζει που δεν μπορούμε να παραλάβουμε εγκαίρως από το αρχείο της πολεοδομίας τα απαραίτητα σχέδια για τον έλεγχο των αυθαιρεσιών σε κτήρια και διαμερίσματα. Το ΤΕΕ Μαγνησίας έβγαλε ανακοίνωση πως είναι επιτακτική η ανάγκη να ψηφιοποιηθεί το αρχείο, ενώ σε άλλες πολεοδομίες τα σχέδια μπορείς να τα παραλάβεις μετά τη λήξη της προθεσμίας..κάτι είναι και αυτό.

Μας είπε, πως δεν πρέπει να αγχωθούμε αν αναζητήσουμε άδεια η οποία τελικά δεν υπάρχει και τα σχέδια έχουν χαθεί… Μαζί τα χάσαμε.

Μας είπε, πως δεν τρέχει τίποτα που σε ένα μήνα υπάρχουν δύο εξοντωτικές προθεσμίες που η μία επηρεάζει την άλλη (αυθαίρετα και αδήλωτα στο δήμο) και παράλληλα τρέχουν και άλλες όπως κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες… Ας επιλέξουμε ποια μας ταιριάζει καλύτερα.. Εξάλλου είμαστε οι επιλογές μας.

Μας είπε, πως σε 10 χρόνια οι νόμοι τακτοποίησης αρκούν για να δηλώσεις αυθαιρεσίες 50 χρόνων και βάλε.

Μας είπε, πως σε καιρούς παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και όταν το πορτοφόλι των πολιτών έχει στραγγίξει από τα δημοσιονομικά μέτρα τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ανακοινώσεις πως έχεις 15 μέρες και σήμερα να τακτοποιήσεις την ιδιοκτησία σου..Να η ευκαιρία!

Μας είπε, πως δε φταίει το υπουργείο που τόσα χρόνια βγάζει εγκύκλιους και οδηγίες με αντιφάσεις και ελλείψεις έτσι ώστε να εντείνεται ακόμα περισσότερο η ανασφάλεια πολιτών και μηχανικών. Υπενθυμίζουμε και μείς με τη σειρά μας, πως εκδόθηκε εγκύκλιος – η Εγκύκλιος 2  – τον Μάιο του 2019 λίγους μηνές δηλαδή πριν λήξει ο νόμος και πάρει νέα αναγκαία παράταση, η οποία έβαζε σε μια τάξη το θέμα της μετακίνησης κτηρίου και άλλα… χρόνια δηλαδή μετά από 4 σχεδόν νόμους τακτοποίησης.

Μας είπε, πως η διαδικασία είναι απλή.

Το ξαναγράφουμε….

Μας είπε, ότι η διαδικασία είναι απλή.

Ότι είμαστε ανίκανοι και γκρινιάζουμε χωρίς λόγο για απλά πράματα.

Μας είπε, ότι η αυτοψία στο κτήριο, σε διαμέρισμα, σε κατοικία στο πλησιέστερο χωριό ή διπλανή πόλη είναι απλή διαδικασία. Με μια ματιά στα πεταχτά, επ’ αυτοφώρω πιάστηκα.

Μας είπε, ότι αφού είναι τόσο εύκολο να βγάλεις το παράβολο, ποιος είναι ο λόγος να ζητάμε αμοιβή από τον πελάτη; Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τον κόσμο που μπαίνει στο γραφείο μας είναι να του έχουμε έτοιμο και ένα κουτί με πάστες.

Μας είπε, ότι όταν υπερφορτώνει το σύστημα διαχείρισης και δεν μπορούμε να εισάγουμε στοιχεία να περιμένουμε μέχρι τα μεσάνυχτα μπας και ξεμπλοκάρει. Ειδάλλως, να μπαίνουμε στο σύστημα με προτεραιότητα. Τύφλα να έχει η black Friday.

Μας είπε, ότι εν καιρώ πανδημίας μπορούμε να μπαίνουμε στα σπίτια του κόσμου να μετράμε χωρίς πρόβλημα. Ο κορονοϊός εξαφανίζεται όταν φωνάζουμε αριθμό μητρώου ΤΕΕ.

