Πασχαλινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Εξωκλήσι του Αγίου Βαραδάτου Κουβουκλίων. του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα.

5 Min Read

Πασχαλινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία (μέσα στην καρδιά της Άνοιξης) τελέστηκε (4-5-2016, Τετάρτη της Διακαινησίμου) στο Μητροπολιτικό Εξωκλήσι του Αγίου Βαραδάτου Κουβουκλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

 

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος συμπαραστατούμενος από τους πατέρες: Αρχιμ. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Αυγουστίνο Μύρου Ιεροκήρυκα, Πρωτοπ. Κωνσταντίνο Κώστα Αρχιερατικό Βελβεντού, Οικον. Νικόλαο Τσιπλακάκη (Βαθύλακκος), Πρεσβ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου (Ίμερα και Αύρα), Πρεσβ. Νικόλαο Κανταρτζή (Μεσιανή και Κουβούκλια), Πρεσβ. Λάζαρο Βασδέκη (Λεύκαρα), Πρεσβ. Χρήστο Καζαντσίδη (Ακρινή) και τον Αρχιδιάκονο Μάξιμο Γεωργόπουλο.

 

Στο αναλόγιο έψαλαν οι ψάλτες: Μιλτιάδης Ηλιάδης, Αχιλλέας Καγιόγλου, Λάζαρος Παγώνης, Βασίλης Ποτουριάδης, Θεοφάνης Μαργαρίτης, Παναγιώτης Μαργαρίτης.

 

Το φροντισμένο και πεντακάθαρο μέσα και έξω Μητροπολιτικό Εξωκλήσι είναι σαν ένας εν ενεργεία λειτουργικός πυρήνας στο κέντρο μιας ευρύτερης ενότητας που την απαρτίζουν οι καταπράσινοι (τούτη την εποχή) θάμνοι και πεύκα γύρω από τον μεγάλο αύλειο χώρο του Εξωκλησιού, ο ήρεμος κολπίσκος του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης της λίμνης Αλιάκμονα-Πολυφύτου και μέσα στο βαθύ πράσινο η ακρόπολη της Νεράιδας, που στην κορυφή της ακουμπούσαν (σαν να ξεκουράζονταν) κάποια πυκνά σύννεφα, έτοιμα να ρίξουν στη γη την ανοιξιάτικη βροχή που κρατούσαν στα σπλάχνα τους.

 

Όλη αυτή η φυσική ομορφιά (δεν είναι αυτόνομη) συν-ταυτίζεται με τον ποιητικό υμνογραφικό λόγο της πασχαλινής περιόδου ‘’εορταζέτω γουν πάσα κτίσις την Έγερσιν Χριστού…’’ (Τροπάριο Γ’ Ωδής Κανόνος του Πάσχα) . Με τον πιο πανηγυρικό τρόπο έμψυχα όντα και άψυχα πράγματα συν-εορτάζουν και φωνάζουν δυνατά ότι ‘’Χριστός Ανέστη!’’. Έτσι λοιπόν ‘’Σήμερον πάσα κτίσις αγάλλεται και χαίρει, ότι Χριστός ανέστη και άδης εσκυλεύθη’’.

 

Μας χρειάζονται αισθήσεις καθαρές για να τα αντιληφθούμε αυτά: ‘’Καθαρθώμεν τας αισθήσεις, και οψόμεθα, τω απροσίτω φωτί της αναστάσεως, Χριστόν εξαστράπτοντα, και Χαίρετε φάσκοντα, τρανώς ακουσόμεθα, επινίκιον άδοντες’’ (Τροπάριο Ωδής α’ Κανόνος του Πάσχα).

