Το Σάββατο, στις 17 Μαρτίου 2018 στις 7.30μ.μ. ο Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων «Τα Κάστρα» διοργάνωσε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Δημήτρη Φερούση, Θεοδώρα Κομνηνή, Βασίλισσα και Μοναχή. Πρόκειται για την Αγία Θεοδώρα την καταγομένη από τα Σέρβια, την βασίλισσα της Άρτης. Την εκδήλωση τίμησαν οι σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Άρτης και Σερβίων και Κοζάνης, οι Ιερείς μας, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτης «Ο Μακρυγιάννης», ο Δήμαρχός μας και άλλα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, και πολλοί Συμπολίτες μας.
Προλογίζοντας η Πρόεδρος του Μ.Ο.Σ. είπε:
«Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση σήμερα να παρουσιάσουμε το βιβλίο του Δημήτρη Φερούση, Θεοδώρα Κομνηνή, Βασίλισσα και Μοναχή, μία μυθιστορία που αναφέρεται στην Αγία Θεοδώρα, την Αγία μας. Είναι τέταρτη έκδοση και χαιρόμαστε που αξιώθηκε ο Όμιλός μας να το επανεκδώσει, για να κοσμεί τις βιβλιοθήκες των συμπολιτών μας και ο βίος της να είναι φάρος φωτεινός στις οικογένειες των Σερβιωτών και όλης της περιοχής μας . Kατά συγκυρία η επανέκδοση αυτή γίνεται φέτος που ο Όμιλός μας κλείνει σαράντα χρόνια ζωής και δημιουργίας και είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που γιορτάζουμε τα σαραντάχρονα με τρεις αν θέλει ο Θεός εκδόσεις, μία που ήδη συντελέστηκε και δύο που αναμένονται: Τα μνημεία των Σερβίων, του Ανδρέα Ξυγγόπουλου, επανέκδοση επίσης, και το βιβλίο του Θανάση Τσαρμανίδη που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς περιμένουμε να δούμε άγνωστα και ανέκδοτα στοιχεία της ιστορίας του τόπου μας. Δραττόμεθα της ευκαιρίας να ευχαριστήσουμε εδώ όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην καλή λειτουργία και στην προσφορά του Ομίλου μας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης και της περιοχής μας και να ευχηθούμε να συνεχίσει τη δράση του επ’ αγαθώ όλης της κοινωνίας.
Η Αγία Θεοδώρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Σέρβια και σε νεαρή ηλικία αξιώθη-κε να γίνει βασίλισσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, και μετά από ποικίλες προσωπικές δοκιμασίες να αντέξει και να αναδειχθεί μοναχή και αγία της Εκκλησίας. Αλλά και ως βασίλισσα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στήριξε τον σύζυγό της και δεσπότη της Ηπείρου σε πολλές δύσκολες καταστάσεις σε μια εποχή δύσκολη και σκοτεινή που κυρι-αρχούσαν ο φθόνος, η υποκρισία, τα μίση, οι πόλεμοι. Η Θεοδώρα με τη ζωή της κατόρ-θωσε να φθάσει και να ξεπεράσει τα δύο άκρα: Την άκρα ταπείνωση, αντοχή και υπομονή, όταν ταπεινωμένη από το σύζυγό της κατέφυγε στην ερημιά, αλλά και τις βασιλικές τιμές και δόξα, όταν ως βασίλισσα την τιμούσαν όλοι στο δεσποτάτο και τη σέβονταν. Ούτε στη μία περίπτωση έχασε το θάρρος και την πίστη της ούτε στη δεύτερη ξιπάστηκε και παρα-σύρθηκε. Κράτησε το μέτρο και διαχειρίστηκε και τις δύο καταστάσεις με γνώμονα την αγάπη στο Θεό και τους ανθρώπους. Και φυσικά αμείφθηκε με τη μεγαλύτερη αμοιβή, να ανακηρυχθεί αγία.
Η Θεοδώρα σε μία δύσκολη εποχή έδειξε, όπως και κάποια άλλη Θεοδώρα πριν από αυτή, ότι «και εκ γυναικός ερρύη τα κρείττω» καθώς έσωσε το σύζυγό της αλλά και ολό-κληρο το δεσποτάτο σε πολλές κρίσιμες περιπτώσεις από την καταστροφή και πάντα ήταν μία συνετή και σοφή σύμβουλος στο Μιχαήλ και στο γιο της.
Αυτής λοιπόν το βίο και την πολιτεία με μυθιστορηματικό τρόπο μας έδωσε ο θεο-λόγος και νομικός Δημήτρης Φερούσης, …»
Ο κ. Φερούσης μη μπορώντας να είναι παρών στην εκδήλωση έστειλε την παρακάτω επιστολή:
«…Με πόνο καρδιάς και θλίψη απουσιάζω από τη σημερινή, πάνδημη παρουσίαση του βιβλίου μου «Θεοδώρα Κομνηνή, Βασίλισσα και Μοναχή» από τον όμιλο των Σερβί-ων « Τα Κάστρα».
Συνάμα όμως διακατέχομαι και από βαθιά συγκίνηση, για την τιμητική αυτή εκδή-λωση, που τελούν για το έργο μου τα Σέρβια, τα οποία για εμάς τους κατοίκους της νότιας Ελλάδας (είμαι γέννημα και θρέμμα του θαλασσινού Πειραιά) αποτελούν, μαζί με τους κατοίκους τους, το διαχρονικό βυζαντινό και ακριτικό κάστρο της ρωμιοσύνης και της ορθοδοξίας. Και οι κάτοικοί του, εσείς δηλαδή, είστε έως εσχάτων οι πύργοι και οι πρόμα-χοι της ευσεβείας, του πατριωτισμού, αληθινοί μάρτυρες της ιστορικής βυζαντινής διάρ-κειας και ακλόνητοι στρατιώτες-ακρίτες του ελληνικού ιδεώδους.
