Παυλόπουλος: «Χωρίς σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο δεν χτίζεται πραγματική φιλία»

6 Min Read

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Σιάτιστα, όπου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την 105η  επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό Ζυγό, χαρακτηρίζοντας ως ανιστόρητες τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των Δωδεκανήσων. «Η Ελλάδα έχει το απόλυτο δικαίωμα και την υποχρέωση να θωρακίζει αμυντικά τα νησιά της όσο υπάρχει απειλή». Το ότι υπάρχει επικίνδυνη απειλή, εξήγησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι αυταπόδεικτο και το ξέρουμε ήδη από την εισβολή στη Κύπρο και αργότερα με τις διαρκείς παραβιάσεις στο Αιγαίο». Ανέφερε ότι τα Δωδεκάνησα δεν είναι μόνο Ελληνικό έδαφος αλλά είναι και Ευρωπαϊκό και «εμείς έχουμε  καθήκον να υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αποδοκίμασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί δήθεν τουρκικής μειονότητας και δήλωσε ότι οι αναφορές αυτές  «παραβιάζουν ευθέως την συνθήκη της Λωζάνης, είναι αδιανόητες, απαράδεκτες και απορριπτέες». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνθήκη της Λωζάνης, χαρακτηρίζοντάς την ως τον πρώτο πυλώνα πάνω στον οποίο θα κτιστεί η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η οποία, όπως σημείωσε «δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες, ούτε για αμφισβητήσεις, αφού καθορίζει επακριβώς τα σύνορα».

Σημείωσε δε ότι η συνθήκη ορίζει ρητά την ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στην οποία κατοχυρώνονται πλήρως οι θρησκευτικές της ελευθερίες. Κάλεσε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που επισκέπτονται την Ελλάδα να σέβονται την ιστορία της και το διεθνές δίκαιο, «είμαστε αποφασισμένοι να το διασφαλίσουμε» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε λέγοντας ότι «το λέω αυτό για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα ‘χει συνέπειες».

Εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από τους δεκάδες πολίτες της Σιάτιστας στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου «Λιλιαν Βουδούρη» ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «επιθυμούμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όμως άλλο τόσο είμαστε ανυποχώρητοι και δεν θα υποστείλουμε ποτέ την σημαία υπεράσπισης των εθνικών και ευρωπαϊκών μας συμφερόντων».

Από την Σιάτιστα όπου οι πολίτες της είχαν σημαντική συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα, όπως ο Σιατιστινός Θεοχάρης Γ. Τουρούντζιας, έμπορος, όπου  συνελήφθη μαζί με τον Ρήγα και στραγγαλίσθηκε στον Πύργο Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι, η την υποδοχή που επεφύλαξαν στον Παύλο Μελά και τη συμμετοχή πολλών Σιατιστινών στα αντάρτικα σώματα κατά την διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να διαμηνύσει προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες ότι «η Ελλάδα αποτελεί δύναμη Ειρήνης και Ασφάλειας στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Κάλεσε την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει «τον ολισθηρό δρόμο του ευτελούς κιβδηλοποιού και παραχαράκτη τη Ιστορίας που υπονομεύει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της» και να σεβαστεί το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ανέφερε ότι «η επιμονή στην χρησιμοποίηση του ονόματος, αποπνέει αλυτρωτισμό» και υπενθύμισε  ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κράτη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των υφιστάμενων συνόρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του στην γειτονική Αλβανία και στα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας με τις κατεδαφίσεις κατοικιών στα μειονοτικά χωριά. Τόνισε ότι «προωθούμε  με ειλικρίνεια τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας» ότι ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική της χώρας και ανέφερε ότι συμπεριφορές που παραβιάζουν τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπως π.χ. «τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων και το κορυφαίο Δικαίωμα στην Ιδιοκτησία υπονομεύουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου».

Προσφωνώντας τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Δήμαρχος Βοίου Δημήτρης Λαμπρόπουλος υπενθύμισε ότι η Σιάτιστα υποδέχεται Πρόεδρου της Δημοκρατίας, μετά από 40 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη του Κωνσταντίνου Τσάτσου και δήλωσε ότι με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Σιάτιστας. Στην συνέχεια του απένειμε το Χρυσό Κλειδί της πόλης, ενώ του προσφέρθηκε κι ένας Πάπυρος, τον οποίο φιλοτέχνησαν οι Μοναχές της Μονής Μικροκάστρου.
Στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την παρέλαση όπου μαθητές από τα σχολεία της Σιάτιστας αλλά και τμήματα του στρατού της πυροσβεστικής και των εφέδρων καταδρομέων παρέλασαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφτηκε και το «Αρχοντικό της Πούλκως», ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά κτίσματα της Μακεδονίας που πριν από τρεις μήνες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό.  Η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη Μετόκη ανέλαβε την ξενάγηση στους χώρους και τους ορόφους του κτιρίου. Ο κ. Παυλόπουλος εντυπωσιάστηκε από τον γραπτό διάκοσμο του καλοκαιρινού δωματίου και από το περίτεχνο στο τζάκι του ανδρικού οντά στο Ά όροφο του κτιρίου. Επισκέφθηκε όλους τους χώρους του αρχοντικού, ρώτησε να μάθει πόσα αρχοντικά περιμένουν την ακόμη την ανακαίνισή τους, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα με την συνδρομή της Αρχαιολογικής υπηρεσίας να μπορέσουν να αποκατασταθούν σύντομα.

Την κυβέρνηση στα Ελευθέρια της πόλης της Σιάτιστας εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ενώ ήταν παρόντες οι βουλευτές Κοζάνης και Καστοριάς, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Κοζάνης και Καστοριάς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος μετά το τέλος των εκδηλώσεων επισκέφθηκε το Τσοτύλι Κοζάνης όπου παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του αδικοχαμένου ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη. Η επίσκεψη του ΠτΔ έγινε μετά από πρόσκληση της οικογένειας του ειδικού φρουρού.

Πηγή http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=913170

Μοιραστείτε την είδηση