Μας είπε, πως όλα αυτά αφορούν την κατηγορία 5… μην το πάρουμε κατάκαρδα.. τώρα το ποιοι γνωρίζουν τι είναι κατηγορία 5 είναι άλλο θέμα… αν δεν μπορούν να μεταβιβάζονται ακίνητα από δω και στο εξής, θα βγάλουμε μια καινούρια ενδιάμεση κατηγορία, την Κατηγορία 4 κόμμα 5 (4,5).

Μας είπε, πως δεν πειράζει που δεν έχουν αναρτηθεί αεροφωτογραφίες μέχρι την κόκκινη γραμμή της 28.07.2011, παρόλο που αυτό αναφέρεται ως υποχρέωση του κράτους στο σώμα όλων των νόμων τακτοποιήσεων από 4014/11 εώς και 4495/17. Αφού εμείς δε σας δίνουμε τα εργαλεία, να τα βρείτε μόνοι σας.

Μας είπε τελικά, πως δεν υπάρχει σοβαρότητα, αμοιβαίος σεβασμός και διάθεση κατανόησης.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή που κάποιοι τη λεν καριέρα αλλά εμείς την ονομάζουμε πορεία ζωής, διαβάσαμε, πετύχαμε σε μια σχολή, βγάλαμε το Πολυτεχνείο, ιδρώσαμε να καταλάβουμε εγκυκλίους και νόμους, χάσαμε τον ύπνο μας να προλάβουμε εκκρεμότητες, νιώσαμε την αγωνία πολιτών για το μέλλον της ιδιοκτησίας τους, κλείσαμε τα αφτιά μας σε προσβολές τύπου «ε όλα για τους μηχανικούς γίνονται», σφίξαμε τα δόντια κόντρα στις αντιξοότητες και ζητάμε τα αυτονόητα:

Ανοιχτό σύστημα ώστε να δουλεύουμε την κάθε υπόθεση με ψυχική ηρεμία και πνευματική συγκέντρωση.

Καμία απαίτηση για προθεσμίες στην υποβολή δικαιολογητικών παλαιότερων και ισχύοντων νόμων

Να πάρουν θέση τα περιφερειακά και το κεντρικό ΤΕΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως έπραξε με ανακοίνωσή του ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Και τέλος μία σύσταση στο ΥΠΕΝ ώστε να μην προβαίνει σε άσκοπες ανακοινώσεις.

Λέει ένα σοφό ρητό : «Αν δεν έχεις τίποτα καλό να πεις, τότε μη λες τίποτα».

ΥΓ : Το παρακάτω γεγονός είναι πραγματικό, συνέβη σε συνάδελφο και είναι απολύτως πιθανό σε όλους. Έχουμε δώσει τα στοιχεία ώστε να το επιβεβαιώσει όποιος επιθυμεί.

Μηχανικός προβαίνει αυτές τις μέρες σε αυτοψία για έλεγχο παραβάσεων παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα. Διαπιστώνει αυθαιρεσίες και ενημερώνει τον πελάτη πως σε λίγες μέρες θα εκδώσει το παράβολο υπαγωγής. Δέχεται τηλέφωνο από τον ΕΟΔΥ όπου ενημερώνεται πως ο πελάτης βρέθηκε θετικός και πρέπει να μπει σε υποχρεωτική καραντίνα 7 έως 14 ημερών. Δηλαδή να χάσει όλες σχεδόν τις μέρες και να πεταχτεί από το παιχνίδι επειδή υπάρχει πιθανότητα να έχει νοσήσει – πράγμα διόλου απίθανο στον καθένα μας. Άραγε ποιος θα είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος;

* Οι Μηχανικοί:

  1. ΚΟΖΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 109247
  2. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ  – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 104290
  3. ΜΠΗΛΙΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 112953
  4. ΔΙΑΦΑ ΕΙΡΗΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 126929
  5. ΣΤΑΧΤΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 120313
  6. ΣΤΑΧΤΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 103944
  7. ΧΑΜΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 61928
Μοιραστείτε την είδηση