 

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, αφού απηύθυνε στο εκκλησίασμα το ‘’Χριστός Ανέστη!’’ και πήρε ως αντιφώνηση το ‘’Αληθώς Ανέστη!’’, μίλησε για την κακία του εγωισμού που εγκλωβίζει τον άνθρωπο στην άρνηση και ανέλυσε τη φράση ‘’Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι’’. Έρχεται ο Θεός και αποκαλύπτεται στην καρδιά μας, είπε. Όταν όμως ο εγωισμός υπερ-περισσεύει δεν μπορεί ο Θεός να εισχωρήσει στον άνθρωπο, πρόσθεσε. Αρχηγός του τυφλού εγωισμού είναι ο διάβολος, είπε ο Σεβ., ο οποίος βέβαια ‘’εζοφώθη και εταρταρώθη’’. Ο Σεβ. έδειξε το δρόμο της λύτρωσης του ανθρώπου, που είναι ‘’το πέταγμα του εγωισμού’’, που μας ανοίγει στο ‘’εμείς’’ μαζί με τους άλλους. Με ποιο δικαίωμα πετάμε το ‘’εμείς’’ και στη θέση του βάζουμε τα ατομικά (και συμφεροντολογικά) ‘’εγώ’’ μας; ρώτησε. Αγώνας καθημερινός, τόνισε, πρέπει να είναι πώς θα πετάμε το ‘’εγώ’’ μας και πώς θα θυσιαζόμαστε για τον πλησίον μας. Μα κι αν αυτός είναι άλλης φυλής ή άλλης θρησκείας, δεν έχει σημασία. Ο Χριστός αναστήθηκε για όλο τον κόσμο, είπε. Να προσπαθήσουμε να γίνουμε Εκκλησία, αν δεν γίνει αυτό η Ελλάδα δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα, είπε, περιγράφοντας έτσι το όραμα και την πορεία της κοινωνίας, που υποφέρει από την εσωτερική διάσπαση, τον άμετρο ανταγωνισμό και τις ανύπαρκτες ενδοφυλετικές (όσων που τις ανατροφοδοτούν) διαβαθμίσεις. Ο Σεβ. επαίνεσε τους Κουβουκλιώτες που μετά τον κατατρεγμό που υπέστησαν και μέσα στη φτώχεια τους έχτισαν το Εξωκλήσι του Αγίου Βαραδάτου. Παρατήρησε πως στα δύο προσκυνητάρια είναι ο Άγιος Βαραδάτος και ο Άγιος Αθανάσιος που συνδέει το Εξωκλήσι με τον κεντρικό Ναό των Κουβουκλίων τον Άγιο Αθανάσιο.

 

Κλείνοντας το λόγο του ο Σεβ. κ. Παύλος επαίνεσε και την Επιτροπή του Μητροπολιτικού Εξωκλησίου Αγίου Βαραδάτου Κουβουκλίων (Μιχάλη Θωμίδη, Νικόλαο Βουτσίδη, Νικόλαο Τσιπραηλίδη, Ανδρονίκη Καραπακλίδου και τον τεχνικό-φροντιστή Κωνσταντίνο Ζιώγα) για το ενδιαφέρον και τους κόπους προς το Εξωκλήσι και ανακοίνωσε ότι το επόμενο βήμα εργασίας θα είναι το ξύλινο (και ασφαλώς αγιογραφημένο με τις απαραίτητες δεσποτικές εικόνες) τέμπλο του.

 

Με το αντίδωρο ο Σεβασμιώτατος μοίρασε στους πιστούς από ένα κόκκινο αυγό, ένα τσουρεκάκι και από μία εικόνα της Ανάστασης με την ευχή: ‘’Χριστός Ανέστη. Αληθώς Ανέστη. Εύχομαι η ευλογία του Αναστάντος Χριστού να πλημμυρίζη τη ζωή σας, η χαρά και η ειρήνη Του να επιστρέψει στον κόσμο μας και το φως Του να δείξη διεξόδους στις κρίσεις μας και να καθοδηγή τα βήματά μας. Άγιον Πάσχα 2016. Μετ΄ αναστασίμων ευχών και προσρήσεων. Ο Μητροπολίτης, ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος’’.

 

Στο αρχονταρίκι του Μητροπολιτικού Εξωκλησιού ακολούθησε πασχαλινό κέρασμα που ετοίμασαν οι γυναίκες.

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

5-5-2016

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση