Παρουσίαση του βιβλίου «Ισαάκ Μιζάν – αριθμός βραχίονα 182641» την Τετάρτη 8 Μαρτίου στο Ιστορικό Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδας

2 Min Read

Στην Πτολεμαΐδα ταξιδεύει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος με τον «Ισαάκ Μιζάν» και την τραγική ιστορία των Ελλήνων Εβραίων. Τετάρτη 8 Μαρτίου και ώρα 7.00 το απόγευμα παρουσιάζεται στο Ιστορικό Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδας το βιβλίο «Ισαάκ Μιζάν – αριθμός βραχίονα 182641». Την εκδήλωση οργανώνουν η ΕΛΜΕ Εορδαίας, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Εορδαίας και οι εκδόσεις «Άπειρος Χώρα».

Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε πριν δύο μήνες από τις εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», ιστορεί το δραματικό οδοιπορικό του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν από τη γενέτειρά του στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν κλπ. Η ιστορία, φυσικά, του Ισαάκ Μιζάν δεν είναι παρά η κοινή πορεία απ’ τη ζωή προς την τιμωρία και το θάνατο των εβδομήντα περίπου χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, μεταξύ των οποίων βρέθηκαν οι 352 της Άρτας, οι 1725 των Ιωαννίνων και οι 250 της Πρέβεζας.

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Βλαχοπάνος υπηρέτησε για εννιά χρόνια ως φιλόλογος στο 1ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαΐδας. Και διατηρεί πολλές και ζεστές σχέσεις με πάρα πολλούς μαθητές του, συναδέλφους και φίλους του στην πόλη και την περιοχή της Πτολεμαΐδας. Σχέσεις φιλίας και αγάπης διατηρεί, επίσης, και με πολλούς Ηπειρώτες της περιοχής, όπου δραστηριοποιείται από πολλά χρόνια και παρουσιάζει σημαντικό έργο ο Σύλλογος Ηπειρωτών Εορδαίας.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν η Βίκυ Χατζηκυριάκου, καθηγήτρια φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, και ο Δημήτρης Πορφύρης, καθηγητής Πληροφορικής του 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας.

Μικρή παρέμβαση θα κάνει ο Γρηγόρης Πουγαρίδης, Μαθηματικός.

Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει η Ευγενία Κατσίδου, Φιλόλογος.

Μοιραστείτε την είδηση