Tο Εδαφικό Σχέδιο Μετάβασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο – Προς το δημόσιο οι εκτάσεις των ορυχείων με συμψηφισμό του κόστους αποκατάστασης

6 Min Read

Την παρουσίαση του Εδαφικού Σχεδίου Δυτικής Μακεδονίας έκαναν κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης Κωστής Μουσουρούλης και ο συνεργάτης του Νίκος Κλενιάτης, αποσπασμένος στο ΣΔΑΜ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Με πνεύμα συναντίληψης θα κερδίσουμε το στόχο, ώστε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να μπουν μπροστά τα χρήματα για τις αποκαταστάσεις εδαφών. Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο για τα επόμενα δύο χρόνια» είπε, κλείνοντας την παρουσία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Κωστής Μουσουρούλης.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Το Εδαφικό Σχέδιο είναι σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς έως τις 19 Μαρτίου και ουσιαστικά είναι το σχέδιο, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με το οποίο η κυβέρνηση υποδεικνύει και τεκμηριώνει την ανάγκη στήριξης της περιοχής, λόγω της απολιγνιτοποίησης.

Η έγκριση του Εδαφικού Σχεδίου θα επιτρέψει την εκπόνηση του ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» του νέου ΕΣΠΑ ύψους 1.6 δις € και την πρόσβαση σε άλλους πόρους (συνολικά 5 δις € σε βάθος 10ετίας, προερχόμενοι κυρίως από τον νέο Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης (ΜΔΜ) του επενδυτικού σχεδίου «Βιώσιμη Ευρώπη», καθώς και από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας).

Επίσης, θα επιτρέψει τη στήριξη επενδύσεων στα εδάφη που περιλαμβάνονται και από τους τρεις πυλώνες του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης: (1) το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) για την στοχευμένη διάθεση οικονομικών πόρων προς τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο, (2) το Ειδικό Καθεστώς InvestEU για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και (3) τη Δανειακή Διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υλοποίηση δημοσίων επενδύσεων.

Το εδαφικό σχέδιο – το οποίο εκπόνησε η γραμματεία του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης – περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εκτιμήσεις των οικονομικών, κοινωνικών και εδαφικών επιπτώσεων της μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και τις ανάγκες και στόχους που συνδέονται με την ανάπτυξή τους έως το 2030.

Αξίζει, να σημειώσουμε πως ο κ. Μουσουρούλης τόνισε πως τα εδαφικά σχέδια δεν έχουν χωροταξικό χαρακτήρα, αλλά αναπτυξιακό, ενώ διευκρίνισε πως αφορούν, ως επί το πλείστον, Κοζάνη και Φλώρινα και όχι Γρεβενά και Καστοριά, καθώς αναφέρεται στις περιοχές που έχουν άμεσες επιπτώσεις από την απολιγνιτοποίηση.

Ενημέρωση από τον Κωστή Μουσουρούλη για την πρόοδο του Σχεδίου Μετάβασης

Ο Συντονιστής ΣΔΑΜ στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν την απολιγνιτοποίηση και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ένα από αυτά ήταν πως γίνονται κινήσεις, ώστε να περιέλθουν οι λιγνιτικές εκτάσεις και πάλι στο δημόσιο. Συγκεκριμένα το δημόσιο προχωρά σε εκτίμηση της αξίας των εδαφών αλλά και τους κόστους αποκατάστασης του (που σήμερα είναι ευθύνη της ΔΕΗ), ώστε να κάνει συμψηφισμό με τη ΔΕΗ.

Σημείωσε πως για αυτό το λόγο θα γίνει μια εταιρεία ειδικού σκοπού, στην οποία θα περιέλθουν οι εκτάσεις προς αποκατάσταση με βάση τις  νέες χρήσεις γης και η οποία  θα έχει την αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων αυτών.

Έκανε λόγο πως τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια θα αποσαφηνίζουν ποιες δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε περιοχή, ενώ πρόσθεσε πως με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, η ΔΕΗ θα εκτελέσει εργασίες αποκατάστασης εδαφών.

Τόνισε, επίσης, το ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων με ειδικό καθεστώς ενίσχυσης, το οποίο χαρακτήρισε «γενναιόδωρο»  και μετά την έγκριση από την Ε.Ε. θα ανακοινωθεί (θα ισχύσουν από 1/1/2020).

Παράλληλα, απαντώντας σε κριτική για τη χρηματοδότηση μέχρι να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα ανέφερε πως σήμερα υπάρχουν 60εκ. ευρώ από τα δικαιώματα ρύπων, που δεν φαίνεται να αξιοποιούνται.

Ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε πως θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης.

Η κριτική από την αντιπολίτευση- Κάθετα αντίθετος ο Κ. Μουσουρούλης στην παράταση που ζητά η ΠΕΔ

Την δίμηνη παράταση του εδαφικού σχεδίου που έχει ζητήσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας και που έχει ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο και στο ΕΚΕΤΑ, έφερε στη συζήτηση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ. Καρυπίδης.

«Αν η ΠΕΔ παίρνει την ευθύνη να καθυστερήσει το έργο, αυτό να τεθεί το θέμα σε υψηλότερο επίπεδο. Εγώ είμαι κάθετα αντίθετος στο να παρθεί το συγκεκριμένο ρίσκο» ήταν η απάντηση του Κ. Μουσουρούλη.

Για ασυναρτησία σχεδιασμού έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα» Γεωργία Ζεμπιλιάδου και ζήτησε συγκεκριμένο σχεδιασμό.

«Το περιφερειακό συμβούλιο δεν είναι τεχνοκρατικό όργανο, αλλά πολιτικό όργανο που αποφασίζει αν και ποιους ευνοούν αυτά που συμβαίνουν» είπε από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Αντώνης Τσάκωνας.

«Εδώ σε αυτή την περιοχή οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη» ζήτησε ο Στέφανος Πράσσος της ΑΡΣΥ από τον Κωστή Μουσουρούλη να μεταφέρει στην κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας ότι μετάβαση υπάρχει, αλλά δεν είναι δίκαιη.

 

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση