Πειραματική αρχαιολογία για πρώτη φορά στην Ποντοκώμη – Πρωτότυπη εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων με κομμώσεις Νεολιθικής Εποχής

3 Min Read

Τα όρια της πειραματικής αρχαιολογίας αγγίζει το πρωτότυπο εγχείρημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης να αναπαραστήσει με βάση τα ειδώλια που βρέθηκαν στις ανασκαφές της Ποντοκώμης τις περίτεχνες κομμώσεις των γυναικών της περιόδου 6.500-5.500 π.Χ.
«Από την έρευνα που έχω κάνει γιατί μελετώ τα νεολιθικά ειδώλια εδώ και πάρα πολλά χρόνια διαπιστώνονται στην περιοχή της Ποντοκώμης.
Αναπαριστούν γυναικείες μορφές και είναι πολύ ενδιαφέρουσα η πληροφορία που παίρνουμε και για τη ζωή των γυναικών της εποχής και για την εμφάνισή τους. Η βιωματική προσέγγιση που κάνουμε με βάση αυτά τα ειδώλια μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά και αγγίζει τα όρια της πειραματικής αρχαιολογίας που είναι ένας δρόμος προσέγγισης της νεολιθικής ιδεολογίας και όχι μόνο» λέει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη Μετόκη.
Στην ανασκαφή που έγινε στα ορυχεία της ΔΕΗ και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2017 βρέθηκαν περίπου 700 ειδώλια γυναικείων μορφών, αριθμός που θεωρείται μεγάλος για έναν οικισμό που κατοικήθηκε περίπου 1000 έτη. Από τα 700 περίπου τα 200 διατήρησαν την κεφαλή τους και διαθέτουν διαφορετικές κομμώσεις. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Σύλλογο Κομμωτών Κοζάνης και την Κυριακή στο κλειστό Αμφιθέατρο της Ποντοκώμης στο κέντρο του χωριού οι κομμωτές θα ξαναφτιάξουν τις νεολιθικές κομμώσεις.
«Τα στοιχεία που θα αποκομίσουμε είναι πάρα πολλά και σημαντικά. Ήδη η συνεργασία μας με τον σύλλογο κομμωτών και η εμπειρία από τις πρόβες ανοίγουν νέους δρόμους στην αντιμετώπισή μας, δίνοντας μας την ευκαιρία να μάθουμε πολλά πράγματα για το χρόνο, τη συνεργασία, τις ηλικιακές διαφοροποιήσεις και την κοινωνική διαστρωμάτωση. Έτσι μπορεί κάποιος μέσα από την μελέτη των ειδωλίων να προσεγγίσει τη νεολιθική κοινωνία και των κόσμο των γυναικών της κοινωνίας αυτής.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος Ποντοκώμης. «Καθώς τα ευρήματα και τα όσα θα παρουσιαστούν αναφέρονται στην περιοχή της Ποντοκώμης, είναι εύλογο το ενδιαφέρον μας. Καλούμε τον κόσμο να είναι παρών και να δει από κοντά αυτή την ομορφιά και το τι συνέβαινε πριν από χιλιάδες χρόνια» επισημαίνει ο Αβραάμ Μιχαηλίδης, γενικός γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου Ποντοκώμης.

Μοιραστείτε την είδηση