Παρέμβαση Εισαγγελέα για τις «ελληνοποιήσεις» φασολιών ζητούν οι παραγωγοί – Την ύπαρξη «Καρτέλ» καταγγέλλουν οι φασολοπαραγωγοί Πρεσπών και Καστοριάς

2 Min Read

Την παρέμβαση εισαγγελέα για τις παράνομες, όπως λένε, διαδικασίες που γίνονται εις βάρος των παραγωγών φασολιού Πρεσπών και Καστοριάς, ζητούν οι φασολοπαραγωγοί των δυο Περιφερειακών Ενοτήτων καταγγέλλοντας ανυπαρξία ελέγχων της αγοράς με αποτέλεσμα τις ανεξέλεγκτες «ελληνοποιήσεις» φασολιών.
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης, δηλώνει πως ο κόμπος έφτασε στο χτένι και προειδοποιεί πως αν η πολιτεία δεν λάβει άμεσα μέτρα, οι παραγωγοί φασολιού δεν έχει νόημα να συνεχίσουν να καλλιεργούν.
«Δυστυχώς αυτό που επικρατεί είναι τελείως παράλογο και τελείως άδικο για τους παραγωγούς Πρέσπας και Καστοριάς. Επειδή η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι χαμηλή λόγω κρίσης κάποιοι επιτήδειοι το εκμεταλλεύονται και ενώ εμείς καλλιεργούμε με κόστος παραγωγής περίπου 2 με 2,5 ευρώ το κιλό οι έμποροι θέλουν να αγοράσουν τις ποσότητες στο κόστος ενώ στο σουπερ μάρκετ η τιμή πώλησης είναι 8 ευρώ το κιλό! Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά και απορώ που πηγαίνει αυτή η διαφορά! Εμείς ζητούμε να κάνουμε το ηλεκτρονικό τιμολόγιο έτσι ώστε όσες εισαγωγές γίνονται να ξέρουμε που και ποιος τα αγοράζει.
Δεν μπορεί οι παραγωγοί μας να μην μπορούν να πάρουν την υπεραξία που πρέπει και κάποιοι να καρπώνονται υπερκέρδη» δηλώνει αγανακτισμένος ο κ. Ναλπαντίδης.
Οι αγροτικοί σύλλογοι της Καστοριάς και των Πρεσπών αποφάσισαν μετά από κοινή σύσκεψη, να προσφύγουν στην δικαιοσύνη και να υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά και ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα και της επιτροπής ανταγωνισμού προκειμένου να εξεταστεί η ύπαρξη καρτέλ από εμπόρους φασολιών που «ρυθμίζουν» την τιμή αγοράς.
«Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός! Κάποιος και κάποιοι κερδίζουν εις βάρος των παραγωγών που μοχθούν και αυτοί πρέπει να βρεθούν! Αν αυτή η τιμή παγιωθεί από τους εμπόρους έχουμε τελειώσει. Δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε και δεν υπάρχει λόγος να καλλιεργήσουμε» προσθέτει ο κ. Ναλπαντίδης.

Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση