Πάρις Κουκουλόπουλος για την αναστολή εργασιών στο εργοτάξιο της “Πτολεμαίδα 5”- Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι

7 Min Read

Η αναστολή των εργασιών στη μονάδα Πτολεμαιδα V που ανακοίνωσε στις 30/3 ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας κ Χαρδαλιάς ανακούφισε πρώτα απο όλους τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο και συνακόλουθα ολους τους πολιτες της ΠΕ Κοζανης.
Το παράδοξο της υπόθεσης ειναι οτι ελαχιστη ώρα πριν την ανακοίνωση της ειλημμένης απόφασης και ακόμα περισσότερο αμέσως μετά, τα τοπικά ΜΜΕ δέχτηκαν καταιγισμό δηλώσεων απο κυβερνητικούς βουλευτές. Το ίδιο συνέβη και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίο είχαν θέσει το ζήτημα νωρίτερα πλην όμως τοπικά. Τις όποιες πιέσεις υπηρξαν (;) απο κυβερνητικους βουλευτές δεν τις γνωρίζει κανείς και κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο κι αν ψάξουμε στην πρόσφατη επικαιρότητα πουθενά δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την Πτολεμαιδα V ούτε καν μια δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη κ Φάμελου.
Προφανώς το ενδιαφέρον όλων των βουλευτών για τον τόπο και τη δημόσια υγεία δεν αμφισβητείται ούτε και το οτι ενδεχομένως κάποιοι εξ αυτών να άσκησαν πιέσεις παρασκηνιακά στην κυβέρνηση η/και στην αξιωματική αντιπολίτευση αντίστοιχα. Με δυο λόγια δεν τίθεται κανένα ζήτημα δίκης προθέσεων αλλα καθαρής και δημόσιας τοποθέτησης για τους κυβερνητικούς βουλευτές και αποτελεσματικότητας για αυτούς της αντιπολίτευσης.
Το μονο κόμμα που τοποθετήθηκε στο μείζον ζήτημα της αναστολής εργασιών στην Πτολεμαιδα V ΕΓΚΑΙΡΩΣ , ΕΠΙΣΗΜΑ κ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ηταν το Κίνημα Αλλλαγής οπως αποδεικνύει και η ερωτηση των βουλευτών του που κατατέθηκε 20/3/2020 και παρατιθεται στη συνεχεια. (Σχετική ανακοίνωση είχε γινει μια μέρα νωρίτερα απο τη ΝΕ Κοζανης του Κινηματος Αλλαγης).
Ολα τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής απο το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαιδας μέχρι το Περιφερειακό Συμβούλιο και απο τους Δημάρχους μέχρι τη ΝΕ Κοζανης έχουμε καθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι απο την εξελιξη και το γεγονος οτι η φωνή της περιφερειας βρήκε ανταπόκριση στο κέντρο. Κυρίως ομως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε οτι η Φωφη Γεννηματα σε ενα ομολογουμένως δύσκολο ζήτημα εδειξε όχι μονο ευαισθησία αλλα και πολιτική γενναιότητα.
Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

- Advertisement -

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2020

Προς

1. Τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια

2. Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

3. Τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού COVID-19 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζουν, μέχρι σήμερα, δυσανάλογα μεγάλο αριθμό σε σύγκριση προς τις λοιπές περιοχές της Χώρας (με εξαίρεση την περιοχή της Αμαλιάδας Ηλείας, όπου όμως τα κρούσματα έχουν εντοπισθεί και ιχνηλατηθεί με ακρίβεια). Έχουν σημειωθεί ήδη δύο θάνατοι στην Καστοριά και δύο στην Κοζάνη, με άγνωστη τη διασπορά στην κοινότητα. Το πλέον ανησυχητικό δεδομένο είναι ότι ειδικά στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς έχουν προσβληθεί από τον ιό εννέα εργαζόμενοι, ενώ και τα πέντε νοσοκομεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας παραμένουν σοβαρά υποστελεχωμένα.

Πέραν δε, των γενικών οδηγιών του ΕΟΔΥ που έχουν δοθεί στον πληθυσμό, απουσιάζει ειδικός σχεδιασμός πολιτικής προστασίας για την περιοχή, που φαίνεται ότι είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη με κρούσματα κορωνοϊού σε σύγκριση με την υπόλοιπη Χώρα.

Εξ άλλου, στην Πτολεμαΐδα βρίσκεται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη το μεγαλύτερο έργο της χώρας με την κατασκευή της 5ης λιγνιτικής μονάδας (Πτολεμαΐδα V), με την κατάσταση στα εν λόγω εργοτάξια να εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι μέσα σε μικρό χώρο εργάζονται 1.000 περίπου άτομα, πράγμα που καθιστά δύσκολο έως αδύνατο τον έλεγχο προστασίας από τον κορωνοϊό. Σχετικές επιστολές και παρεμβάσεις έχουν κάνει ήδη αρκετοί τοπικοί φορείς (Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας κ.α.) ζητώντας την παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργών πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη. Πέρα από όλα τα προληπτικά μέτρα που έχουν έως τώρα ληφθεί, προκύπτει η ανάγκη περιορισμού των δραστηριοτήτων στην κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», σε μικρές ομάδες με κλιμάκια, όπως συμβαίνει ήδη και με τις δραστηριότητες των υπόλοιπων εργοστασίων και ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε. στην περιοχή που λειτουργούν με το ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας. Επισημαίνεται δε ότι η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει θέσει το θέμα της αναστολής εκτέλεσης όλων των δημοσίων έργων, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονωϊού, κατά τρόπο που να διασφαλίζει τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, χωρίς γραφειοκρατικές και άλλες εμπλοκές.

Κατόπιν τούτων, κ.κ. Υπουργοί, κατά λόγο αρμοδιότητάς σας, ερωτάσθε:

1. Υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για την περιφρούρηση της υγείας του πληθυσμού και τον στενότερο συντονισμό των αρμόδιων φορέων (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – ΕΟΔΥ) σε επιβαρυμένες με κρούσματα περιοχές όπως της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας;

2. Εντάσσεται στον σχεδιασμό σας η περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης για την τήρηση των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του ιού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που παρουσιάστηκαν;

3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των κενών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπως έχετε εξαγγείλει, καθώς και για την εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων υγειονομικής προφύλαξης για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού;

4. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην εφαρμογή μέτρων που περιορίζουν την συνάθροιση 1000 και πλέον εργαζομένων στα εργοτάξια της κατασκευής του έργου «Πτολεμαΐδα 5» υιοθετώντας κλιμάκια εργασίας και προφυλάσσοντας έτσι την υγεία των εργαζομένων και των λοιπών μελών των οικογενειών τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Καμίνης

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Φραγγίδης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Μοιραστείτε την είδηση