Όταν πρωτοήρθα πριν από χρόνια στα ιερά Σέρβια, ήταν μεσημέρι κι ένας λαμπρός ήλιος κατεύγαζε τον τόπο. Μόλις πάτησα στα ιστορικά ερείπια της Καστροπολιτείας σας (και σας μιλώ με κάθε ειλικρίνεια), γονάτισα με δέος, έμπλεος από συγκίνηση και νο-σταλγία και φίλησα τα ιστορικά βράχια! Ταυτόχρονα, η φαντασία μου ως προσευχή, μνή-μη και ανάμνηση, πήγε στα νεανικά χρόνια και στα βήματα του 20χρονου Δούκα Μιχαήλ Β΄ Κομνηνού και της 18χρονης πανέμορφης Θεοδώρας Πετραλείφα, οι οποίοι ξεκινούσαν τότε, συνομιλούντες στα τείχη του κάστρου, την περιπέτεια της ζωής τους, του βυζαντινού Δεσποτάτου της Ηπείρου και της νεότερης Ελλάδας, αφού για πρώτη φορά εδώ, σ’αυτά… τα δικά σας χώματα, ακούστηκε τον 13ο αιώνα, η ομολογία «έλληνες εσμέν»!…
Το βιβλίο παρουσίασαν οι κύριοι Αμπατζίδης Θεόφιλος, Θεολόγος καθηγητής του Γεν. Λυκείου Σερβίων και η Ερασμία Παπαμάρκου, διπλωματούχος μηχανικός περιβάλ-λοντος και Γραμματέας του Ομίλου.
Πρώτη μίλησε η κ. Παπαμάρκου ευχαριστώντας ιδίως την Πρόεδρο του Ομίλου διότι «με προέτρεψε να το διαβάσω και να ανακαλύψω τον θαυμαστό κόσμο αυτού του υπέροχου βιβλίου».
Αναφέρθηκε με συντομία στα βιογραφικά του συγγραφέα και πέρασε στο περι-εχόμενο του βιβλίου, που ο συγγραφέας ξετυλίγει με μοναδικά μαεστρικό και συγ-χρόνως συγκινητικό τρόπο το βίο της Θεοδώρας από τη νεανική της ηλικία στα Σέρ-βια κατά το 1230 μΧ, οπότε γνωρίζεται με τον νέο Δούκα του Δεσποτάτου της Ηπεί-ρου Μιχαήλ Β’ Άγγελο Κομνηνό και έρχεται βασίλισσα στην Άρτα έως το θάνατό της στην Άρτα, που τοποθετείται χρονικά στο 1281-1285 μΧ….
Και η ομιλήτρια κατέληξε:
«Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω πως ο συγγραφέας μας παρουσιάζει τα αληθή γεγονότα της ιστορίας με έναν λογοτεχνικό τρόπο, μυθιστορηματικό, και ά-κρως γλαφυρό, και αυτή η αλήθεια αποτελεί τη μεγαλύτερη αξία του βιβλίου.
Η Θεοδώρα παρουσιάζεται ως παράδειγμα ταπεινοφροσύνης, αγάπης, φιλαν-θρωπίας, ελεημοσύνης, συμπόνιας, ειρήνης, πρωτοπόρου της εποχής της, με βαθιά πίστη στο Θεό, συνθέτοντας έναν αδαμάντινο χαρακτήρα ανθρώπου με μεγάλη καρ-διά, που άντεξε από ποικίλες προσωπικές δοκιμασίες και αναδείχθηκε Αγία της Εκ-κλησίας μας.
Άξια σύζυγος, βασίλισσα και μητέρα, πραγματικός φάρος ελπίδας στο παρελ-θόν, στο παρόν και στο μέλλον»
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Θεόφιλος Αμπατζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εποχή που έζησε η Αγία με όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες της, στην προσφορά της στη διακυβέρνηση του δεσποτάτου και στο θέμα της αγιότητος
Ο Σεβασμιότατος Άρτης εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του γι’ αυτό το γεγονός. Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, η κ. Αξιώτη, φανερά συγκινημένη είπε ότι «όταν είναι στα Σέρβια νιώθει σαν να είναι στο σπίτι της. Διότι είναι η αγία Θεοδώρα που μας συνδέει και μας ενώνει…»
Η χορωδία του Ομίλου μας παρουσίασε το Απολυτίκιο της Αγίας Θεοδώρας, όπως το ψάλλουμε στα Σέρβια, καθώς και τέσσερα Μεγαλυνάρια, επίσης ψαλλόμενα στα Σέρβια και έκλεισε με το τραγούδι των Σερβίων, που αναφέρεται στο πάρσιμο της πόλης από τους Τούρκους με δόλο στα τέλη του 14ου αι..
Την όλη εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης μας, που αφού εξέφρασε βέβαια την ευαρέσκειά του για την έκδοση του βιβλίου και την εκδήλωση, παίρνοντας αφορ-μή από τον λόγο του κ. Αμπατζίδη αναφέρθηκε στη στάση γενικά της παπικής εκ-κλησίας απέναντι στην Ορθοδοξία. Τέλος εξέφρασε για άλλη μια φορά την επιθυμία του να ανεγερθεί περικαλής ναός της Αγίας Θεοδώρας στα Σέρβια.